ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ RICHARD THALER ΤΟ NOBEL ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θέιλερ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2017 για τη συνεισφορά του στον τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής (behavioural economics), δείχνοντας πώς τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις υποτίθεται ορθολογικές αγορές, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Θέιλερ έφερε στο προσκήνιο την ιδέα των λεγόμενων οικονομικών «nudge», σύμφωνα με τα οποία ο άνθρωπος καθοδηγείται ήπια προς ευεργετικές συμπεριφορές χωρίς βίαιους καταναγκασμούς, το οποίο αποτελεί το θέμα ενός βιβλίου που συνυπέγραψε το 2008 και τράβηξε την προσοχή των φορέων χάραξης της πολιτικής σε όλο τον κόσμο.

Στην ανακήρυξή του, η Ακαδημία δήλωσε ότι η έρευνά του είχε αξιοποιήσει ψυχολογικά ρεαλιστικές υποθέσεις σε αναλύσεις για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, διερευνώντας τις συνέπειες του περιορισμένου ορθολογισμού, των κοινωνικών προτιμήσεων και της έλλειψης αυτοελέγχου.
«Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει οικοδομήσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία, ανακοινώνοντας το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

«Τα εμπειρικά του ευρήματα και οι προβλέψεις του σε θεωρητικό επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς οικονομικής έρευνας και πολιτικής».

Το Νόμπελ Οικονομίας είναι το τελευταίο από τα φετινά βραβεία. Τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης απονεμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στα Νόμπελ Οικονομίας, με τους Αμερικανούς οικονομολόγους να αντιστοιχούν περίπου στους μισούς βραβευθέντες από τότε που άρχισε να απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο. Πράγματι, κάθε χρόνο από το 2000 έως το 2013 το βραβείο κέρδισαν ή μοιράστηκαν Αμερικανοί ακαδημαϊκοί.

Πηγή: protothema.gr