ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο CHEF BJORN FRANTZEN

Ένας Βίκινγκ σεφ έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για να δημιουργήσει το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων. Ο Bjorn Frantzen υπόσχεται επικά πιάτα, αντάξια της σύγχρονης γαστρονομικής αντίληψης που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τη Σκανδιναβία δυνατό γκουρμέ προορισμό.

Ο Björn Frantzén, ο οποίος θα έρθει στην Ελλάδα για να μαγειρέψει στο φετινό επίσημο δείπνο της απονομής των Χρυσών Σκούφων στις 21 Μαρτίου, είναι Σουηδός. Η φήμη του, όμως, ξεπερνά εδώ και καιρό τα σύνορα της χώρας του. Προτού ασχοληθεί με τη μαγειρική έπαιζε ποδόσφαιρο, όμως η καριέρα του στην ΑΙΚ Στοκχόλμης έληξε άδοξα ύστερα από έναν τραυματισμό. Τώρα, στα τριάντα οκτώ του, που αναγκαστικά θα είχε αφήσει πίσω του τα γήπεδα, είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σκανδιναβικής γαστρονομίας.

Ξεκινώντας ως σεφ του σουηδικού στρατού (μπορείτε να τον φανταστείτε να μαγειρεύει στους -38°C στο Lapland), πέρασε από εστιατόρια όπως το «Chez Niko» του Νico Ladenis στο Λονδίνο ή το περίφημο «Arpege» του Αlain Passard στο Παρίσι, προτού επιστρέψει στη γενέτειρά του και κεντρίσει το ενδιαφέρον των ρεκτών της γαστρονομίας στήνοντας μαζί με τον Daniel Lindeberg το «Frantzén/Lindeberg» στη Στοκχόλμη. Tο ρεστοράν τους κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2009 και μόλις ένα χρόνο αργότερα ήρθε και το δεύτερο. Όταν ο Lindeberg κάποια στιγμή αποφάσισε να τραβήξει το δικό του δρόμο, το εστιατόριο έγινε solo project του Frantzén, που συνέχισε δυναμικά κρατώντας τα δύο αστέρια-τρόπαια για την προσωπική του συλλογή.

Διαβάστε περισσότερα στο xrysoiskoufoi.gr