ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ VOLVO EX90

Το κορυφαίο ηλεκτρικό EX90 αποκαλύφθηκε για να μας δείξει τη μορφή των πραγμάτων που περιμένουμε από τη Volvo για το μέλλον, το άμεσο και το απώτερο.

Πάνω στη νέα πλατφόρμα SPA2, η Volvo «χτίζει» τη νέα της ναυαρχίδα η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της.

Το μεγάλο ηλεκτρικό SUV που θα ξεκινήσει να πωλείται το 2023, είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία ασφαλείας που δεν έχει προηγούμενο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως θα είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα με μια σημαντικά ανανεωμένη έκδοση του XC90. Το νέο EX90 είναι το μοντέλο με το οποίο η Volvo θα παραμείνει σε «τροχιά πρωταθλητισμού» ανάμεσα στις υπόλοιπες premium αμιγώς ηλεκτρικές προτάσεις της κατηγορίας των μεγάλων SUV, εκεί που όλο και περισσότερα μοντέλα εντάσσονται τα τελευταία χρόνια.

Το ΕΧ90 θα χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα SPA2 της Volvo, η οποία προορίζεται για τις κορυφαίες προτάσεις των εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τα «φτερά» της μητρικής Geely. Με την κορυφαία αεροδυναμική Cd 0,29 και την αντίστοιχα υψηλή τεχνολογία που υποστηρίζεται από Lidar και θα είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού σε όλη τη γκάμα του μοντέλου, έρχεται να πάρει τη θέση του στην κορυφή της γκάμας των ηλεκτρικών SUV της Volvo.

Η εικόνα του άλλωστε, το «συνδέει» με τα μικρότερα Volvo C40 Recharge και XC40 Recharge, όπου το κυριότερο στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με τα υβριδικά της εταιρείας, είναι η «κλειστή» -χωρίς γρίλιες- μάσκα εμπρός. Το EX90 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου των 600.000 αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025.

Στην καμπίνα του αυτοκινήτου, κυριαρχεί η «αφαιρετική» εικόνα στην οποία μας έχει συνηθίσει η Volvo με τα τελευταία της μοντέλα, καθώς έχουν καταργηθεί τα «φυσικά» πλήκτρα και οι διακόπτες, με τις περισσότερες λειτουργίες να ελέγχονται από τη μεγάλη κεντρική οθόνη αφής. Οι πληροφορίες που αφορούν τον οδηγό και μόνο, προβάλλονται σε μια μικρότερη ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στενότερη οθόνη πίσω από το τιμόνι.

Με μια σειρά από Lidar, κάμερες και αισθητήρες που ξεπερνούν στο σύνολο τις 30 μονάδες, το ΕΧ90 θέλει να κάνει τη διαφορά στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που υπογράφει η Volvo λέγοντας πως είναι το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που έχει παρουσιάσει στην ιστορία της. Η τεχνολογία εξασφαλίζει ορατότητα 250 μέτρων εμπρός από το αυτοκίνητο σε απόλυτο σκοτάδι και απόλυτο έλεγχο για το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας που έχουμε δει ποτέ σε αυτοκίνητο.

Συνεχίζοντας την παράδοση της Volvo, στο EX90 βρίσκουμε ό,τι καλύτερο έχει σχεδιαστεί για την αυτοκίνηση από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Αυτό που θέλησαν να προβάλλουν οι άνθρωποι της Volvo, είναι πως το νέο μοντέλο, δεν είναι απλά ένα καινούργιο αυτοκίνητο αλλά ορίζει την έναρξη μιας νέας εποχής για την ίδια την εταιρεία και την αυτοκίνηση γενικότερα. Με την αυτονομια του ΕΧ90 να είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα, οι άνρθωποι της Volvo είναι πάρα πολύ περήφανοι με το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα για την προετοιμασία του αυτοκινήτου και την επίσημη παρουσίασή του.

Από τον τρόπο που ανοίγουν τα φώτα και από ημέρας γίνονται πορείας, η Volvo ξεκινά να μας συστήνει το νέο της δημιούργημα που ορίζει νέα επίπεδα πολυτέλειας και αισθητικής. Με τους 30 αισθητήρες, ραντάρ και lidar, το ΕΧ90 προάγει την ασφάλεια σε επίπεδα που δεν έχουμε διαπραγματευτεί στο παρελθόν. Οι ζάντες με την ταιριαστή αισθητική, έχουν διάμετρο 23 ιντσών και παίζουν και αυτές το ρόλο τους στη σημαντική για την επίτευξη των στόχων της αυτονομίας, αεροδυναμική του αυτοκινήτου που μπορεί να παραγγελθεί και ως 7θέσιο.

Το ΕΧ90 δέχεται ως κλειδί, το smartphone του οδηγού του και ξεκλειδώνει όταν ο τελευταίος πλησιάζει στο όχημα. Σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, το χαρακτηριστικό της καμπίνας είναι πως δεν έχει σε κανένα σημείο της δερμάτινες επενδύσεις. Η Σκανδιναβική αισθητική στο σχεδιασμό, είναι το κυρίαρχο στοιχείο τόσο για το αμάξωμα, όσο και για το εσωτερικό, όπου συνδυάζεται και με την κορυφαία τεχνολογία που μπορεί να βρει κανείς σε αυτοκίνητο.

Το ΕΧ90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο που μπορεί να θεωρηθεί smart car– στη λογική των smartphones. Οι υπολογιστές με τους οποίους εφοδιάζεται το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναλύσεις τρισεκατομμυρίων δεδομένων σε χρόνο μικρότερο του δευτερολέπτου. Όλη αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Volvo, έχει ως απώτερο σκοπό την επίτευξη του στόχου των μηδενικών θανάτων σε τροχαία περιστατικά με εμπλοκή αυτοκινήτου της εταιρείας. Η οποία όμως δεν σταματάει μόνο στην πρόληψη των ατυχημάτων αλλά επεκτείνεται και στην προστασία των επιβατών, ακόμα και από μολυσματικούς παράγοντας στον αέρα- κάτι που αναλαμβάνει να σταματήσει το εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα για την καμπίνα.

Τα δεδομένα της μπαταρίας του ΕΧ90, είναι εντυπωσιακά. Με την τμηματική της δομή που επιτρέπει την φιλικότερη προς το περιβάλλον κατασκευή, ενώ η τεχνολογική ανωτερότητα του πακέτου που της επιτρέπει όχι μόνο να φορτίζει από το σπίτι αλλά και να επιστρέφει την ενέργεια στο σπίτι ή να φορτίζει άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η μπαταρία των 111 kWh του ΕΧ90 είναι το «παράθυρο» στο μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Έχοντας την ικανότητα να φορτίζει έως και με 250 kW, το ΕΧ90 μπορεί να «πάρει» 180 χιλιόμετρα μόλις σε 10 λεπτά της ώρας φόρτιση, ενώ από το 10% στο 80%, μπορεί να πάει σε μισή ώρα. Σε ότι αφορά την απόδοση, η κορυφαία έκδοση του μοντέλου εμφανίζει απόδοση 503 ίππων και 909,8 Nm ροπής, ενώ η αυτονομία των 600 χιλιομέτρων αφορά στην έκδοση με την ισχύ των 408 ίππων. Η πρώτη έκδοση του EX90 που θα κυκλοφορήσει το 2023 θα είναι η δυνατότερη του μοντέλου, που διαθέτει σύστημα μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς με δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη και θα τροφοδοτείται από μπαταρία 111 kWh με απόδοση 503 ίππους.

Πηγή: newsauto.gr