ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΟΝΟ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

 

Η Χριστίνα Λυμπεροπούλου, είναι μια από τις καλύτερες σχεδιάστριες κοσμημάτων. Οι δημιουργίες της, «κουβαλάνε» τη θετική της ενέργεια και την εξαιρετική της αισθητική. Είναι μια γυναίκα, που ξέρει καλά ότι όλα ξεκινάνε από μέσα μας, γι’ αυτό φροντίζει τον εαυτό της! Βάζει πάντα νέους στόχους και με το μαγικό της ραβδάκι, πάντα, καταφέρνει να πραγματοποιεί τα όνειρα της.

Τον τελευταίο καιρό, αυτό που απασχολεί περισσότερο,  είναι η δημιουργία ενός μοναδικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, που θα μας «ξεναγεί» στα άδυτα της μόδας. Την Χριστίνα, την γνωρίζω πολλά χρόνια και απ΄την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα, αυτό που συγκινεί αφάνταστα είναι η δοτικότητα της!!!

Ας ξεκινήσω απ΄ το νέο σου εγχείρημα «Μουσείο Μόδας» στη Θεσσαλονίκη. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα και ποιος είναι ο πυρήνας της έμπνευσης;

Το μουσείο μόδας είναι πραγματικά μία πολύ ομαδική προσπάθεια και αυτό το κάνει απίστευτα ενδιαφέρον. Στην πρώτη μας επίσημη συνάντηση πριν από λίγες ημέρες, ακούστηκαν τόσες πολλές δημιουργικές ιδέες! Η ιδέα προέκυψε, ένα βράδυ, αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεσήκωσα πολλές δραστήριες φίλες, που αγαπάμε την πόλη μας, να βρεθούμε, για να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας ακόμα πιο όμορφη. Τότε η Ελένη Τρικούκη, είπε να κάνουμε ένα μουσείο μόδας. Η ιδέα μας ενθουσίασε όλες και ειδικά την Αλεξάνδρα Γωγούση, η οποία άρχισε να οργανώνει την υλοποίηση της.

Ποια η σχέση σου με την Αλεξάνδρα Γωγούση και την Έλενα Τρικούκη;

Είναι μία σχέση φιλίας πολλών χρόνων, που βασίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση. Το ωραίο είναι ότι συμφωνούμε σχεδόν στα πάντα και αυτό μας διευκολύνει απίστευτα.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Ο στόχος μας είναι να προβάλλουμε την πόλη μας, τις ικανότητες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτήν, ειδικά στον τομέα της μόδας αλλά και όχι μόνο.

Μπορείς να μας «ξεναγήσεις» στο «Μουσείο Μόδας». Ποια θα είναι τα εκθέματα;

Είναι πολύ νωρίς για να σας ξεναγήσω στο μουσείο μόδας, αν και θα το ήθελα πολύ! Μπορώ όμως να σας πω ότι θα είναι πολύ καλαίσθητο και θα δένει αρμονικά με την πόλη. Όσον αφορά τα εκθέματα, έχουμε ήδη προσφορές από όλη την Ελλάδα. Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να τα θαυμάσουμε και από κοντά!

Μπορεί να στηρίξει κάτι τέτοιο η Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που στηρίζει την μόδα!  Άλλωστε όλες οι γυναίκες της πόλης, έχουμε την φήμη ότι δεν πάμε ούτε στο περίπτερο, αν δεν είμαστε σωστά ντυμένες και περιποιημένες. Σωστά;

Ήδη πάντως η ανταπόκριση των γυναικών αλλά και των αντρών της πόλης, στην ιδέα του μουσείου, είναι εντυπωσιακή.

Είσαι μια γυναίκα που της αρέσει να προσφέρει. Ασχολείσαι συχνά με φιλανθρωπικές δράσεις. Ποιο ήταν το έναυσμα για αυτό και πως αισθάνεσαι κάθε φορά, που βάζεις το δικό σου λιθαράκι σε τέτοιου είδους δράσεις;

Η αλήθεια είναι ότι το έναυσμα για αυτό ήταν η γνωριμία μου με την Αλεξάνδρα, (σ.σ Γωγούση) πριν από δώδεκα χρόνια, την εποχή που εκείνη είχε παράλληλα πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Αυτό τότε με είχε εντυπωσιάσει. Όταν λοιπόν ξεκίνησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Μ.Α.Ζ.Ι., βοήθησα στο να δημιουργήσουμε μία ομάδα εθελοντριών, που ήταν φίλες και πελάτισσες μου. Ταυτόχρονα προσπαθώ όσο μπορώ να στηρίζω και τα υπόλοιπα φιλανθρωπικά σωματεία, γιατί πραγματικά θαυμάζω την δράση τους.

Ποια θέματα σ΄ ευαισθητοποιούν περισσότερο; 

Ασχολούμαι πολύ με τα θέματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Πιστεύω ότι μόνο «διορθώνοντας» όσο μπορούμε, τον εαυτό μας, έχουμε μία ελπίδα να «διορθώσουμε» και τον κόσμο. Οι άνθρωποι, όπως ακριβώς και η φύση γύρω μας, έχουμε απίστευτες ικανότητες αυτό- ίασης.

Είσαι γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων και μια γυναίκα που παρακολουθεί τη μόδα. Τελικά ισχύει ότι οι Θεσσαλονικιές ντύνονται υπερβολικά;

Δεν πάμε πουθενά, χωρίς να είμαστε καλοντυμένες.

Ναι, ασχολούμαστε πάρα πολύ με την μόδα και αυτό εμένα μου αρέσει πολύ, ειδικά όταν μέσα από αυτή την ενασχόληση, βελτιώνουμε την αισθητική μας και φυσικά τονώνουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Πως ξεκίνησες να δημιουργείς κοσμήματα; 

Στην αρχή, έκανα μόνο για εμένα, γιατί δεν μπορούσα να βρω αυτά που ήθελα. Βέβαια είχα ήδη ασχοληθεί με την ζωγραφική για χρόνια και με το θέατρο, οπότε τα κοσμήματα μου ήταν πολύ ιδιαίτερα. Άρχισαν να μου τα ζητάνε συνεχώς, οπότε αποφάσισα ότι αυτό έπρεπε να το εκμεταλλευτώ κάπως. Φυσικά όταν άρχισε να γίνεται επαγγελματική η δραστηριότητα μου, έκανα μαθήματα κοσμήματος και απέκτησα σφραγίδα αργυροχρυσοχόου.

Από πού εμπνέεσαι; 

Τον χειμώνα από την γη, τα δέντρα και την δύναμη των ημιπολύτιμων πετρών, το καλοκαίρι κυρίως από τη θάλασσα και τα ατελείωτα δώρα της, όστρακα, κοράλλια κ.α.

Τα στοιχεία της φύσης, αλληλεπιδρούν πάντα με τα υλικά και αυτά με τον δημιουργό. Είναι ένας συνεχής κύκλος ανταλλαγής ενέργειας.

Ποια θεωρείς την καλύτερη – δημιουργικά – στιγμή σου; 

Αυτή που ζω τώρα. Θεωρώ πάντα ότι το παρόν είναι ότι καλύτερο έχουμε, γιατί απλά είναι το σύνολο όλων των δημιουργικών στιγμών που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

Τι προσπαθείς να έχουν πάντα τα κοσμήματα σου;

Έρωτα! Για αυτό το λόγο πρώτα ερωτεύομαι εγώ τα κοσμήματα μου και μετά τα παρουσιάζω.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεσαι;

Δημιουργώ κοσμήματα για γυναίκες που είναι πραγματικά ερωτευμένες με τη ζωή τους και την χαίρονται στο έπακρο.

Έχεις κάποιο κόσμημα που έχει ιδιαίτερη αξία για σένα; 

Έχω μία ολόκληρη συλλογή με κοσμήματα από όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής μου, αλλά πάντα ξεχωρίζω αυτά που φορούσα όταν πήγα να γεννήσω τα παιδιά μου. Ειδικά στην πρώτη μου γέννα, από το άγχος μου, είχα ξεχάσει να τα βγάλω και μπήκα στην αίθουσα τοκετού, φορώντας τα κοσμήματα μου, αντιμετωπίζοντας φυσικά το έκπληκτο βλέμμα του γιατρού και της μαίας μου. Πιστεύω πάντως πως αυτά ήταν και το γούρι μου!

Ξοδεύεις πολλά χρήματα για την εξωτερική σου εμφάνιση; 

Πλέον όχι. Παλιά το έκανα, γιατί μπορούσα, αλλά και γιατί μάθαινα τη μόδα και σίγουρα έπρεπε να κάνω κάποιες «επενδύσεις» σε αυτόν τον τομέα. Τώρα δεν το χρειάζομαι. Μου αρέσει απλά αυτό που θα αγοράσω να  ταιριάζει στη συνολική φιλοσοφία ζωής, που έχω υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να φοράνε κοσμήματα;

Θεωρώ ότι τα κοσμήματα, ειδικά όταν είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά και όχι συνθετικά, είναι αληθινή ενεργειακή προστασία, όταν τα επιλέγεις με αγάπη. Για αυτό και όλοι οι λαοί τα φοράνε και τα φορούσαν πριν ακόμα βάλουν ρούχα. Ταυτόχρονα τα κοσμήματα όπως και όλα τα αξεσουάρ είναι η τελική πινελιά σε μία εμφάνιση. Και μου αρέσει να τα βλέπω ωραία φορεμένα, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.

Ποιον σχεδιαστή θαυμάζεις;

Θαυμάζω όλους τους σχεδιαστές για την δημιουργικότητα τους. Αυτό τον καιρό όμως μου αρέσουν πολύ, οι απλές καθαρές γραμμές που αποπνέουν κομψότητα και αναδεικνύουν την θηλυκότητα με ήσυχο τρόπο. Δεν θα ήθελα όμως να αναφέρω κάποιο όνομα