«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΤΟΥ Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΤΟ PROJECT ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ LAMDA

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον όμιλο Προκοπίου, περαιτέρω απομείωση ρίσκου για τη Lamda Development
Μία συμφωνία με ένα ηχηρό όνομα και πλάνο για αναπτύξεις που θα περιλαμβάνουν μελλοντικά από κατοικίες και γραφεία μέχρι σχολείο.

Το νέο deal που ανακοινώθηκε χθες για την είσοδο της εφοπλιστικής οικογένειας Προκοπίου στο μετοχικό κεφάλαιο της LAMDA Development με φόντο τη mega επένδυση του Ελληνικού έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη ισχυρό κρίκο στη μεγάλη ανάπλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην έκταση του πρώην αεροδρομίου με τις εργασίες της πρώτης φάσης έως το 2027.

Από πλευράς της LAMDA, η νέα συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, έρχεται σε συνέχεια της δεδηλωμένης στρατηγικής της για την προσέλκυση στρατηγικών εταίρων σε επιμέρους αναπτύξεις του έργου, απομειώνοντας ουσιαστικά και το επενδυτικό ρίσκο για το project το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Από πλευράς του ομίλου Προκοπίου, γνωστός για την ιδιαίτερη προτίμηση που επιδεικνύει σταθερά σε επενδύσεις real estate εντός κι εκτός Ελλάδος, η ενεργοποίησή του στρατηγικά στο έργο του Ελληνικού, αποτυπώνει και την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει ο ίδιος στην προοπτική της mega αστικής ανάπλασης από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Χθες, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία με τη συμφωνία για την πώληση άνω των 3,5 εκατ. ιδίων μετοχών (2%) αξίας 25 εκατ. ευρώ (7,10 ευρώ/ μετοχή) της LAMDA Development μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής. Η στρατηγική συνεργασία έχει ένα ευρύτερο πλαίσιο με ένα πλάνο για αναπτύξεις συνολικά 86.000 τ.μ. ως προς τη δομήσιμη επιφάνεια εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος, ήτοι σχολείου με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών International Baccalaureate (IB) αλλά και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες της συνεργασίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι η νέα συνεργασία που περιλαμβάνει και…εκπαιδευτικό real estate έρχεται ένα μήνα μετά την οριστικοποίηση της έτερης συμφωνίας με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτοντα Α.Ε. -CGS που θα αναλάβουν την ανάπτυξη και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα προσφέρει Εθνικό και Διεθνές Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών.

Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, με το μίσθωμα της μακροχρόνιας μίσθωσης να προβλέπεται ότι θα καθορίζεται ετησίως βάσει του κύκλου εργασιών που θα επιτυγχάνεται σε κάθε ημερολογιακό έτος, ενώ η έναρξη λειτουργίας του CGS at The Ellinikon αναμένεται το Σεπτέμβριο 2027.

Από πλευράς της LAMDA, η συμφωνία με την οικογένεια Προκοπίου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του επιχειρηματικού πλάνου και της επιδίωξης του ομίλου, για επιμέρους συνεργασίες με φόντο το Ελληνικό, σε μετοχικό επίπεδο ή και στο κομμάτι των αναπτύξεων με στόχο την από-μείωση του ρίσκου, με δεδομένες και τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια, έχουν σταδιακά εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας οι Voxcove Holdings (10%, στο τέλος 2017 ως κοινή επένδυση των ομίλων Π. Γερμανού και της οικογένειας Κάτσου), Brevan Howard & Partners (6,4%), EBRD (1,8%) AEGEAN Airlines (1,7%) κ.α.. Σε ό,τι έχει να κάνει με επιμέρους αναπτύξεις εντός της έκτασης ο όμιλος έχει συνάψει κοινοπραξίες με την ΤΕ.ΜΕΣ Α.Ε. (Costa Navarino, πρώην Hilton Αθηνών) για δύο ξενοδοχεία πολυτελείας και «επώνυμες» κατοικίες σε μία επένδυση άνω του μισού δισ. ευρώ αλλά και την Brook Lane Capital για τον Πύργο Μικτής Χρήσης, επίσης επένδυσης ύψους 500 εκατ. ευρώ με πολυτελές ξενοδοχείο και επώνυμες κατοικίες.

Επιπλέον έχει υπογράψει συμφωνίες με τον όμιλο Fourlis για το εμπορικό πάρκο που θα αναπτύξει ο τελευταίος άνω των 70 εκατ. ευρώ έχοντας κι ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με τον όμιλο, με την εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων Orilina Properties AEEΑΠ για την ανάπτυξη του πολυτελούς συγκροτήματος των 20 κατοικιών μαζί με ιδιωτική λέσχη ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς του ομίλου Προκοπίου, είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Προκοπίου αποτελεί από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο real estate εντός κι εκτός Ελλάδος, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την ιταλική Ριβιέρα, έχοντας στην ιδιοκτησία του κορυφαία ακίνητα σε επίσης κορυφαίους προορισμούς ανά την Ελλάδα, από τη Μύκονο μέχρι την Ύδρα αλλά και το κέντρο της Αθήνας και φυσικά την Αττική Ριβιέρα. Άλλωστε, είναι γνωστή στο εγχώριο real estate, η άποψη του ότι οι εφοπλιστές ρισκάρουν κεφάλαια στη θάλασσα, επομένως προχωρούν σε επενδύσεις μέρους των κερδών τους σε καλά ακίνητα ως ένα σχετικά πιο ασφαλές «λιμάνι».

Ειδικά στην Αττική Ριβιέρα, σχετικά πρόσφατα, ο όμιλος προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με τους ομίλους Κόκκαλη και Κωνσταντακόπουλου για το έργο ανάπλασης της Β’ Ακτής Βούλας από το κοινό επενδυτικό σχήμα της «Athens Beach Club», σε συνέχεια του διαγωνισμού παραχώρησης του δήμου Βάρης -Βούλας –Βουλιαγμένης για την ανάπλαση μέρους του παράκτιου μετώπου.

Πηγή : newmoney.gr