ΕΛΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ»

Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία στην Θεσσαλονίκη. Η πρώτη γνωριμία με το κοινό της έγινε το 2005, όπου ξεκίνησε και το ραδιόφωνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε την παρουσίαση των αθλητικών δελτίων ειδήσεων και της κυριακάτικης αθλητικής εκπομπής, στο κανάλι TRT.

Το 2011, επιμελήθηκε ένα πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα για την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ το οποίο εκδόθηκε με τίτλο “ΑΕΛ Η ιστορία μιας Βασίλισσας”. Στο ενεργητικό της, είναι και η συνεργασία με το gazzetta.gr. Σοβαρή, προσγειωμένη και αρκετά φιλόδοξη, η Έλενα κατέκτησε το χώρο της δημοσιογραφίας και γνώρισε την επιτυχία πολύ νωρίς. Το εγχείρημα της εξέλιξης έγινε δική της υπόθεση.

Θα ήθελα να πάμε κάποια χρόνια πίσω και να μου πείς πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την δημοσιογραφία;

Όλα ξεκίνησαν σίγουρα στην παιδική ηλικία, η αγάπη μου για τον αθλητισμό και συγκεκριμένα για το ποδόσφαιρο, με οδήγησαν σε όνειρα, που συνδέονταν με την αθλητική δημοσιογραφία. Σαν μικρό κορίτσι, στα προσωπα των παρουσιαστών, των δελτίων ειδήσεων και των αθλητικών εκπομπών, έβλεπα τον εαυτό μου. Έτσι τα θέλω μου, με οδήγησαν στις σπουδές στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ακολουθήσω τα όνειρα μου, να γίνω αθλητικογράφος.

Μία γυναίκα σε εναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, πως ήταν η εμπειρία τα πρώτα χρόνια στα γήπεδα;

Λογικό στην αρχή μαζί με το άγχος σου, να έχεις να αντιμετωπίσεις τα αδιάκριτα βλέμματα και τα κουτσομπολιά αλλά μετά το συνηθίζεις και πορεύεσαι, γνωρίζοντας πως στο επαγγελμα αυτό που επέλεξες, έχει κι αυτές τις δυσκολίες.

Δυναμικός ο ρόλος της γυναίκας τα τελευταία χρόνια στη κοινωνία, όμως τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την ενδοοικογενειακή βία προκαλούν ανατριχίλα. Τα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται και θυματα αυτής της βίας, είναι τις πιο πολλές φορές οι γυναίκες. Θα ήθελα την άποψή σου σε αυτό, το τόσο σημαντικό ζήτημα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατα των γυναικών που ήταν λίγες ημέρες πριν;

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται. Η σιωπή δεν είναι λύση του προβλήματος. Η αλήθεια είναι, πως ειδικά το τελευταίο διαστήμα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τις ημέρες της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλές γυναίκες, βιώνουν τον καθημερινό εφιάλτη της κακοποίησης, από του συντρόφους τους και σιωπούν, μάλιστα πολλές είναι εκείνες, που η κακοποίηση γίνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών τους και αυτό είναι πράγματι συγκλονιστικό. Μιλήστε, δεν είστε μόνες μην ακούτε τις απειλές τους, ζητήστε βοήθεια. Επίσης αν κάποια απο μας καταλάβει πως μία φίλη της, μία γειτόνισσα στο διπλανό διαμέρισμα, μας χρειάζεται, ας μην είμαστε παρατηρητές. Δεν αξίζει σε καμία μας αυτό.

Τηλεοπτικά ενημερώνεις τους τηλεθεατες για την αγωνιστική δραστηριότητα των ομάδων στο ραδιόφωνο καλημερίζεις τους ακροατές σου τα πρωινα χωρίς ωστόσο να έχεις στη θεματολογία σου αθλητικά νέα; Αφήνεις το αθλητικό ρεπορτάζ;

Το αθλητικό ρεπορτάζ είναι στην καρδιά μου και θα είναι πάντα, όμως νομίζω πως οι εξελίξεις, δηλαδή, όλο αυτό που βιώνει ειδικά την τελευταία χρονιά η χώρα μας και ο πλανήτης μας, στο σύνολο του, σε οδήγει σε μία τέτοια αλλαγή. Καθημερινά απο το ραδιόφωνο συμβαίνει κάτι μαγικό, γινόμαστε όλοι μία παρέα τηρώντας τις αποστάσεις, διασκεδάζουμε και νιώθουμε τη δύναμη της συντροφιάς έστω της ραδιοφωνικής. Δύσκολη η περίοδος της καραντίνας. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο ψυχολόγικό τόμεα όλοι μας, ας ελπίσουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με την οικονομία και αρκετά νοικοκυριά βέβοια να μετρουν σημαντικές απώλειες.

Τι σου έχει λείψει περισσότερο;

Αναμφισβήτητα οι αγκαλιές, όλοι μας είμαστε φοβισμένοι, το νιώθεις, το βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων. Πιστεύω στη ζωή μας ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, ακόμη και αυτός ο ιος μας χτύπησε την πόρτα για να μας “ταρακουνήσει”.
Ίσως γιατί δεν εκτιμήσαμε ότι είχαμε στη ζωή μας, τώρα ξέρεις τίποτα δεν θεωρειται δεδομένο.
Επιλέγαμε ακόμη να επικοινωνήσουμε διαδικτυακά και όχι πρόσωπο με πρόσωπο και τώρα που δεν μπορούμε να έχουμε αυτην την επιλογή καταλαβαίνουμε την αξίας της.

Να κλείσουμε με μία ευχή μιάς και πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων;

Όχι μόνο μία αλλά πολλες ευχές φυσικά, να έχουμε την υγεία μας,να μείνουμε ασφαλείς και να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, να στολίσουμε τα σπίτια μας, να γιορτάσουμε αυτά τα ξεχωριστά Χριστούγεννα ακόμη κι αν δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ας γιορτάσει η ψυχή μας και να εκτιμήσουμε επιτέλους κάθε τι όμορφο στη ζωή μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, για το βήμα που μου δίνεται μέσω της συνέντευξης, να πως στους αναγνώστες σας φέτος να στολίσουν το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο σπίτι τους, με την ευχή να τελειώσει σύντομα αυτή η περιπέτεια.