ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Το νέο μουσείου του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι (συγκεκριμένα στη νήσο Saadiyat) ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2017 και ο κόσμος της Τέχνης κρατάει την ανάσα του. Όχι μόνο διότι αποτελεί το επόμενο, αναμενόμενο στάδιο στην ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής.

Μετά τους ουρανοξύστες και τα υπερπολυτελή resorts, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν ένα μουσείο που δείχνει όχι μόνο την οικονομική δύναμη της περιοχής -καθώς κόστισε περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια και θα κοστίσει και άλλα για να γεμίσει έργα τέχνης-, αλλά υποδηλώνει και τη «δίψα» για καθιέρωση και αποδοχή του ανεπτυγμένου αραβικού κόσμου.

Κομβική σε αυτό το τεράστιο project είναι η θέση της Γαλλίας, αφού βασίζεται σε μια πολιτιστική -με το αζημίωτο- σύμπραξη μεταξύ των ΗΑΕ και της ευρωπαϊκής χώρας που παρέχει την τεχνογνωσία («savoir-faire»).

Επιπλέον, το εντυπωσιακό και πρωτοποριακό κτήριο του μουσείου σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel: «Ήθελα αυτό το κτίριο να αντικατοπτρίζει τον αραβικό κόσμο και τη γεωγραφία του», λέει ο ίδιος.

Συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την έμπνευση που προέρχεται από τις παραδόσεις της περιοχής, ο σχεδιασμός αντανακλά την επιθυμία δημιουργίας ενός παγκόσμιου μουσείου στο οποίο συγκεντρώνονται όλοι οι πολιτισμοί. Το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι βρίσκεται ανάμεσα στη άμμο και τη θάλασσα. Παρέχοντας ένα καταφύγιο δροσιάς, το κτήριο σχηματίζει μια θέση σκιάς κατά τη διάρκεια της ημέρας και μια «όαση φωτός» κάτω από ένα διάστικτο τρούλο, το βράδυ. Μεταξύ άλλων, τα δύο τρίτα του μουσείου καλύπτονται από λευκό θόλο διαμέτρου 180 μέτρων, το οποίο είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της αραβικής αρχιτεκτονικής.

louvreabudhabi.ae

  • Το Λούβρο της Μέσης Ανατολής
  • Το Λούβρο της Μέσης Ανατολής
  • Το Λούβρο της Μέσης Ανατολής
 Πηγή: hommemagazine.gr