ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΩΓΟΥΣΗ: «ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΟ ΩΡΑΙΟ»

Δικηγόρος, μητέρα, πρόεδρος του «M.A.Z.I. – Mε αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα», γλύπτρια…Είναι από τις προσωπικότητες που ξεχωρίζεις, αφού έχει μια μόνιμη ταύτιση με την επιτυχία. Η Αλεξάνδρα Γωγούση, αποκαλύπτεται μέσα από την συνέντευξη  που ακολουθεί.

Ποια ιδιότητα χαρακτηρίζει πρώτα την Αλεξάνδρα Γωγούση;

Δύσκολη ερώτηση αλλά εύκολη η απάντηση! Δεν υπάρχει σειρά σε όλα αυτά. Όλοι αυτοί οι ρόλοι και οι ιδιότητες είναι  αλληλένδετες μεταξύ τους και όλα μαζί είναι η Αλεξάνδρα Γωγούση! Χαχα!

Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα στη ζωή σας μέχρι σήμερα;

Αναμφισβήτητα τη γέννηση και το μεγάλωμα των δύο παιδιών μας! Του Βασίλη και του Βλάση Σκανδάλη, που ως γνήσια Ελληνίδα μάνα που καμαρώνει για τα παιδιά της, θα πω ότι είναι εξαιρετικά παιδιά και υγιή κομμάτια της κοινωνίας μας!

Αμέσως μετά έρχεται η ιδιότητά μου ως συστηματικής αιμοδότριας. Δίνω αίμα 2 με 3 φορές το χρόνο και κάθε φορά χαίρομαι στη σκέψη ότι με αυτά τα 10 λεπτά από το χρόνο μου, βοηθώ κάποιον συνάνθρωπό μου! Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο σημαντική έκφραση αγάπης για τον συνάνθρωπο από την αιμοδοσία. Γίνετε αιμοδότες και θα με θυμηθείτε!

Κι ύστερα οι πολύ σημαντικές δωρεές που υλοποιήσαμε με το Μ.Α.Ζ.Ι. την αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.

Και από αυτές η σπουδαιότερη είναι η δωρεά ενός ψηφιακού αγγειογράφου δύο επιπέδων  στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αξίας 1.500.000 ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε από το Μ.Α.Ζ.Ι. με χρήματα από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αυτόν τον μεγάλο ευεργέτη, που σαν κι αυτόν, πολλά χρόνια είχε να δει η πατρίδα μας. Μεγάλο σε αριθμούς δωρεών και σε οικονομικά μεγέθη.
Είδαμε και φέτος έργο σας στην 6η Έκθεση Art Thessaloniki.

Με την Κατερίνα Δούκα της anchor, υπεύθυνη social media του Μ.Α.Ζ.Ι.

Πείτε μας λίγα λόγια για την απασχόληση σας με τη γλυπτική.

Πρώτα από όλα θέλω να υπενθυμίσω την έννοια της γλυπτικής. “Γλυπτική ονομάζεται η τέχνη της καλλιτεχνικής δημιουργίας – έκφρασης, που εκτελείται μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων μορφών σε οποιοδήποτε μέσο. πηγή: Wikipedia

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έκφρασης, λοιπόν, σε κάποια πολύ δύσκολη και έντονη στιγμή της ζωής μου, εξωτερίκευσα τα συναισθήματά μου μέσω της δημιουργίας μιας καρδιάς, του πιο μαλακού και ευαίσθητου, γεμάτου αγάπη μέλους του σώματός μας, και υλοποίησα αυτή μου την έμπνευση με ένα από τα πιο σκληρά μέταλλα που υπάρχουν, τον σίδηρο. Έτσι, για την ισορροπία…

Τα έργα μου ξεκινούν από 5 εκατοστά και ξεπερνούν τα 2 μέτρα!

Έχω εισπράξει πολύ καλές κριτικές όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα από κριτικούς τέχνης, καθηγητές της Σχολής καλών Τεχνών, διαπρεπείς καλλιτέχνες και φυσικά από τους φίλους μου! Είναι ένα απλό αλλά αγαπημένο τρισδιάστατο σχήμα που αρέσει πολύ!

Φυσικά ξέρω που βρίσκομαι και τί κάνω με τα έργα μου! Δεν φιλοδοξώ να χαρακτηριστώ καλλιτέχνης, ούτε ανταγωνίζομαι τους καλλιτέχνες.
Αγαπώ τη ζωή και το ωραίο και το δείχνω με πολλούς τρόπους! Αυτό είναι όλο!

Φέτος με το έργο μου: “Heart full of energy”: τη σιδερένια καρδιά με ένα εύκαμπτο φωτοβολταϊκό, ήθελα να «περάσω» ένα αμφίδρομο μήνυμα στον κόσμο: να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για να φωτίσουμε τις καρδιές μας (όπως έδειχνε το γλυπτό μου) κι ύστερα να επιστρέψουμε την ενέργεια στο σύμπαν αφού η ενέργεια της αγάπης γίνεται ο ήλιος που φωτίζει τον κόσμο όλο!

Και θα ήθελα να ευχαριστήσω κι από εδώ, την εταιρία ΟΕΤ, Οrganic Electronic Technologies, για την παροχή του εύκαμπτου φωτοβολταϊκού ως εφαρμογή της νανοτεχνολογίας.

Με τον πρεσβευτή του ΜΑΖΙ Αλέξη Κωστάλα, την Αντιπρόεδρο Ευαγγελία Βαφειάδη και την κ. Σούζη Δούδου

Θέλετε να αναφερθείτε στο έργο του Μ.Α.Ζ.Ι. ώστε να καταλάβει και ο κόσμος τί ακριβώς κάνετε;

Βεβαίως κι ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Το «Μ.Α.Ζ.Ι.- Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα» του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, διανύει φέτος τον 11ο χρόνο ζωής του. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα προηγούμενα 10 χρόνια κάναμε θαύματα. Είναι τα ιδρυτικά μέλη, οι εθελοντές και οι φίλοι του Μ.Α.Ζ.Ι. που συνετέλεσαν σε αυτό. Και φυσικά τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου που είναι: Αντιπρόεδρος Ευαγγελία Βαφειάδη, Γενική Γραμματέας Κατερίνα Τζαμπάζη, Ταμίας Χάιδω Τσάνταλη, μέλη: Αναστασία Λαδένη, Κατερίνα Γουλανδρή, Ελεάνα Τζιτζικώστα και Γιολάντα Πεπέ.

Αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο επίτευγμά μας είναι η της δωρεάς του ψηφιακού αγγειογράφου στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Όμως αξιοσημείωτες είναι και οι δωρεές μας τα τελευταία 2 χρόνια, από την αρχή της καραντίνας μέχρι σήμερα. Το Μ.Α.Ζ.Ι.:

1. δώρισε ένα μόνιτορ μεταφοράς διασωληνωμένων ασθενών για την κλινική εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία και με ακόμη 7 συλλόγους της πόλης,
2. εξασφάλισε ένα βιντεολαρυγγοσκόπιο COVID εγκύων γυναικών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
3. δώρισε 200 ασπίδες προστασίας στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου.
4. Οργάνωσε μια Ομάδα 22 Εθελοντών Ψυχολόγων προσφέροντας ψυχολογική στήριξη δωρεάν σε όποιον συμπολίτη μας είχε ανάγκη ψυχολογικής στήριξης, σε συνεργασία και μέσω του Δήμου Θεσσαλονίκης.
5. Παρέδωσε 1,5 τόνο από πλαστικά καπάκια για ανακύκλωση στον Δήμο Θεσσαλονίκης με τα χρήματα από την πώληση των οποίων ο δήμος αγοράζει αναπηρικά αμαξίδια και τα δωρίζει σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.
6. Λόγω του μεγάλου σεισμού στη Σάμο, δώρισε 30 tablets υψηλών προδιαγραφών στα Δημοτικά σχολεία της Σάμου για τηλεκπαίδευση μαθητών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις προμηθευτούν.
7. Το 2021 σε μια ιδέα αλλά και σημαντική οικονομική ενίσχυση μιας παρέας συμμαθητών, του «Μαγικού ΄87» δώρισε μία συσκευή Υψηλής ροής Οξυγόνου στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
8. τα Χριστούγεννα 2020 παρέδωσε μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε 244 οικογένειες ευάλωτων ομάδων σε ακριτικά χωριά του Κιλκίς
9. Παρέδωσε επίσης υγειονομικό υλικό στο Νοσοκομείο Κιλκίς- Κέντρο υγείας Γουμένισσας.
10. Δώρισε ένα αμαξίδιο ειδικής κατασκευής για ένα εξάχρονο κοριτσάκι με παραπληγία στη Βέροια,
11. Προμήθευσε με ένα γυναικολογικό υπερηχογραφικό μηχάνημα με δύο κεφαλές (κολπική και 4d κοιλιακή) το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Γουμένισσας Κιλκίς, στη μνήμη του επιχειρηματία Πώλ Καράσσο, με χορηγία από την εταιρία Sun Energy AE
12. Δώρισε ένα κλιματιστικό μηχάνημα air condition στο αγροτικό ιατρείο στον Εύρωπo Κιλκίς.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΜΑΖΙ με την Υποδιοικήτρια του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου

Το Πάσχα του 2021 προσέφερε σε ηλικιωμένους και παιδιά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μέσω φορέων της πόλης μας
Συνέχισε την οργάνωση και τον συντονισμό για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Συνέχισε τη δράση για τη συλλογή πλαστικών καπακιών για την ανακύκλωση και τη μείωση χρήσης πλαστικών ειδών.

Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική και την Εύβοια, συνέδραμε οικονομικά την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Αττικής, την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων καθώς και την Ομάδα Εθελοντών Διασωστών – Πυροπροστασίας Θερμαϊκού.

Τα Χριστούγεννα του 2021 παρέδωσε ιατρικά μηχανήματα και ιατρικά όργανα στη Β’ παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, παιδογκολογικό και αιματολογικό τμήμα.

Τον Μάρτιο του 2022 ολοκλήρωσε την ανακατασκευή χώρων των χειρουργείων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι 2022 δώρισε στο Παιδογκολογικό τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου ένα υπερηχογραφικό μηχάνημα με τα εξαρτήματά του. Δώρισε επίσης ένα air condition στην Πυροσβεστική υπηρεσία.

Ήδη έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσόν για να καλύψει τις ανάγκες του παιδογκολογικού τμήματος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με έσοδα από την επίδειξη μόδας του διεθνούς φήμης σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια με κοσμήματα του Περικλή Κονδυλάτου.

Το «Μ.Α.Ζ.Ι. – Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα» δεν εισπράττει καμία κρατική ή άλλη επιχορήγηση. Όλοι οι πόροι μας προέρχονται από χορηγίες, δωρεές και εκδηλώσεις. Όλοι όσοι συμμετέχουν είναι εθελοντές. Και τους ευχαριστούμε όλους ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!