Πόσο θα αλλάξει η ζωή μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη; Να περιμένουμε και νέα οικονομική κρίση; Τι άφησε πίσω της η πρόσφατη πανδημία; Αν ψάχνετε απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα των καιρών μας, αυτά τα λία θα σας δώσουν πειστικές απαντήσεις.
Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! Ναι, αλλά πόσο κατανοητός είναι από τους σύγχρονους ανθρώπους; Πόσο καλά ξέρουμε τα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή μας σήμερα; Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε την εποχή της Βιομηχανίας 4.0 (Industry 4.0). Είναι η ονομασία που δόθηκε στην τρέχουσα τάση της αυτοματοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής. Περιλαμβάνει τα κυβερνοφυσικά συστήματα, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το υπολογιστικό νέφος και τη γνωστική υπολογιστική. Η βιομηχανία 4.0 αναφέρεται συνήθως ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην οποία οφείλουμε να προσθέσουμε και τον παράγοντα «Τεχνητή Νοημοσύνη» που αλλάζει άρδην όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε ως τώρα. Μήπως είναι καιρός να αρχίζουμε να διαβάζουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η καθημερινή ειδησεογραφία δεν γίνεται να καλύψει αυτή τη γνώση. Σας προτείνουμε πέντε βασικά βιβλία που έχουν να κάνουν με την εποχή μας, την οποία την «διαβάζουν» σφαιρικά και ουσιαστικά.
«Η Μεγάλη Επεκκίνηση» – Κλάους Σβαμπ & Τιερί Μαλερέ
Από την πανδημία και μετά ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ίδιος. Μπορεί εμείς, οι απλοί άνθρωποι, να θέλουμε να ξεχάσουμε ολότελα εκείνη τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού, της καραντίνας, των θανάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κρύβοντας το ζήτημα κάτω από το χαλί, αυτό εξαφανίζεται. Τουναντίον. Ο Κλάους Σβαμπ είναι ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ως εκ τούτου είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία μέσα σε εποχές κρίσεων. Μαζί με τον Τιερί Μαλερέ γράφουν ένα απόλυτα σημερινό βιβλίο.
Στο βιβλίο του μπορούμε να διαβάσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο πώς η πανδημία COVID-19 μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, εστιάζοντας σε θέματα όπως η ψηφιοποίηση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η βιωσιμότητα. Είναι προφανές πως η οικονομία και όσα την ορίζουν λειτουργούν διαφορετικά μετά την έλευση της πανδημίας. Καιρός να κατανοήσουμε πώς ακριβώς αλλάζει και η ζωή μας. Το δόγμα του σοκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
«Το δόγμα του σοκ», Ναόμι Κλάιν (εκδ. Λιβάνης)
Είναι αυτό που λέμε «κλασικό» βιβλίο, αν και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοσή του. Ναι, είναι ιδεολογικά τοποθετημένο. Η Κλάιν, άλλωστε, δεν έχει κρύψει τις πολιτικές πεποιθήσεις της. Είναι σφοδρή πολέμια του νεοφιλελευθερισού, της ανεξέλεγκτης αγοράς και των ελάχιστων πλουσίων που ελέγχουν τις ζωές των πολλών. Ακόμη κι έτσι, όμως, το βιβλίο της αξίζει να διαβαστεί διότι αναλύει πώς οι οικονομικές κρίσεις χρησιμοποιούνται ως ευκαιρίες για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εξετάζοντας παραδείγματα από διάφορες χώρες και ιστορικές περιόδους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην αυγή του 21ου αιώνα έχουμε γνωρίσει μια σοβαρή οικονομική κρίση και όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως δεν θα είναι η τελευταία. Τα κατοπινά χρόνια είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε πάλι μπρος στο φάσμα μιας ακόμη τέτοιας κρίσης.
«Η Κοινωνία της κόπωσης», Byung-Chul Han (εκδ. Opera)
Στη σύγχρονη εποχή, παρά το γεγονός ότι οι αληθινές αλυσίδες έχουν εκλείψει, παρατηρούμε να δημιουργείται ένας νέος τύπος σκλάβου: είναι ο άνθρωπος που υποβάλλει τον εαυτό του σε εθελοντική εξάντληση. Είμαστε κουρασμένοι άνθρωποι, δεν αντέχουν πολλά και οι συνεχόμενες κρίσεις μάς αφήνουν αόμη πιο εξουθενωμένους. Στην “Κοινωνία τη κόπωσης” (απρόσμενο best seller σε πολλές χώρες), ο διάσημος κορεάτης φιλόσοφος εκθέτει τους λόγους αυτής της αφύσικης συμπεριφοράς και εξηγεί με ποιον τρόπο οι κοινωνίες μας έχουν πέσει θύματα της κατάχρησης μιας και μόνο έννοιας: της «θετικότητας».
Ο Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν τεκμηριώνει το πώς «ο σύγχρονος σκλάβος έχει σε μεγάλο βαθμό επιλέξει ο ίδιος την υποδούλωσή του», προκειμένου να εξασφαλίσει την ελάχιστα ενδιαφέρουσα και απολύτως κενή επιβίωσή του. Ακριβώς όπως η «κοινωνία της πειθαρχίας» του Φουκώ παράγει τρελούς και εγκληματίες, έτσι και η «κοινωνία της θετικότητας», υιοθετώντας το σλόγκαν Yes we can, ανάγει την αυτοεκμετάλλευση σε κυρίαρχη συμπεριφορά.
«Το κοινωνικό συμβόλαιο», Jean-Jacques Rousseau
Μπορεί ένα βιβλίο που γράφτηκε αιώνες πριν από τη δική μας εποχή να μπορεί να μιλήσει για τα σημερινά; Είναι σαν να λέμε πως οι Αρχαίοι Κλασικοί και οι τραγωδίες που μας κληρονόμησαν, έπαψαν να μιλούν για τα ανθρώπινα. Κι όμως, το βιβλίο του Ρουσώ είναι κλασικό επειδή εξετάζει τις βάσεις της πολιτικής εξουσίας και της κοινωνικής συμβίωσης, προσφέροντας εργαλεία για την κατανόηση των σύγχρονων πολιτικών δομών.
Το Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι η συμφωνία που συνάπτουν μεταξύ τους ίσα και ελεύθερα άτομα ώστε να ρυθμίσουν τη συμβίωσή τους στην κοινωνία όπου ζουν αλλά και για να προστατεύσουν τα φυσικά δικαιώματά τους. Εγχείρημα δύσκολο που προϋποθέτει τη ριζική μεταμόρφωση όσων συμμετέχουν σ’ αυτό. Όμως η συμφωνία αυτή, κατά τον Ρουσσώ, δεν αποτελεί πράξη αγαθών ατόμων, παρά ανταποκρίνεται σε καταστάσεις και προβλήματα που προκαλεί η διεφθαρμένη από τον πολιτισμό και εγωιστική πλέον ανθρώπινη φύση.
«21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα», Noah Yuval-Harari
Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες; Τι θα ‘πρεπε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι’ αυτήν, το χάκιν γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.
Ο Χαράρι είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους διανοητές των καιρών μας και απαντάει σε όλα τα ερωτήματα μέσω είκοσι ένα εύληπτων κεφάλαιων. Ξεδιαλύνει τα πιο περίπλοκα πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια ελευθερία επιλογής όταν μας παρακολουθούν τα Μεγάλα Δεδομένα; Τι μορφή θα έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό; Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της τρομοκρατίας; Γιατί η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση;
Πηγή : Andro.gr