ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ MERCEDES

Ο Ντίτερ Ζέτσε, το αφεντικό της Daimler – Mercedes, δεν ζήλεψε τις συμπαθείς τσιγγάνες ούτε καν τον Κώστα Λεφάκη, ώστε να προβλέπει το μέλλον μέσω χειρομαντείας ή αστρολογίας. Αντίθετα, ως ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους Ομίλους κατασκευής αυτοκινήτων, τοποθετήθηκε για το δρόμο που θα ακολουθήσει η αυτοκίνηση τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ζέτσε λοιπόν, το μέλλον των αυτοκινήτων είναι αυτόνομο και εξόχως συναρπαστικό, καθώς θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές προς το καλύτερο στην καθημερινότητα του παγκόσμιου πληθυσμού και κυρίως του αστικού.

Όταν επικρατήσουν τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα στους δρόμους, όσοι μετακινούνται με αυτά στις πόλεις θα μπορούν να γλιτώνουν έως και 50 λεπτά χρόνου. Την ημέρα. Φανταστείτε ότι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τους σημερινούς κατοίκους των πόλεων, είναι ο χρόνος. Επίσης, με το να μπορούν να βρίσκουν μόνα τους, του ιδανικούς χώρους στάθμευσης ακόμα και εκτός των ορίων της πόλης, τα αυτόνομα οχήματα δεν θα επιβαρύνουν με τον όγκο και την παρουσία τους  τόσο απαραίτητους ελεύθερους χώρους για την κυκλοφορία των πεζών.

Μόνο στις ΗΠΑ, ο Ζέτσε προβλέπει ότι ο «εξοβελισμός» των σταθμευμένων οχημάτων από τις πόλεις, θα αποδώσει πίσω στους κατοίκους ελεύθερους χώρους 5,7 δις τετραγωνικών μέτρων. Υπέροχα όλα αυτά, σε συνδυασμό πάντα με το μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων και τη δυνατότητα που θα δίνουν τα αυτόνομα οχήματα στον καθένα να μετακινείται εύκολα, ακόμα και αν δεν βλέπει, δεν ακούει ή έχει κινητικά προβλήματα. Πότε όμως θα γίνουν πραγματικότητα;

Εδώ ο Ζέτσε δεν έδωσε μια καταφατική και συγκεκριμένη απάντηση, αλλά αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή της ανάπτυξης της τεχνολογίας των ψηφιακών χαρτών. Για να γίνουν τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να χαρτογραφηθούν ψηφιακά και μάλιστα σε τρισδιάστατη απεικόνιση όλοι οι δρόμοι όλων των πόλεων. Ταυτόχρονα, καθώς οι χάρτες πρέπει να είναι όχι μόνο εξαιρετικά ακριβείς αλλά και απόλυτα ενημερωμένοι, αυτό το ρόλο θα τον αναλάβουν τα ίδια τα οχήματα, μεταφέροντας μέσω ασύρματου δικτύου σε κάποιο cloud κοινής χρήσης δεδομένων τις αλλαγές που διαπιστώνουν στις οδικές συνθήκες και στο περιβάλλον, σε πραγματικό χρόνο.

Ο Ζέτσε έκανε μια μάλλον σιβυλλική, αλλά ταυτόχρονα και ειλικρινή δήλωση: «Είμαι βέβαιος ότι διανύουμε μια πορεία που θα μας οδηγήσει σε ένα συναρπαστικό μέλλον για την αυτοκίνηση. Ίσως και σε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν μπορώ  όμως να γνωρίζω με ακρίβεια τις τεράστιες εξελίξεις, τις οποίες θα σηματοδοτήσει αυτή η πραγματικά εντυπωσιακή πορεία, όταν φτάσει στο τέλος της».

Πηγή: insider.gr

10
10