ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΙΝΙΜΑΛ «ΚΑΣΤΡΟ» ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μπορεί τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια να έχουν τη δική τους ανεπανάληπτη γοητεία, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, συνιστούν «κοσμήματα» αρχιτεκτονικής και εντυπωσιάζουν. Όπως αυτή η μοναδική κατοικία στην περιοχή Πύργος της Σαντορίνης, από τους Kapsimalis Architects.

To σπίτι αυτό, όπου η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συνδυάστηκε άψογα με την ενετική κουλτούρα και τις γήινες αποχρώσεις, αποτελείται από θολωτές σκεπές, μικρά μπαλκόνια και παράθυρα και παράγωνες επιφάνειες, ενώ περιβάλλεται από αμπελώνες και έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η γωνιακή, προβολική του μορφή έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει ένα βραχώδες εξάρτημα και τις οχυρώσεις των παλαιών κάστρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί σήμερα τα Φηρά και η Οία να αποτελούν κέντρα της Σαντορίνης, όμως παλαιότερα ο Πύργος ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.

«Όλα τα κομμάτια της αρχιτεκτονικής ιστορίας του νησιού, είναι διακριτικά συνδυασμένα και ενσωματωμένα στη μονολιθική αυτή κατοικία», δηλώνουν οι Kapsimalis Architects στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά -και όχι μόνο- στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design.

Kαι μπορεί να είναι μια ενιαία κατοικία, όμως μπορεί εύκολα να χωριστεί σε τρεις αυτόνομες, εάν είναι απαραίτητο, η καθεμία με τον δικό της, ιδιωτικό, εξωτερικό χώρο.

Διαμορφωμένο σε δύο ορόφους, το ισόγειο διαθέτει την κύρια κουζίνα, το σαλόνι και το ένα υπνοδωμάτιο. Κάτω από μια θολωτή οροφή υπάρχει επίσης ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο με τη δική του μικρή κουζίνα.

Στον επάνω όροφο, της κύριας κατοικίας, βρίσκονται άλλα τρία υπνοδωμάτια και μία ακόμη μικρή κουζίνα, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται στο υπόγειο.

Η μεγάλη πισίνα σε ακανόνιστο σχήμα καθώς και το μονολιθικό σκυρόδεμα αποτελούν το κύριο πλαίσιο του σπιτιού, με λείες και στρογγυλεμένες επιφάνειες, που θυμίζουν τις θολωτές στέγες της Σαντορίνης.

Αντί για το συνηθισμένο ασβεστωμένο φινίρισμα, χρησιμοποιήθηκε μια γήινη απόχρωση στο εξωτερικό του σπιτιού, ενώ μια ξύλινη πέργκολα με ένα υπαίθριο τραπέζι φαγητού δεσπόζει σε ένα από τα αίθρια της κατοικίας, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.

Λευκός σοβάς καλύπτει τους εσωτερικούς τοίχους και τις επιφάνειες, με έπιπλα σε ταιριαστό χρώμα ή γκρι αντίθεση, καθώς επίσης πέτρα και φυσικό ξύλο επιλέχθηκαν για να δώσουν την αίσθηση ότι το σπίτι είναι συνέχεια και μέρος του φυσικού αυτού τοπίου στον Πύργο της Σαντορίνης.

Μεσογειακά φυτά, όπως ο κάκτος και η ελιά, αναπτύσσονται στον κήπο και στις βεράντες, που ολοκληρώνουν το ξεχωριστό αυτό σκηνικό στο γήινο περιβάλλον.

Δείτε φωτογραφίες της μοναδικής αυτής κατοικίας στον Πύργο της Σαντορίνης:

H θολωτή σκεπή ξεχωρίζει στο ένα από τα τρία κτίρια του συγκροτήματος..

 

View this post on Instagram

 

Summer Residence. Pyrgos, Greece. 2018 Kapsimalis Architects / کاپسیمالیس

A post shared by Aestheticismz (@aestheticism.z) on

Πηγή: iefimerida.gr

9
9