SAVILE ROW: ΡΑΦΤΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΥΡΟΥΣ

Our Rating

6

Για δεκαετίες, το μυθικό Savile Row στη βρετανική πρωτεύουσα έχει γίνει καταφύγιο για τους πιο εκλεπτυσμένους ράφτες που ειδικεύονται στο κατά παραγγελία ανδρικό ντύσιμο.

Οι Admiral Lord Horatio Nelson, Napolen III, Arthur Wellesley, Duke of Wellington όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Charles de Gaulle, ο Βρετανός πρωθυπουργός Winston Churchill και ο μυθικός ηθοποιός Rudolph Valentino, είναι μερικές ιστορικές προσωπικότητες που μοιράστηκαν το πάθος τους για τη φινέτσα και την επιθυμία να ντύνονται καλά. Ήταν τακτικοί πελάτες του διάσημου Savile Row, μία οδός στην Βρετανική πρωτεύουσα, όπου για δεκαετίες, οι πιο φημισμένοι και εκλεπτυσμένοι ράφτες, που ειδικεύονται στο αντρικό ντύσιμο, ξετύλιγαν εκεί την τέχνη τους.

Το Savile Row βρίσκεται στη Mayfair, μία από τις πιο κομψές και πριβέ περιοχές στην καρδιά του Λονδίνου. Γνωστή ως το “χρυσό μίλι της ραπτικής”, οι ρίζες της ξεκινάνε από την περίοδο 1731-1735. Η πιο μοδάτη οδός πήρε το όνομα της από τη Lady Dorothy Savile, τη γυναίκα του Βρετανού αρχιτέκτονα Lord Richard Boyle, κόμη του Berlington. Τα επιβλητικά σπίτια της περιοχής είναι κατοικίες ανώτερων στρατιωτικών, αριστοκρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας που χρειάζονται μία ντουλάπα που να αρμόζει στην κοινωνική τους θέση. Παρόλα αυτά ήταν πολύ νωρίτερα γνωστή. Το 1630 οι πρώτοι ράφτες άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή, ωστόσο οι πιο διάσημοι παραμένουν αυτοί που ξεκίνησαν τον 18ο και 19ο αιώνα.

Αυτή τη στιγμή γύρω στις 20 επιχειρήσεις με ράφτες, έχουν τη Savile Row για καταφύγιο τους. Το 2004, συμμετείχαν σε μία μοναδική συνεργασία, τη Savile Row Bespoke Association, η οποία προστατεύει την παράδοση του κοστουμιού, πάντα με τα καλύτερα υλικά.

Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις τον καλύτερο ράφτη ανάμεσα σε τόσους καταξιωμένους. Οι μικρές μάρκες που είναι συνώνυμες με τη φινέτσα και την κομψότητα, φτιάχνουν κοστούμια που ξεκινάνε από 1,600 λίρες έως 7,000. Γενικά οι μυθικοί ράφτες του Savile Row, φτιάχνουν περίπου 10,000 κοστούμια το χρόνο και τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται ότι φτάνουν περίπου τις 30 εκατομμύρια λίρες.

Savile-Row-02

Παρακάτω υπάρχουν 3 από τα πιο γνωστά atelier ραφτών στη Savile Row.

Gieves and Hawkes

Το Gieves and Hawkes άνοιξε το 1771 και μάζεψε τους παλαιότερους ράφτες. Παρόλο που η παραδοσιακή προσέγγιση στο ανδρικό ντύσιμο βρίσκεται στο επίκεντρο, η εταιρία αυτή τη στιγμή παράγει μία νεανική και κοσμοπολίτικη γραμμή. Η Φθινοπωρινή/ Χειμερινή κολεξιόν 2015 έχει μία αστική ατμόσφαιρα με αντρικά κοστούμια που είναι φτιαγμένα από κασμίρ, μετάξι και μαλλί και είναι συνήθως σε χρώματα βαθύ γκρί, δαμασκηνί και σε ναυτικούς τόνους.

 

Norton and Sons

Από τότε που άνοιξε το 1821, το Norton and Sons έχει γίνει το πιο αγαπημένο atelier ραφτών με πολλά Λονδρέζικα στελέχη. Το υψηλού κύρους Norton and Sons έχει ντύσει μέλη από βασιλικές οικογένειες του Βελγίου, της Δανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποια από τα κοστούμια έχουν γίνει έκθεμα στο Palais Galiera, το μουσείο μόδας στο Παρίσι.

 

Anderson and Sheppard

Ξεκίνησε το 1906. Το Anderson and Sheppard παρουσιάζει τη βρετανική φινέτσα. Εδώ είναι το μέρος όπου δημιουργήθηκε το Λονδρέζικο σακάκι με τους στενούς ώμους και τα φαρδιά μανίκια για να επιτρέπουν την ελευθερία της κίνησης δίχως να χάνουν την κομψότητα. Στην εξέχουσα πελατεία τους υπάρχουν σταρ όπως οι Gary Cooper, Sit Laurence Olivier, Ralph Fiennes, όπως και ο σχεδιαστής Manolo Blahnik και ο πρίγκιπας Charles της Αγγλίας.