ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΔΥΟ ΙΤΑΛΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ERMENEGILDO ZEGNA (17/4-13/10)

Έκθεση που συγκρίνει τα έργα τέχνης του Ιταλού ζωγράφου Μικελάντζελο Πιστολέτο με εκείνα του πατέρα του Ετόρε Πιστολέτο Ολιβέρο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Πολιτισμού Ermenegildo Zegna του ομώνυμου ιταλικού brand ανδρικής ένδυσης, σε τρεις περιοχές της επαρχίας Μπιέλα της Ιταλίας.

Μέσω των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Padre e Figlio» και βιντεο-διαλόγων με τον επιμελητή της έκθεσης, Αλμπέρτο Βιτζ και την Άνα Ζένια, πρόεδρο του Ιδρύματος, προβάλλεται η σχέση πατέρα – γιου, καθόλου μονόπλευρη, καθώς και ο γιος κληροδοτεί στοιχεία στον πατέρα, αντί ο πατέρας να αφήνει την πλήρη ευθύνη στον γιο για την μετάδοση των γνώσεων και του πάθους της οικογένειας.

«Η έκθεση παρέχει μια ανάγνωση, σε διάφορα επίπεδα, ενός θέματος με μεγάλη επικαιρότητα» εξηγεί ο επιμελητής της. «Εξετάζοντας τον διάλογο μεταξύ του Μικελάντζελο Πιστολέτο και του πατέρα του, είναι δυνατό να διερευνηθούν οι έννοιες του ιστορικού και του υποκειμενικού χρόνου, αλλά και η ανάγκη να γίνουν αποδεκτές διαφορές από τις οποίες μπορεί να προκύψει ακόμη και στενή συνέργεια» αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες σε καθρέφτη, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και βίντεο. Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε μία χρονιά, κατά την οποία η Μπιέλα έχει υποβάλει αίτηση για είσοδο στο δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO και όρισε τον ίδιο τον Μικελάντζελο Πιστολέτο τον επίσημο πρεσβευτή του εγχειρήματος.

Τα πρώτα έργα που ανέθεσε η οικογένεια Zegna στον Ετόρε Πιστολέτο Ολιβέρο ήταν το 1929, όταν ο Ermenegildo, ο διάσημος ιδρυτής της εταιρείας, που ήταν πεπεισμένος ότι οι επιχειρήσεις έπρεπε να αναλάβουν σοβαρά κοινωνικές πολιτιστικές ευθύνες του, ζήτησε από τον ζωγράφο να δημιουργήσει έναν κύκλο γκράφιτι για την τέχνη του μαλλιού (L’arte della Lana).

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται διάφορα έργα ζωγραφικής της περιόδου 1952-1953 που δείχνουν τα διαφορετικά στάδια κατασκευής του Panoramica Zegna, της γραφικής διαδρομής που δημιουργήθηκε από τον Ermenegildo Zegna και είναι τώρα μέρος της προστατευόμενης περιοχής Oasi Zegna.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 17 Απριλίου θα φιλοξενείται έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 σε τρεις διαφορετικούς χώρους, στο Palazzo GromoLosa, στο Cittadellarte – Fondazione Pistoletto και στο Casa Zegna στην περιοχή της Μπιέλα.

Πηγή: newsbeast.gr