ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ HΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ INTERIOR DESIGN

Το διαμέρισμα “Μ” στην οδό Ηρώδου Αττικού που ανέλαβε το Maria Kardami Design Studio αποπνέει μέσα από την αρχιτεκτονική και το interior design του τον αέρα της “εκσυγχρονισμένης” παλιάς αστικής Αθήνας.

Το Maria Kardami Design Studio ανέλαβε τη μετατροπή δύο διαφορετικών διαμερισμάτων σε έναν αρμονικό και πολυτελή χώρο διαβίωσης στην οδό Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα. Τοποθετημένη δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και με μαγευτική θέα στον εθνικό κήπο, αυτή η εξαιρετική κατοικία αποτελεί την επιτομή της άνεσης και της σύγχρονης πολυτέλειας.

Η εξέλιξη του έργου σύμφωνα με την αφήγηση της Μαρίας Καρδάμη: “Πριν αναφερθούμε στο interior, να επισημάνω ότι πρωτίστως, ασχοληθήκαμε με την αρχιτεκτονική διαμόρφωση της κάτοψης, δεδομένου ότι ο τελικός χώρος προέκυψε από την συνένωση δύο ανεξάρτητων διαμερισμάτων. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό σχεδιάσαμε την κάτοψη ενός πλέον διαμερίσματος που να ικανοποιεί τις λειτουργικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα που εμείς οραματιζόμασταν. Αναφορικά με το interior, η βασική μας κατεύθυνση εξ’ αρχής ήταν η δημιουργία ενός χώρου που να αποπνέει την αίσθηση της κλασσικής πολυτέλειας, συνδυάζοντάς την με αρχιτεκτονικά στοιχεία των σύγχρονων απαιτήσεων. Κάτι τέτοιο, βέβαια, ενισχύεται από την συνολική κατασκευή και την τοποθεσία που βρίσκεται το κτίριο που φιλοξενεί το συγκεκριμένο διαμέρισμα”.

Η επιχειρηματίας, αρχιτέκτονας και ιδρύτρια του γραφείου Maria Kardami Design Studio συμπληρώνει: “Πρόκειται για μια κατοικία που δεν θα χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση αφού οι ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου έπαιξε η απόλυτη εμπιστοσύνη των πελατών μας στο στάδιο του σχεδιασμού, παρέχοντάς μας την ελευθερία να αναπτύξουμε απόλυτα τις δημιουργικές προτάσεις του γραφείου μας.
Από την ένωση δυο μικρότερων διαμερισμάτων δημιουργήθηκαν δυο ευδιάκριτες ζώνες λειτουργιών για το νέο διαμέρισμα, η πρώτη ζώνη που αφορά τις κοινωνικές και καθημερινές λειτουργίες των ενοίκων ενώ η δεύτερη τους πιο προσωπικούς τους χώρους (master-ensuite υπνοδωμάτιο με dressing room, master-ensuite δωμάτιο για καλεσμένους και παιδικά δωμάτια).
Στον πυρήνα των καθημερινών λειτουργιών βρίσκεται ο χώρος της τραπεζαρίας, ο οποίος είναι άμεσα ευδιάκριτος από την είσοδο και έχει άμεση επαφή με τους χώρους των καθιστικών και της κουζίνας. Η οπτική επαφή ανάμεσα σε αυτούς τους χώρους επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μεταλλικών πλαισίων στις μεταβάσεις από χώρο σε χώρο, τα οποία καδράρουν άλλοτε την τραπεζαρία και άλλοτε τη θέα του διαμερίσματος στον Εθνικό κήπο. Μια ακόμη βασική κατεύθυνση για τον εσωτερικό σχεδιασμό του διαμερίσματος, μας έδωσαν τα υφιστάμενα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία των διαμερισμάτων, στα οποία υπάρχει σαφής αναφορά και στις τελικές σχεδιαστικές επιλογές μας. Έτσι οι γύψινοι διάκοσμοι σε οροφές και επιφάνειες τοίχων καθώς και τα ξύλινα δάπεδα ήταν η σημαντικότερη πηγή έμπνευσης.

Η Μαρία Καρδάμη έκανε μια αναφορά και στις λεπτομέρειες που φαίνεται να έκαναν τη διαφορά: “Η επιλογή των art pieces από το εξωτερικό καθώς και τα διεθνή brand φωτιστικών και επίπλων εναρμονίστηκαν με επιτυχία δίνοντας ένα μοναδικά εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα. Η επιλογή των επίπλων έγινε με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις και τις ανάγκες των ιδιοκτητών, χωρίς όμως σχεδιαστικές εξάρσεις τέτοιες που θα ήταν ασύμβατες με την αισθητική μας κατεύθυνση στο συγκεκριμένο έργο. Επιθυμία μας ήταν να κινηθούμε στα πλαίσια της κλασσικής εκλεκτικότητας με μια σύγχρονη ματιά”.

“Αυτή είναι και η φιλοσοφία του γραφείου”, πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας Θανάσης Πούλιος. “Πηγή των βασικών μας σχεδιαστικών κατευθύνσεων αποτελεί η κλασική εκλεκτική αρχιτεκτονική συνδυάζοντας σύγχρονες τάσεις και στοιχεία. Δεν είναι το απόλυτο μίνιμαλ που επικρατεί ευρέως ή το πολύ αφαιρετικό, είναι σαφώς σύγχρονο αλλά πάντοτε με μια αίσθηση κλασσικής πολυτέλειας”.

Συνολικά, το συμπέρασμα σύμφωνα με το studio, είναι ότι “Πέραν από το στοίχημα του τελικού σχεδιαστικού αποτελέσματος που πιστεύουμε ότι κερδήθηκε, σημειώνουμε ότι πάντα υπάρχουν οι δυσκολίες του συντονισμού όλων των επιμέρους μελετών, ιδιαιτέρως δε, η προσαρμογή των σύγχρονων μηχανολογικών εγκαταστάσεων και απαιτήσεων, ειδικά σε ένα παλαιό κτίριο και ένα διαμέρισμα που προέκυψε από συνένωση ανεξάρτητων ιδιοκτησιών”.

Το κεντρικό χαρακτηριστικό του έργου παραμένει η συνεκτική συμπεριφορά του διαμερίσματος “Μ” όπου οι αρμονικές αντιθέσεις αναδεικνύουν έναν χώρο που συνδυάζει την κλασσική πολυτέλεια με την πρωτοποριακή αισθητική. Οι επιλογές των υλικών και ο σχεδιασμός, τροφοδοτούν την ισορροπία και την ήσυχη πολυτέλεια, που αποτελεί και “ιδεολογική” προσέγγιση του Maria Kardami Design Studio στον χώρο του interior design.

Πηγή : newmoney.gr

10
10