ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «TIME» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από γεγονότα που αντηχούν στις πιο απόμακρες περιοχές του εαυτού μας, αυτές που τις έχουμε φιμώσει για να μπορούμε να ζούμε μια ζωή που να είναι προσπελάσιμη στην αισιοδοξία και την ευτυχία. Μιλάμε για το συναίσθημα της αηδίας, της αποστροφής, για το σοκ που υφιστάμεθα όταν ερχόμαστε σε επαφή με συγκεκριμένα γεγονότα. Ξέρουμε ότι συμβαίνουν, αλλά η εικόνα τους δεν παύει να ξύνει πληγές. Το εξώφυλλο του περιοδικού TIME μας το υπενθυμίζει.

Στο τελευταίο του τεύχος, το περιοδικό που μας έχει συνηθίσει σε υψηλής αισθητικής και κορυφαίου ιλουστρασιόν εξώφυλλα, έχει μια μαύρη γυναίκα που κρατάει την φουσκωμένη κοιλιά της, στέκεται τόπλες και κοιτάζει μπροστά. Καλά ως εδώ. Μόνο που από το εξώφυλλο μας ενημερώνει το περιοδικό ότι η συγκεκριμένη γυναίκα κουβαλάει μέσα της ένα παιδί του βιασμού.

Η φωτογράφος Linsey Addario βρέθηκε στη Λιβύη στα πρώτα βήματα της αραβικής άνοιξης, πίσω στο 2011, αιχμαλωτίστηκε από τον Libyan Army και την βίασαν. Τέσσερα χρόνια μετά, βρέθηκε στο Νότιο Σουδάν και βρήκε την Ayak, μια νεαρή γυναίκα που επίσης είχε πέσει θύμα βιασμού και μάλιστα έμεινε και έγκυος. Όταν την φωτογράφησε, η Ayak ήταν στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της και αυτό το capture μπήκε στο εξώφυλλο του TIME με υπότιτλο «Το Κρυφό Έγκλημα Πολέμου. Να Τελειώνει Η Μάστιγα του Συγκρουσιακού Βιασμού».

Μια εικόνα σοκαριστική, σκληρή που δεν μπορείς ποτέ να αποφασίσεις αν είναι σωστό να την βλέπει κανείς ή όχι. Και απ΄ό,τι καταλαβαίνουμε, μέσα υπάρχουν κι άλλες μαρτυρίες εκτός από την Ayak. Για πολλούς που κριτίκαραν το TIME, αυτό το εξώφυλλο είναι καθαρά «εμπορική εκμετάλλευση». Σκληρό για να προσάψεις κάτι τέτοιο.

Πηγή: toratora.gr