«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΑΝΓΚΟ», ΚΡΙΤΙΚΗ

Έξυπνα στημένο και συγκινητικά αφηγημένο μουσικό ντοκιμαντέρ, το οποίο πίσω από τις θεαματικές χορευτικές φιγούρες κρύβει ένα συναρπαστικό love story, δεμένο με το λατινοαμερικανικό πάθος του τάνγκο.

Στα 80 της και 83 (ή 85; ) του χρόνια αντίστοιχα, η Μαρία Νιέβες Ρέγο και ο Χουάν Κάρλος Κόπες θεωρούνται ζωντανοί θρύλοι του αργεντίνικου τάνγκο. Ένα αχώριστο στην πίστα επί μισό σχεδόν αιώνα ζευγάρι, το οποίο άλλαξε τα σύγχρονα δεδομένα αυτού του τόσο στιλάτου όσο και λαϊκού χορού. Το ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη τους Γκέρμαν Κραλ τους συναντά στο Μπουένος Άιρες και τους αφήνει να διηγηθούν ξεχωριστά ο καθένας την επαγγελματική και ερωτική ιστορία τους, δεμένη κόμπο με εκείνη του τάνγκο αλλά και του λατινοαμερικανικού ταμπεραμέντου. Η Μαρία Νιέβες είναι πραγματικά συγκλονιστική στη διήγησή της, μια αληθινή κινηματογραφική ηρωίδα που έζησε, χόρεψε και αγάπησε με πάθος. «Τον ερωτεύτηκα. Ο χορός ήταν το πρόσχημα», λέει η ίδια για την πρώτη γνωριμία τους στις αρχές της δεκαετίας του ’50, την οποία βλέπουμε ταυτόχρονα δραματοποιημένη.

Όμως ευτυχώς ο Κραλ δεν είναι αφελής για να μπλέξει αφήγηση και αναπαράσταση του παρελθόντος με μια τηλεοπτικού τύπου λογική. Κυρίως η Νιέβες και δευτερευόντως ο Κόπες διηγούνται την ιστορία τους σε μια ομάδα νεαρών χορευτών του τάνγκο, οι οποίοι ρωτούν, σχολιάζουν και ζωντανεύουν χορευτικά τις αναμνήσεις του ζευγαριού, δημιουργώντας μια πολύπλευρη αφήγηση που περιλαμβάνει εξομολογήσεις, χοροθέατρο, ζωντανές πρόβες, υλικό αρχείου και καθημερινά στιγμιότυπα.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «ζωντανό», ρέον ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να αφηγηθεί μια τάνγκο ιστορία με έναν… τάνγκο τρόπο. Και τα καταφέρνει περίφημα, αποφεύγοντας τις πολλές ιστορικές πληροφορίες (τη συνεργασία του ζευγαριού με τον Άστορ Πιατσόλα, τη δημιουργία του θρυλικού μιούζικαλ «Tango Argentino», τη χορογραφική δουλειά του Κόπες στο «Τανγκό» του Κάρλος Σάουρα ) και εστιάζοντας στην ανθρώπινη, κοινωνική και συναισθηματική, απόλυτα αργεντίνικη, πλευρά της σπουδαίας αυτής ιστορίας.

Αργεντινή, Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Πηγή: athinorama.gr