ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή, αλλά τα οφέλη που προσφέρει η θάλασσα είναι πολλά περισσότερα.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έναν τέλειο όρο για να απεικονίσουν τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει η θάλασσα. Την αποκαλούν μπλε χώρο, ο οποίος αντικατοπτρίζει ένα σύνολο  μυρωδιών, οραμάτων και αντιλήψεων που μας δίνουν μια αίσθηση ειρήνης, ευεξίας και θετικότητας.

Όταν πλησιάζουμε στη θάλασσα ενεργοποιούνται μια σειρά από αισθήσεις που μας προσφέρουν ψυχολογικά οφέλη. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά.

Η θάλασσα ενισχύει το μυαλό.

Η τεράστια αυτή μπλε έκταση βοηθάει στο  να επαναφορτίσετε το μυαλό και να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας. Αυτό προέκυψε από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιβαλλοντική ψυχολογία.

Η θάλασσα μειώνει το άγχος.

Όταν πλησιάζετε τη θάλασσα βυθίζεστε σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη θετικά ιόντα, ικανή να παράγει πολλές ευεργετικές αντιδράσεις. Η αίσθηση της ευημερίας, της ελευθερίας και της αρμονίας ενεργοποιεί μηχανισμούς για τη μείωση του στρες και της έντασης.

Το μυαλό λειτουργεί δημιουργικά.

Μια ομάδα ερευνητών κάλεσε τους συμμετέχοντες να περάσουν τα διαλείμματα από τη δουλειά κοντά σε μια παραλία. Αυτό που ένιωσαν μετά οι συμμετέχοντες ήταν μια αίσθηση ηρεμίας, αρμονίας παρόμοια με το διαλογισμό, κάτι που ήταν πολύ χρήσιμο για την επίλυση των προβλημάτων.

Η θάλασσα καταπολεμά την κατάθλιψη.

Ο ήχος των κυμάτων σε συνδυασμό με την αντίληψη των χρωμάτων και την αίσθηση της ελευθερίας που προσφέρει η θάλασσα βοηθάει στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών καταστάσεων.

Εν κατακλείδι αν η θάλασσα είναι ικανή να προσφέρει όλα αυτά τα ψυχολογικά οφέλη, τότε η πρότασή μας για αυτό το καλοκαίρι είναι να περάσετε όσο περισσότερο μπορείτε στις παραλίες.  Στιγμές όπως νωρίς το πρωί ή το ηλιοβασίλεμα είναι ιδανικές για να λάβετε όλα τα οφέλη από αυτό τον μπλε χώρο.

«Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα»! Charles Baudelaire

Πηγή: jenny.gr