THE WALLACE COLLECTION: MIA AΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εν αγνοία κάποιων, το The Wallace Collection -ένα μουσείο το οποίο φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες συλλογές Ευρωπαϊκής τέχνης στον κόσμο- βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου. Επίσης αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη κληρονομιά τέχνης που έχει κληροδοτηθεί ποτέ στην Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό το εθνικό ιδιωτικό μουσείο βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από την Oxford Street -μια από τις πιο διάσημες εμπορικές λεωφόρους στον κόσμο. Το ίδρυμα περιλαμβάνει 25 γκαλερί με ανυπέρβλητα δείγματα της Γαλλικής ζωγραφικής του 18ου αιώνα, όπως επίσης και έπιπλα και πορσελάνες που συμπληρώνουν καταπληκτικές ζωγραφιές από μεγάλους καλλιτέχνες από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα, όπως και μια φανταστική συλλογή με πανοπλίες.

Η Μεγάλη Γκαλερί είναι το “κόσμημα στην κορώνα”. Με εκθαμβωτική αισθητική, εκθέτει έργα  καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη, όπως ο Περσέας και η Ανδρομέδα από τον Ιταλό Αναγεννησιακό ζωγράφο Titian, που του είχε ανατεθεί από τον Βασιλιά Φίλιππο Β‘ της Ισπανίας. Υπάρχουν επίσης έργα από τον Ισπανό μπαρόκ διδάσκαλο Diego Velasquez και κομμάτια από κυρίαρχους αντιπρόσωπους της σχολής Flemish, όπως ο Peter Paul Rubens και ο μαθητευόμενός του Anton Van Dyck.

To μουσείο διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων που ανήκαν στην Μαρία Αντουανέτα, βασίλισσα της Γαλλίας, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει μια καρέκλα αποκλειστικά σχεδιασμένη για την βασίλισσα από τον δημιουργό JeanHenri Riesener.

Επίσης, η μεγαλύτερη συλλογή από ηγεμονικά όπλα και πανοπλίες στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σ ‘αυτό το μουσείο που καταφέρνει να διατηρεί τον χαρακτήρα ενός ιδιωτικού σπιτιού. Ως εκθέματα, ο επισκέπτης θα βρει χρυσά κουτιά, αγάλματα, μεσαιωνικά και Αναγεννησιακά κομμάτια, φαγεντιανά, πανέμορφες γαλλικές πορσελάνες Limoges και Sevres και Μeissen από την Γερμανία.

Artboard 18

Καταγωγή

Αρχικά όντας μια οικογενειακή συλλογή, η The Wallace Collection αντικατόπτριζε τα αισθητικά γούστα αυτών που ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία της. Οι ζωγραφικές και τα αντικείμενα επιλέχθηκαν και αποκτήθηκαν ανάμεσα στο 1760 και το 1880 από τους διαδοχικούς Μαρκησίους του Hertford και τον Richard Wallace, τον παράνομο γιο και κληρονόμο του τέταρτου Marquis, Richard SeymourConway.

Έτσι, το στυλ της Αντιβασιλείας, η μεταβατική περίοδος μεταξύ της Γεωργιανής και της Βικτοριανής εποχής, αντικατοπτρίζεται καθαρά στα έργα τέχνης που αποκτήθηκαν από τους πρώτους 3 Μαρκησίους του Hertford: Edward Seymour, Francis Ingram SeymourConway και Francis Charles SeymourConway.

Από την άλλη μεριά, το γούστο του τέταρτου Μαρκησίου, Richard Seymour Conway, αντικατοπτρίζει την αναζωπύρωση του περίτεχνου στυλ-κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Γ‘ στη Γαλλία. Ήταν ο Richard Wallace που εστίασε στο να αποκτήσουν αντικείμενα τέχνης, πορσελάνες, πανοπλίες κ.α.

Artboard 14

Φιλανθρωπία

Ο Wallace, γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία και μεγαλωμένος στο Παρίσι, δεν ήταν μόνο συλλέκτης: ήταν ένας πραγματικός αλτρουιστής. Έδωσε στη Πόλη του Φωτός πολλές πηγές για να πίνουν νερό οι Παριζιάνοι με μικρότερο εισόδημα για να ξεδιψάσουν κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού πολέμου. Τότε η τιμή του νερού ήταν πολύ υψηλή.

Το 1879, ο Wallace ίδρυσε το Νοσοκομείο Hertford,γνωστό ως το Βρετανικό Νοσοκομείο στο Παρίσι, και μοίρασε σε όσους είχαν ανάγκη κάρβουνα και λεφτά για να αγοράσουν φαγητό. Επίσης έθεσε σε λειτουργία δυο ασθενοφόρα, που ήταν σαν μικρά νοσοκομεία.

Δεδομένη την προβληματική Γαλλική πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, ο Wallace αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Ωστόσο, οι φιλανθρωπικές του πράξεις έγιναν προφανείς μετά το θάνατό του. Η γυναίκα του, σε αυστηρή συμφωνία με τις επιθυμίες του Wallace, κληροδότησε την περιουσία του στο έθνος. Η τεράστια και εξαιρετική Wallace Collection είναι σήμερα μια πηγή υπερηφάνειας για την Βρετανία.

Η Wallace Collection βρίσκεται στο σπίτι Hertford στην Manchester Square, W1U 3bn, στο Λονδίνο.