7 ΑΝΤΙΦΛΕΓΟΝΩΔΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Η φλεγμονή είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγονται ουσίες που έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια μόλυνση και από ξένα σώματα όπως ιοί και βακτήρια. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνει χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και καρκίνος. Οι επιλογές του τρόπου ζωής και οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν είτε να εξισορροπήσουν τη φλεγμονή είτε να την πυροδοτήσουν. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. 

Λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Μούρα

Μούρα. Αν και όλα τα φρούτα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ωστόσο τα μούρα έχουν ισχυρότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο πλούσια σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα.

Ψάρια και ξηροί καρποί

Όσον αφορά την καταπολέμηση της φλεγμονής, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο. Το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και γι αυτό έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση έχουν και οι ξηροί καρποί, όπως οι λιναρόσποροι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο μπολ πρωινού σας ή να πασπαλίσετε με ξηρούς καρπούς τις σαλάτες ή τα ψητά λαχανικά.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής επιβραδύνοντας την παραγωγή κυτοκινών στο σώμα, μια πρωτεΐνη που προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει ένζυμα που μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο στο σώμα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και είναι καλύτερα όταν τρώγεται ωμός και ώριμος.

Ντομάτες

Οι κόκκινες ζουμερές ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή. Οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες. Η κατανάλωση χυμού τομάτας είναι επίσης ωφέλιμη.

Νερό

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, νερό: μας ενυδατώνει  και  βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα.

Πηγή: jenny.gr