ΚΑΝΝΕΣ 2023: ΤΟ ΦΟΡΕΜΑ ΤΗΣ NATALIE PORTMAN ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ CHRISTIAN DIOR

Ενώ το φεστιβάλ των Καννών του 2023 βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, έχουν ήδη υπάρξει αρκετές αξιοσημείωτες στιγμές μόδας. Και μία από αυτές ήταν αναμφισβήτητα όταν η Natalie Portman παρακολούθησε την πρεμιέρα της ταινίας της, “May December”, φορώντας μια αναπαράσταση ενός από τα πιο διάσημα φορέματα όλων των εποχών του Christian Dior.

Το φόρεμα της ηθοποιού ήταν μια άμεση αναφορά στο διάσημο φόρεμα Junon του σχεδιαστή, που δημιουργήθηκε αρχικά για τη συλλογή του οίκου φθινόπωρο/χειμώνας 1949/50. Το πρωτότυπο ήταν ένα στράπλες φόρεμα με ένα διακοσμημένο, ιβουάρ μπούστο που βυθιζόταν χαμηλά στην πλάτη. Η φούστα, ήταν το επίκεντρο, με στρώσεις σε πέταλα από μεταξωτό τούλι καλυμμένα με χάντρες και κεντήματα που δημιουργούσαν ένα όμπρε εφέ που θύμιζε φτερά παγωνιού ή μεγάλα λέπια.

Το φόρεμα πήρε το όνομά του από την αρχαία ρωμαϊκή θεότητα, Γιούνο (η οποία στην ελληνική μυθολογία ταυτίζεται με τη θεά Ήρα) και έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του Metropolitan Costume Institute το 2016, “Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology”. Προς το παρόν ωστόσο, δεν εκτίθεται στο κοινό.

Ενώ η εμφάνιση της Portman – την οποία οραματίστηκε η σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior, Maria Grazia Chiuri – αποτίει φόρο τιμής στο θρυλικό κομμάτι, η κατασκευή του ρούχου δεν είναι πανομοιότυπη με το πρωτότυπο. Ωστόσο, όλο αυτό έχει για άλλη μια φορά πυροδοτήσει συζήτηση γύρω από τα vintage κομμάτια και την κληρονομιά τους. Πολλοί ενθουσιάστηκαν που είδαν την ιστορική δημιουργία να διατηρείται ζωντανή και να γιορτάζεται ξανά το 2023, ενώ άλλοι ένιωσαν ότι η έκδοση των Chiuri και Portman ωχριά σε σύγκριση με την αρχική.

Είναι πιθανό όμως το φόρεμα απλώς να μην μπορούσε να αναδημιουργηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ωστόσο, η στιγμή ήταν απολαυστική, ειδικά για την Portman, η οποία είναι πρέσβειρα του οίκου και το πρόσωπο του αρώματος Miss Dior για πάνω από μια δεκαετία.

Φωτογραφία: Gisela Schober/Getty Images

Πηγή: marieclaire.gr