ΑΝΤΖΕΛΑ ΟΡΦΑΝΟΥ: «ΤΟ LIFESTYLE ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΩ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ»

Θα ήθελα να πάμε μερικά χρόνια πίσω και να μου πείτε πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ιατρική.

Πάμε αρκετά χρόνια πίσω, ως παιδί της δεκαετίας του ’80 με αρκετά στενή γνάθο, όπου η κακή διάγνωση οδήγησε να έχω ένα μικρό πρόβλημα στην άρθρωση. Όχι σημαντικό, αλλά για ένα τελειομανή άνθρωπο όπως εμένα,  αποτέλεσε και την αιτία να επιλέξω την οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης. Ωραία χρόνια στη νύφη του Θερμαϊκού..

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει μια οδοντιατρική θεραπεία;

Όπως ανάφερα και πιο πάνω, η οδοντιατρική θεραπεία πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, από 2 χρόνων ελέγχοντας κατά πρώτο την νεογιλή οδοντοφυΐα για να υπάρχει η σωστή εξέλιξη και ανατολή  των μόνιμων δοντιών. Καθώς επίσης από την παιδική ηλικία, τα παιδιά εξοικειώνονται πιο εύκολα με τον οδοντίατρο χωρίς να παραμένουν φοβίες όπως συναντάμε στους  σημερινούς ενήλικες.

Τι είναι το χαμόγελο για σας; 

Το χαμόγελο για μένα είναι τα πάντα! Όλα ξεκινάνε από ένα ωραίο θετικό χαμόγελο. Η πείρα, στα τόσα περιστατικά, της καριέρας μου, έχει δείξει ότι είναι ένας βασικός παράγοντας στη ψυχολογία του κάθε ανθρώπου. Αυτό το συναντάμε καθημερινά μετά από την περάτωση μιας θεραπείας για “smile transformation”. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την χαρά που αισθάνονται οι ασθενείς μου μετά την ολοκλήρωση μιας τέτοιας θεραπείας, που πολλές φορές συγκινεί και εμένα την ίδια. Είναι λες και βάζεις ένα λιθαράκι στη θετική εξέλιξη της ζωής τους. Αυτό αποτελεί και την ηθική ικανοποίηση του κάθε γιατρού πιστεύω..

Πως από την οδοντιατρική αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ιατρική αισθητική;

Μετά από χρόνια πείρας στην οδοντιατρική αποφάσισα να ασχοληθώ και με την ιατρική αισθητική του προσώπου, έπειτα  από πάμπολλα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω σε αυτόν τον τομέα. Έτσι σήμερα βρίσκομαι να εξειδικεύομαι στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αισθητικής του Πανεπιστήμιου UNICAM του Τορίνο (University of Camerino). Το γεγονός ότι ασχολούμαι με την μεταμόρφωση του στόματος, με έκανε να επεκταθώ πλέον και στο τρίτο τριτημόριο του προσώπου και κατά επέκταση στην ιατρική αισθητική του προσώπου ώστε να υπάρχει μια αρμονία στο πρόσωπο σε συνάρτηση με το χαμόγελο.

Τι σας έμαθε η πολυετής εμπειρία σας;

Η πολυετής πείρα μου με έμαθε ότι σε οποιοδήποτε περιστατικό πρέπει να υπάρχει μελέτη και πάντα το σχέδιο Β αν κάτι δεν πετύχει στο αρχικό σχέδιο θεραπείας. Καθώς επίσης μου έμαθε ότι πρέπει να αποκτήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς και ιατρού, γι’ αυτό και επενδύω σε χρόνο ώστε να έχω ένα σωστό ιστορικό και μια καλή γνώση της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και πάντοτε κοιτώντας τον στα μάτια. Μαθαίνεις πολλά σε αυτή την διαδικασία, πιστέψετε με! Και ένα τελευταίο που με έμαθε είναι ότι πρέπει να εξελίσσεσαι και να γίνεται όχι καλύτερος από τους άλλους αλλά καλύτερος από αυτό που ήσουν πριν σε επαγγελματικό επίπεδο για να μπορέσεις να προσφέρεις περισσότερα στον ασθενή και πρώτιστος στον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου..

Υπάρχουν κάποια περιστατικά ιδιαίτερα που είναι χαραγμένα στην μνήμη σας;

Τα περιστατικά που είναι ιδιαίτερα χαραγμένα στην μνήμη μου είναι πολλά, αλλά αυτά που με επηρεάζουν ιδιαίτερα είναι αυτά που έχουν σχέση με τους δικούς μου ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά μου. Όταν ο γιος μου πονούσε αφόρητα στις 2 το πρωί και έπρεπε αμέσως να κάνω θεραπεία ήταν μαχαίρι στην καρδιά γιατί εκεί λειτουργείς και σαν μανούλα.

Πως μπορεί να συνυπάρξει το lifestyle με το επάγγελμα σας;

Το lifestyle, από μόνο του είναι  τρόπος ζωής ενώ η οδοντιατρική αποτελεί επάγγελμα. Άρα μπορούν και τα δυο να συνυπάρξουν ειδικά όταν έχεις μάθει λόγω χαρακτήρα και επαγγέλματος να είσαι τελειομανής. Έτσι αναζητάς αυτό το τρόπο ζωής παντού, σε όλους τους τομείς.Είμαστε και εμείς πάνω από όλα άνθρωποι!!!