ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Μία πόλη διαχρονικής κομψότητας και ακαταμάχητης ζωντάνιας, η Μαδρίτη είναι μία πολιτιστική και γαστρονομική Μέκκα. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας μπορεί να μην περιλαμβάνεται συχνά στους δημοφιλέστερους προορισμούς, αφού η Βαρκελώνη είναι η πόλη που της κλέβει τη δόξα, αλλά δεν πρέπει να την παραβλέψεις. Η πόλη του Σαλβαδόρ Νταλί και του Πικάσσο, του Πέδρο Αλμοδοβάρ και της Ρεάλ Μαδρίτης, με την εντυπωσιακή μπαρόκ αρχιτεκτονική της και την έντονη νυχτερινή της ζωή, τις μοναδικές αγορές της, τα διάσημα μουσεία και τα απολαυστικό φαγητό της, θα σε κερδίσει σίγουρα.

Η άνοιξη αποτελεί την ιδανική εποχή για να χαθείς σε ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια σε γοητευτικές συνοικίες και να περπατήσεις στις μεγάλες λεωφόρους της και τις μεγαλοπρεπείς πλατείες της, να απολαύσεις μοναδικές γεύσεις στα αμέτρητα tapas bar ακούγοντας λάτιν μελωδίες, να θαυμάσεις εξαιρετικά έργα τέχνης και να περιπλανηθείς στα εντυπωσιακά πάρκα της που αποτελούν οάσεις πρασίνου σε μία κατά τ’ άλλα δυναμική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Plaza Del Sol

Things to do:

Μπορείς να ξεκινήσεις την βόλτα σου στην καρδιά της Ισπανικής πρωτεύουσας από την Puerta del Sol, την πλατεία με τα αγάλματα του έφιππου Καρόλου Γ’ και της αρκούδας με το δέντρο, σήμα κατατεθέν της Μαδρίτης. Ακολουθώντας το Calle Mayor, θα βρεθείτε σε μία από της πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης, την περίκλειστη Plaza Mayor. Από εκεί κατηφορίζεις προς το Palacio Real, την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Το εσωτερικό του παλατιού είναι διακοσμημένο με έργα των Velazquez και Goya. Ακριβώς δίπλα από το παλάτι βρίσκεται ο επιβλητικός ναός Catedral de la Almudena.

Plaza Mayor

Περνώντας την Plaza España, το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να δεις είναι ένας Αιγυπτιακός ναός του 2ου αιώνα μ.Χ., αλλά αυτό ακριβώς είναι ο ναός του Debod. Tip: Φρόντισε να είσαι εκεί την ώρα που δύει ο ήλιος για ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Debod

Στάση για καφέ στη στυλάτη, trendy και γεμάτη ενέργεια συνοικία της Chueca (γνωστή και ως η ΛΟΑΤΚΙ συνοικία), η οποία είναι γεμάτη με κουκλίστικα μαγαζάκια και trendy μπαράκια και αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των Μαδριλένων. Δυτικά της Chueca, βρίσκεται η νεανική συνοικία της Malasaña, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ισπανική ανεξαρτησία καθώς υπήρξε το κέντρο του κινήματος Movida Madrileña. Υπήρξε μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Μαδρίτης, αλλά σήμερα θεωρείται ίσως η hip συνοικία της, με πολύ cool μπουτίκ ντόπιων σχεδιαστών, όμορφα καφέ της και χαλαρά μπαράκια.

Στη συνέχεια να κατευθυνθείς νότια προς την διάσημη λεωφόρο Gran Via, τη λεωφόρο που δεν κοιμάται ποτέ, για να απολαύσεις τη νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης αλλά και για να χαθείς με τις ώρες στα μαγαζιά, γιατί διακοπές χωρίς ψώνια δεν γίνονται! Περνώντας από την επιβλητική Plaza De Cibeles, την πιο διάσημη πλατεία της Μαδρίτης, θα βρεθείς στην κομψή συνοικία της Salamanca, όπου θα βρεις τους μεγάλους οίκους μόδας για designer shopping στο Calle Serrano και τα πιο trendy εστιατόρια.

Prado Museum

Μην ξεχάσεις τον περίφημο περίπατο τέχνης της Μαδρίτης! Στο νότιο τμήμα της Μαδρίτης, βρίσκεται το πολυφημισμένο Museo del Prado, ένα από τα κορυφαία μουσεία τέχνης στον κόσμο, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συλλογή στον κόσμο έργων ζωγραφικής του Goya και του Velazquez, καθώς και μια φανταστική συλλογή έργων του Rubens, του Tiziano, του El Greco καθώς και πολλών άλλων Ισπανών και ξένων καλλιτεχνών. Μετά από ένα σύντομο περίπατο στο κομψό Paseo del Prado, θα βρεθείς στο Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía που φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης ισπανικής τέχνης. Εκεί θα βρεις μεταξύ άλλων έργα των Dalí και Picasso αλλά και του Miro και του Juan Gris, με αποκορύφωμα φυσικά το αριστούργημα του μουσείου, τη Γκουέρνικα. Ολοκληρώνεις τον περίπατο στο χρυσό τρίγωνο τέχνης με μία επίσκεψη στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza, όπου στεγάζεται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο, με περισσότερους από 1.600 πίνακες. Θα βρεις έργα του Dalí, El Greco, Monet, Picasso και Rembrandt. Ορισμένα από αυτά χρονολογούνται από τη Μεσαιωνική περίοδο, άλλα είναι του 20ου αιώνα. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί αμερικανικοί πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα καθώς και μερικά ενδιαφέροντα έργα pop art.

Parque del Buen Retiro

Αν κουραστείς από όλη τη φασαρία της πόλης, να κατευθυνθείς για ένα περίπατο και στιγμές χαλάρωσης στο πιο μαγικό πάρκο της Μαδρίτης, το Parque del Buen Retiro. Ξάπλωσε στο γρασίδι, κάνε ένα πικνίκ και γιατί όχι μία βαρκάδα γύρω από τη λίμνη του El Retiro. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς και το γυάλινο παλάτι Palacio de Crystal.

Θα πρέπει να συμπεριλάβεις μία βόλτα στη πιο παλιά συνοικία της Μαδρίτης, την La Latina, όπου βρίσκονται τα περισσότερα tapas bars και στη συνοικία Barrio de las Letras, όπου έζησε ο Miguel de Cervantes, για ποτό σε ένα από τα cool μπαράκια της, όπου πιθανότατα θα έπινε το ποτό του ο Ernest Hemingway.

Αν το επιτρέπει ο καιρός, να απολαύσεις το απογευματινό σου aperitif με πιάτο όλη τη Μαδρίτη σε ένα από τα διάσημα rooftop μπαρ της πόλης, όπως το Gingko Sky Bar και το Casa Suecia.

Τέλος, αν είσαι φαν του ποδοσφαίρου, μην παραλείψεις να παρακολουθήσεις από κοντά ένα αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης στο ιστορικό Santiago Bernabéu.

Westin Palace

Ξενοδοχεία που προτείνω

Το Westin Palace, το οποίο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο απέναντι από την Plaza de Neptuno, είναι από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία της πόλης, αφού έχει καλωσορίσει επισκέπτες όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των Bill Clinton, Salvador Dalí και Christina Aguilera. Το βασιλικό λόμπι και ο επιβλητικός βιτρό τρούλος του σαλονιού σε καθηλώνουν πολύ πριν φτάσεις στους περίτεχνους, κομψούς διαδρόμους και τα δωμάτια. Μπορείς επίσης να απολαύσεις το ποτό σου στο Museo Bar του 1912, που αποτελούσε στέκι του Σαλβαδόρ Νταλί και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Τεράστιες μοντέρνες καρέκλες, μπαρ με επένδυση από γυαλί και αγάλματα από την Παπούα-Νέα Γουινέα, κοσμούν το λόμπι του Hotel Urban. Εάν αυτά από μόνα τους δεν τραβούν την προσοχή σου, η μοντέρνα και πολύ-πολιτιστική τέχνη σε όλο το ξενοδοχείο σίγουρα θα στην τραβήξει. Το CEBO, το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο λόμπι, το Glass Mar και το πολυσύχναστο μπαρ στον τελευταίο όροφο, σίγουρα το κατατάσσουν σε μία must διεύθυνση διαμονής με εξαιρετική τοποθεσία.

Hotel Unico

Το Hotel Único Madrid, με τους υπέροχους κοινόχρηστους χώρους (συμπεριλαμβανομένου ενός υπέροχου γλυπτού με κόκκινο κραγιόν που κρέμεται από την οροφή), αποτελεί ένα από τα πιο κομψά ξενοδοχεία της Salamanca προσφέροντας όλα όσα κάνουν αυτή τη γειτονιά να ζωντανεύει: μόδα, κομψότητα και interior design. Το Ramon Freixa Madrid, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της πόλης με αστέρια Michelin στεγάζεται στο ξενοδοχείο.

Bibo Madrid

Εστιατόρια και καφέ που αξίζει να επισκεφτείς

Η Μαδρίτη αποτελεί ένα γαστρονομικό παράδεισο για κάθε foodie και λάτρη του φαγητού, καθώς οι επιλογές γευσιγνωσίας είναι αμέτρητες και η λίστα με τα Michelin εστιατόρια των celebrity chefs ατελείωτη. Για μία τρίωρη εμπειρία με περισσότερα από 20 πιάτα στο DiverXO, το εστιατόριο του David Muñoz. Για πραγματικά αριστουργήματα δια χειρός Diego Guerrero και πιάτα εμπνευσμένα από το Μεξικό και την Ιαπωνία στο DStage. Για ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο από τον Dani Garcia στο BiBo Madrid. Το ξενοδοχείο Único Madrid στεγάζει το ομόνυμο εστιατόριο του Καταλανού chef Ramón Freixa ενώ το ξενοδοχείο Urban στεγάζει το δημοφιλές Cebo.

Amazonico

Περνώντας τις πόρτες του εξαιρετικά δημοφιλούς Amazonico θα νιώσεις σαν να μεταφέρθηκες απευθείας στον Αμαζόνιο. Μια διεθνής πρόταση, ταξιδεμένη και κοσμοπολίτικη, γεμάτη αρώματα και αισθήσεις. Κρεμαστοί φοίνικες, πλούσια σχέδια εμπνευσμένα από τη ζούγκλα, ένα κυκλικό sushi μπαρ καλυμμένο με εξωτικά φρούτα, μία ανοιχτή κουζίνα και ένα εξίσου εντυπωσιακό μπαρ δημιουργούν ένα εξωφρενικό σκηνικό. Παράδεισος για τους λάτρεις του κρέατος με το μενού του να σε ταξιδεύει από τη Βραζιλία έως την Ιαπωνία. Μετά το φαγητό κατευθυνθείτε στο club στο υπόγειο για cocktails υπό τους ήχους live jazz μουσικής. Καθώς είναι από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Μαδρίτης, κάνε κράτηση πριν κλείσεις τα αεροπορικά σου εισιτήρια!

Ten Con Ten

Εξίσου δημοφιλές είναι και το Ten Con Ten, σημείο συνάντησης της αφρόκρεμας των socialites της Ισπανικής πρωτεύουσας. Το μπαρ του αποτελεί σημείο εκκίνησης της βραδιάς, για να δεις και να σε δουν, αλλά το μενού του είναι αυτό που κλέβει την παράσταση.

Για ένα πολυτελές γεύμα, προτείνω το El Paraguas, ένα εστιατόριο με λευκά τραπεζομάντιλα και μενού Αστούριας. Αυτό το μέρος είναι σίγουρα ακριβό, αλλά αξίζει τον κόπο αν ψάχνεις για ένα κομψό γεύμα που περιλαμβάνει ξεχωριστές γεύσεις θαλασσινών, όπως βασιλικές γαρίδες γεμιστές με σπανάκι και λαζάνια με καβούρια με χαβιάρι από αχινό. Εάν ο καιρός το επιτρέπει, επιλέξτε τραπέζι στον εξωτερικό χώρο.

Numa Pompilio

Εναλλακτικά για να ξεφύγετε από την ισπανική κουζίνα, το μενού του εντυπωσιακού Numa Pompilio προσφέρει γεύσεις κλασικής ιταλικής κουζίνας, με μοναδικά πιάτα που κατά βάση προέρχονται από την Τοσκάνη. Tip: Μην παραλείψετε να γευτείτε τα ζυμαρικά που σερβίρονται μέσα σε κεφάλι πεκορίνο.

Tapas

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε όμως να ζήσεις στη Μαδρίτη. Ένα από αυτά είναι δοκιμάσεις tapas (tip: πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις jamon iberico, huevos rotos (πατάτες με αυγό), τηγανιτές γαρίδες με σκόρδο, tortilla (η ισπανική ομελέτα) και φυσικά patatas bravas) και να πιείς βερμούτ στην συνοικία La Latina, σε ένα από τα πολλά tapas bar στη διάσημη Cava Baja ή στο Mercado San Miguel, μια δημοφιλή σκεπαστή αγορά τροφίμων ακριβώς στη γωνία της Plaza Mayor. Στη συνέχεια, αν αγαπάς τα γλυκά, περπάτησε πέντε λεπτά μέχρι τη La Mallorquina για να γευτείς τις διάσημες σοκολατένιες napolitanas ή στο Chocolateria San Ginés για τα παραδοσιακά churros με σοκολάτα.

Superchulo

Τα Σαββατοκύριακα το μεσημέρι (μην ξεχνάς η Μαδρίτη κοιμάται μέχρι τις 12 το μεσημέρι) να κατευθυνθείς για brunch στην hip συνοικία της Malasaña και στη γειτονική στυλάτη συνοικία της Chueca, στο πολύχρωμο και ινσταγκραμικό Superchulo, στο cool La Bicicleta Café, στο χαλαρό Ojalà ή στο αυστραλέζικο Federal Café.