ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ!

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, κύριος Valery Giscard d’ Estaing, απένειμε στην Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το παράσημο του Αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η τιμητική αυτή διάκριση είναι η μέγιστη τιμή που αποδίδει η Γαλλική Δημοκρατία σε Γάλλους και ξένους πολίτες που διακρίνονται για το έργο τους και για την προσφορά τους στη Γαλλία και στα παναθρώπινα ιδανικά, και απονέμεται με Προεδρικό Διάταγμα. Αυτή την τιμή επιφύλαξε η Γαλλική Δημοκρατία στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναγνωρίζοντας το πολυδιάστατο έργο της μέσα από την UNESCO και μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Γαλλίας κύριος Francois Hollande την ανακήρυξε Αξιωματικό του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Ενώ το 2006 με Διάταγμα του τότε Προέδρου της Γαλλίας, κυρίου Jacques Chirac, της είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Παρόντες στην τελετή ήταν Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ακαδημαϊκοί, καθηγητές καθώς και εκπρόσωποι του διπλωματικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου από τη Γαλλία, την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, όλοι προσκεκλημένοι της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, κυρίας Irina Bokova.

PAN_0491-400x600

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία της κυρίας Bokova, η οποία εξήρε το έργο και την προσωπικότητα της κυρίας Βαρδινογιάννη: «Αγαπητή Μαριάννα, είπε αρχίζοντας την ομιλία της, είστε εδώ στο σπίτι σας και αυτό το Σπίτι  σας οφείλει πολλά για την αμέριστη στήριξη σας σε πλήθος εκδηλώσεων, συνεδρίων, φόρουμ, όπου ενεργείτε ως συντονίστρια, υποστηρίκτρια και ως φίλη. Το 2015, τη χρονιά που ο Οργανισμός μας γιορτάζει την 70η επέτειό του, είναι μεγάλη μας χαρά που συσφίγγουμε τις σχέσεις μας με όλα τα μέλη της οικογένειάς μας και είμαι χαρούμενη που μπορώ απόψε να σας τιμήσω εξ ονόματος της UNESCO, αλλά και προσωπικά. Είναι επίσης μεγάλη χαρά να καλωσορίζω τον κύριο Valery Giscard d’ Estaing που γνωρίζει καλά αυτόν τον Οργανισμό και βρίσκεται μαζί μας ως μόνιμος προσκεκλημένος. Η κυρία Βαρδινογιάνννη είναι εκείνη που με την ενέργητικότητά της, τον ενθουσιασμό της, τη γενναιοδωρία της συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού δεσμού μεταξύ τόσο διαφορετικών αγώνων, και η διαδρομή σας, αγαπητή Μαριάννα, δικαιολογεί απόλυτα τη διάκριση που σας απονέμεται απόψε. Η σημερινή τελετή προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να το ξαναπούμε και να σας ευχαριστήσουμε».

Ακολούθησε η απονομή του Παρασήμου από τον Πρόεδρο Valery Giscard d’ Estaing, ο οποίος, αφού παρουσίασε τους πιο μεγάλους σταθμούς στη πορείας της κυρίας Βαρδινογιάννη, και αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά βραβεία που της έχουν απονεμηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  απευθυνόμενος στην κυρία Βαρδινογιάννη, είπε: «Αγαπητή Μαριάννα Βαρδινογιάννη, όταν ο Ναπολέων δημιούργησε τη Λεγεώνα της Τιμής στις αρχές του 1800, δεν είχε σκεφθεί ότι αυτή η τιμή της αυτοκρατορικής αριστοκρατίας θα απονέμονταν μια μέρα σε μια γυναικεία προσωπικότητα της Ελλάδας. Οι καιροί όμως αλλάζουν παντού  όπως κι εδώ (στην UNESCO)  κυρία Γενική Διευθύντρια, όπου η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε τη λίστα της με τις εξαιρετικές της δράσεις. Δεν είναι η στιγμή, κυρία Βαρδινογιάννη, για να απαριθμήσουμε όλα όσα έχετε κάνει, που είναι πάρα πολλά και υπαρκτά, αλλά θα αναφερθώ μόνο σ’ αυτά που δικαιολογούν την ύψιστη σημερινή σας διάκριση. Αυτό σημαίνει στα αξιώματα και τη δράση σας, που είχαν ως αποτέλεσμα κάτι που είναι άξιο να ανταμειφθεί με πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις και σήμερα το σύνολο του έργου σας, που περιστρέφεται κυρίως γύρω από την προστασία των παιδιών, δικαιολογεί απόλυτα την απονομή και αυτής της σημερινής διάκρισης. Αλλά την ίδια ώρα αυτή η διάκριση απευθύνεται σε μια ελληνική προσωπικότητα – δεν το ξεχνώ-, που είναι μέρος της Ελλάδας που όλοι αγαπάμε. Αυτή η διάκριση που θα σας απονείμω τώρα Μαριάννα εύχομαι να λάμπει στον ουράνιο θόλο μιας ήρεμης Ελλάδας. Κυρία Βαρδινογιάννη στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την εξουσιοδότηση που έχω σας ονομάζω Αξιωματικό της Λεγεώνας της Τιμής».

Διαβάστε περισσότερα στο crashonline.gr