ΜΕ ΤΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ARMAND DE BRIGNAC ΣΤΟ FUNKY GOURMET: ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ MENU ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ (ΕΩΣ 5/1/19)

Το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin εστιατόριο γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με ένα ιστορικό best of των πιάτων του, ως τις 5 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα κλείσει, για να επανέλθει εντός του Hilton το 2020. Ιδανικός συνοδοιπόρος γι αυτό το γαστρονομικό κρεσέντο, η μυθική σαμπάνια Armand de Brignac που ανήκει -μαντέψτε- στον Jay-Z.

Ο μαιτρ του ιταλικού κινηματογράφου, Φεντερίκο Φελίνι, συνήθιζε να λέει πως είναι πιο πιθανό ένας άντρας να παραμείνει πιστός σε ένα εστιατόριο παρά σε μια γυναίκα. Υποθέτουμε πως δεν το είπε εις επήκοον της αγαπημένη του Τζιουλιέτα Μασίνα. Ωστόσο, ναι, είχε δίκιο: η σχέση που αποκτάει κανείς με τα μέρη που του προσφέρουν αφειδώς ευχαρίστηση (εν προκειμένω γαστριμαργική) είναι άρρηκτη και σταθερή στο χρόνο.

Ένα εστιατόριο που έχει καθιερωθεί στην ατζέντα -και στην καρδιά- των Αθηναίων foodies είναι το πολυσυζητημένο Funky Gourmet. Μια διεύθυνση με φανατικούς πιστούς, κατά το Φελινικό πρότυπο, εδώ και μια δεκαετία. Μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας μπορεί να έκανε διάφορους πειραματισμούς, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο επιτυχημένους, αλλά την οποία ολοκληρώνει στην πιο ώριμη του φάση. Σήμερα το Funky Gourmet είναι εξαιρετικά φρέσκο και πρωτοποριακό αλλά ουχί παρδαλό και “δήθεν”, γευστικά. Ακόμα και τα πιο φίνα πιάτα του χαρακτηρίζονται από βαθιά νοστιμιά και αρκετά Ελληνικά στοιχεία. Τέτοιο είναι και το επετειακό μενού που μας προτείνει για τις τελευταίες εβδομάδες της λειτουργίας του, με τη μεγαλειώδη σαμπάνια Armand de Brignac.


Στο επετειακό, γιορτινό menu degustation, το γευστικό ταξίδι ξεκινά με το πιο αδύναμο ίσως πιάτο, το Χαβιάρι Oscietra σε Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν τα εξαιρετικά τσιπς σαλσιφί με αιθέρια κρέμα ταραμά και η τάρτα αυγοτάραχου με λευκή σοκολάτα, ένα αριστούργημα αντίστιξης ιδιοσυγκρασιακών γεύσεων. Στο ποτήρι, η εξαίσια Armand de Brignac Blanc de Blancs, ένα μνημείο φινέτσας.

Στο δεύτερο μέρος του δείπνου ξεχωρίζουν το σασίμι αγιάδα, ο σολομός με Thai αρώματα και η περίφημη γρανίτα χωριάτικης σαλάτας του Funky Gourmet, όλα συνοδεία ροζέ σαμπάνιας Armand de Brignac με ένα πλούσιο στόμα κόκκινων φρούτων. Ο Head Sommelier, Φαίδων Δερνίκος, έχει κάνει ταιριάγματα ανθολογίας.

Στην καρδιά του μενού, δύο σχεδόν σεξουαλικά πιάτα, τα αρνίσια μυαλά, μια βόμβα γεύσης και ευγενούς λιπαρότητας πάνω στην οποία “σερφάρει” η Armand de Brignac. Και ένα ζουμερό, αμαρτωλό μπέργκερ που τρώγεται με χαμόγελο ως τα αυτιά και με παγωμένη ροζέ σαμπάνια. Κόλαση!

Το επικό μενού γευσιγνωσίας κλείνει με εκπληκτικά επιδόρπια που συνοδεύει η πιο μεστή σαμπάνια της κολεξιόν Armand de Brignac, η Brut Gold: Την παράσταση κλέβει το “μελάτο αβγό” που μοιάζει εκατό τοις εκατό με… μελάτο αβγό -και σπάει με το ίδιο ορεκτικό κράκ- μόνο που το τσόφλι είναι καμωμένο από μια φίνα σοκολάτα και ο κρόκος είναι ένα μαυλιστικό coulis από μάνγκο που θέλεις να τρως εις τους αιώνες των αιώνων.
Αυτό που κατάφεραν επί δέκα χρόνια η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, οι δύο εμπνευσμένοι σεφ του εστιατορίου, είναι να εδραιώσουν την άποψη ότι η γαστρονομία, στις υψηλές της κορυφές, προσεγγίζει μια μορφή απτής και συνάμα αναλώσιμης τέχνης. Ναι, η τέχνη (και η τεχνική) του φαγητού είναι φτιαγμένη για να καταναλωθεί, όμως, η επίγευση δεν χάνεται.

Ο απολογισμός του Funky Gourmet αυτή την τόσο γεμάτη δεκαετία είναι αρκούντως δελεαστικός: δύο αστέρια Michelin και δύο Χρυσοί Σκούφοι. Παράσημα που δεν γίνεται να παραγνωριστούν. Πάνω από όλα, όμως, αυτό που κατόρθωσε τούτο το progressive μαγαζί είναι να γίνει θεσμός. Να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος του κοινού που τριγυρνάει την πόλη αναζητώντας καλό φαγητό πέρα από τα παραδεδεγμένα όρια και να ορίσει νέες συντεταγμένες σ’ αυτό που ονομάζουμε γαστρονομική αισθητική.


Έως τις 5 Ιανουαρίου 2019 λοιπόν, το κοινό του Funky Gourmet θα μπορεί να δοκιμάσει το εορταστικό μενού 16 πιάτων μια γεύση του οποίου σας δώσαμε, με τη συνοδεία της σαμπάνιας Armand de Brignac. Η γκάμα του οίκου περιλαμβάνει αποκλειστικά πολυτελείς, premium εμφιαλώσεις (prestige cuvées) οι οποίες δημιουργούνται από την οικογένεια Cattier με 250 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή χειροποίητης σαμπάνιας.


Παρότι η οικογένεια Cattier καλλιεργούσε αμπέλια για πολλές γενιές στην Καμπανία και πουλούσε τα σταφύλια σε άλλους οίκους, η Armand de Brignac έχει πολύ πιο πρόσφατη ιστορία. Γεννήθηκε από το όραμα του Jean – Jacques Cattier να δημιουργήσει “την καλύτερη σαμπάνια του κόσμου”. Όραμα που συμμερίστηκε και ένας κύριος Shawn Carter, ο κατά κόσμον Jay-Z, και αφού επένδυσε στη μάρκα, τη βοήθησε να απογειωθεί.

Η μικρή αλλά ιδιαίτερα σημαντική ομάδα του οίκου Cattier παρασκευάζει στο χέρι τη σαμπάνια Armand de Brignac με παροιμιώδη αφοσίωση και μοναδικό στόχο την κορυφαία ποιότητα. Μια εξειδικευμένη μπριγάδα που απαρτίζεται από μόλις 18 άτομα αναζητεί και επιλέγει αποκλειστικά σταφύλια υψηλής ποιότητας για να συνθέσει, να εμφιαλώσει, να παλαιώσει τις περίφημες cuvées.

Εκτός από το έξοχο περιεχόμενο (σύνθετο αρωματικά αλλά όχι υπερβολικά πολύπλοκο, με χαρακτηριστικό νεύρο αλλά με λεπτά κορδόνια φυσαλιδών), οι cuvées της Armand de Brignac εμφιαλώνονται σε εντυπωσιακά μπουκάλια που μοιάζουν καμωμένα από μασίφ χρυσάφι, ροζ χρυσό ή πλατίνα, και φέρουν πάνω τους ετικέτες από κασσίτερο που τοποθετούνται αποκλειστικά στο χέρι. Είναι η τελευταία πινελιά σε ένα συλλεκτικό προϊόν που προορίζεται για μεγαλειώδεις στιγμές.

Πηγή: andro.gr