ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΑ Η WALL STREET ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ FED

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στην ανακοίνωση της Fed, καθώς υποδεικνύει ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επιθετική πολιτική αύξησης επιτοκίων.

Στην ανακοίνωση της Fed καθίσταται σαφές ότι το πιθανότερο είναι πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, αν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν τελικά να γίνουν δύο. Σίγουρα, πάντως, πρόκειται για μία ανακοίνωση αρκετά «συντηρητική», καθώς η πορεία της αγοράς εργασίας φαίνεται ότι ανησυχεί την τράπεζα.

Παράλληλα η Fed προχώρησε και σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τόσο φέτος όσο και το 2017, ενώ αντίθετα αναβάθμισε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

«Οι πιθανότητες αύξησης επιτοκίων είναι μηδαμινές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί τον Ιούλιο και στο κατά πόσο όντως η Fed είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε δύο αυξήσεις έως το τέλος του έτους», είχε τονίσει πριν από την δημοσιοποίηση της απόφασης ο Randy Frederick, κορυφαίο στέλεχος της Charles Schwab.

Κέρδη 0,23% για τον Dow Jones στις 17.716 μονάδες, με τον S&P 500 να κινείται κατά 0,25% υψηλότερα στις 2.080 μονάδες, ενώ άνοδο 0,27% σημειώνει ο Nasdaq στις 4.856 μονάδες.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4% τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα κινούνταν κατά 0,2% χαμηλότερα. Ανάλογη πορεία και για τον δείκτη τιμών εισαγωγών, ο οποίος ενισχύθηκε 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση 0,2%.

Μεικτή η εικόνα για τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να βρίσκεται κοντά στο 0,73% και του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,61%.

Στο δύο προς ένα το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο NYSE, με τον δείκτη «φόβου» VIX να συνεχίζει την ανοδική του πορεία και να αγγίζει το 19,9.

Πηγή: newmoney.gr