Paulo Coelho

Ο Πάολο Κοέλιο (Paulo Coelho) είναι βραζιλιάνος συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 24 Αυγούστου 1947, παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας στο Rio de Janeiro, ο Coelho επαναστάτησε έναντι των αυστηρών καθολικών γονιών του. Έγινε χίπης, απόλαυσε την επιτυχία ως στιχουργός μοντέρνων τραγουδιών, παντρεύτηκε (τέσσερις φορές) και εξερεύνησε τον κόσμο του sex, drugs and rock ‘n roll. Αριστερίζων από την φύση του, ο Coelho έγινε το μαύρο πρόβατο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Βραζιλία και, το 1974, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για λίγο καιρό για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της βραζιλιάνικης δικτατορίας. Το 1986, όταν ο Coelho ήταν 38 ετών, η τέταρτη σύζυγός του Christina Oiticica τον έπεισε να ακολουθήσει τον δρόμο των προσκυνητών, στο Santiago de Compostela της Ισπανίας, και έτσι επανα-προσηλυτίστηκε στην Καθολική πίστη των παιδικών του χρόνων. Το ταξίδι του αυτό ενέπνευσε το πρώτο του βιβλίο, The Pilgrimage, το οποίο εκδόθηκε το 1987.

Φοίτησε στην νομική, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να ταξιδέψει στο Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Βραζιλία και άρχισε να γράφει στίχους για μουσική.

Παρότι Χριστιανός Καθολικός, τα κείμενά του συνδυάζουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη θρησκευτικότητα και τον μυστικισμό, διαλογισμό και πνευματικές ασκήσεις και εμπειρίες από το μυστικιστικό παρελθόν του, που συχνά ίσως να αντιτίθενται στη γραμμή του επίσημου Καθολικισμού.

Τώρα, ο 67χρονος συγγραφέας-star περνά τον μισό χρόνο στο Rio de Janeiro και τον άλλο μισό στη Γενεύη.

Ο Αλχημιστής (1998), το δεύτερο βιβλίο του Coelho, πριν φτάσει να γίνει ένα από τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, είχε αρχικά πουλήσει μόνο 900 αντίτυπα. Μέχρι σήμερα, η ιστορία του νεαρού Ανδαλουσιανού βοσκού που ταξιδεύει ανά τον κόσμο προς αναζήτηση της σοφίας, έχει πουλήσει περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Η ουσία της απήχησής του βρίσκεται στην κεντρική ιδέα του βιβλίου, η οποία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και σε άλλα βιβλία του συγγραφέα: Ο καθένας μπορεί να αλλάξει την ζωή του. Αυτή, βέβαια, είναι μία εξ’ορισμού λανθασμένη ιδέα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στις συνθήκες της ζωής τους. Όμως εντυπωσιάστηκα από αυτόν τον συγγραφέα, ο οποίος κατάφερε να πείσει τόσους πολλούς ανθρώπους.

Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα, ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων. Έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριανταοκτώ γλώσσες. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας υποψηφιότητας για το περίφημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου για το “Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει”.

 

Βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά

Το ημερολόγιο ενός μάγου (1987)

Ο Αλχημιστής (1988)

Μπρίντα (1990)

Βαλκυρίες (1992)

Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα (1994)

Το πέμπτο βουνό (1996)

Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός (1997)

Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει (1998)

Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ (2000)

Έντεκα λεπτά (2003)

Ταξίδια – Μόνιμος σύντροφος και προσωπικό ημερολόγιο (2004)

Ζαχίρ (2005)

Η μάγισσα του Πορτομπέλο (2006)

Ζωή – Επιλεγμένα αποσπάσματα (2007)

Ο Νικητής είναι μόνος (2008)

Οι Βαλκυρίες (2010)

Άλεφ (2011)

Το χειρόγραφο της Άκρα (2012)

 

Πάουλο Κοέλιο – Paolo Coelho αποφθέγματα

 

Paolo coelho αποφθέγματα: Από το βιβλίο: Ο Αλχημιστής

Ο κάθε άνθρωπος πάνω στη γη έχει ένα θησαυρό που τον περιμένει.

Τα απλά πράγματα είναι τα πιο ασυνήθιστα και μόνο οι σοφοί τα διακρίνουν.

Κάποια στιγμή χάνουμε την ικανότητα να ελέγχουμε τη ζωή μας και βρισκόμαστε στο έλεος της μοίρας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα του κόσμου.

Η εκπλήρωση του Προσωπικού του Μύθου, αυτό είναι το μοναδικό χρέος του ανθρώπου. Τα πάντα είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Κι όταν επιδιώκεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς.

Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις.

Όποια ευλογία δεν είναι καλοδεχούμενη μετατρέπεται σε κατάρα.

Το μόνο που φοβόμαστε είναι μήπως χάσουμε αυτά που έχουμε, είτε πρόκειται για τη ζωή μας είτε για τις καλλιέργειές μας Όμως ο φόβος αυτός παύει να υπάρχει όταν καταλάβουμε ότι η ιστορία μας και η ιστορία του κόσμου γράφτηκε από το ίδιο Χέρι.

Όταν αγαπά κανείς, τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα.

Και πώς μπορώ να μαντεύω το μέλλον; Μέσα από τα σημάδια του παρόντος. Στο παρόν βρίσκεται το μυστικό αν προσέξεις το παρόν, τότε κι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον θα είναι καλύτερο.

Μην ξεχάσεις όμως ότι όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός σου. Και πρέπει οπωσδήποτε να βρεις το θησαυρό σου, για να έχουν νόημα όσα έχεις ανακαλύψει στο δρόμο σου.

Η ζωή έλκει την ζωή.

– Μη σκέφτεσαι αυτά που άφησες πίσω σου, είπε ο αλχημιστής. όταν άρχισαν να καλπάζουν πάνω στην άμμο της ερήμου. Τα πάντα είναι χαραγμένα στην Ψυχή του Κόσμου και θα παραμείνουν εκεί για πάντα.

– Οι άνθρωποι ονειρεύονται πιο πολύ την επιστροφή παρά τον χωρισμό, είπε το αγόρι

– Αν αυτό που βρήκες αποτελείται από ύλη στη καθαρή μορφή της, ποτέ δε θα σαπίσει. Και θα μπορέσεις μια μέρα να επιστρέψεις. Αν πρόκειται μόνο για μια στιγμιαία λάμψη φωτός, σαν την έκρηξη ενός αστεριού, τότε δε θα βρεις τίποτε όταν επιστρέψεις.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθεις. Μέσα από τη δράση.

Η πιο σκοτεινή ώρα είναι εκείνη πριν την ανατολή.

Όταν έχουμε τους μεγάλους θησαυρούς μπροστά μας, δεν το παίρνουμε είδηση. Και ξέρεις γιατί; Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε θησαυρούς.

Να μην παραδοθείς στην απελπισία, είπε ο αλχημιστής. Αυτό σε εμποδίζει να μιλήσεις με την καρδιά σου.

Όποιος ζει τον Προσωπικό Μύθο του ξέρει ότι χρειάζεται να ξέρει. Μόνο ένα πράγμα καταντά απραγματοποίητο όνειρο: ο φόβος της αποτυχίας.

Η αγάπη είναι η δύναμη που μεταμορφώνει και καλυτερεύει την Ψυχή του Κόσμου. […] Εμείς είμαστε εκείνοι που τροφοδοτούμε την Ψυχή του Κόσμου και η γη που ζούμε θα είναι καλύτερη ή χειρότερη αν εμείς είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι. Εκεί μπαίνει τότε η δύναμη της αγάπης, γιατί, όταν αγαπάμε, επιθυμούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι απ’ ότι είμαστε.

Ότι συμβεί μία φορά, μπορεί να μην ξανασυμβεί. Αλλά ότι συμβεί δύο φορές θα τριτώσει οπωσδήποτε.

Ότι κι αν κάνει ο άνθρωπος πάνω στη γη, παίζει πάντα τον κύριο ρόλο στην ιστορία του κόσμου. Και συνήθως δεν το ξέρει.

Paolo Coelho αποφθέγματα από το βιβλίο: Έντεκα λεπτά

Όλα μου λένε ότι πρόκειται να πάρω λάθος απόφαση, αλλά και τα λάθη είναι ένας τρόπος για να κάνεις κάτι.

Ο κόσμος έχει νόημα μόνο όταν έχουμε κάποιον να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας.

Ο έρωτας δεν βρίσκεται στον άλλο, είναι μέσα σε μας τους ίδιους, εμείς τον ξυπνάμε. Αλλά για να τον ξυπνήσουμε, χρειαζόμαστε τον άλλο.

Σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχει μια παρόμοια ρήση του τύπου «Μάτια που δε βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται». Εγώ όμως σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ψευδές από αυτό· όσο πιο μακριά βρισκόμαστε, τόσο πιο κοντά στην καρδιά είναι τα συναισθήματα που επιχειρούμε να πνίξουμε και να ξεχάσουμε.

Paolo Coelho αποφθέγματα από το βιβλίο: Το πέμπτο βουνό

Όταν κάποιος βαδίζει σταθερά στον προορισμό του, πολλές φορές αναγκάζεται να βγαίνει λίγο από την πορεία του.

Paolo Coelho αποφθέγματα: Από το βιβλίο: Μπρίντα

Οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος μπορεί να τον φέρει πιο κοντά στην Υπέρτατη Σοφία, αρκεί να το κάνει με αγάπη στην καρδιά.

Είμαστε υπεύθυνοι για το σύμπαν επειδή είμαστε το σύμπαν.

Για να βαδίσεις στο μονοπάτι της σοφίας πρέπει να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη.

Paolo Coelho αποφθέγματα: Από το βιβλίο: Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ

Μόνο οι δειλοί κρύβονται πίσω απ’ τη σιωπή.

Όποιος αγαπάει περιμένοντας ανταμοιβή χάνει τον καιρό του.

Όταν δεν το περιμένουμε, η ζωή μας θέτει μια πρόκληση για να δοκιμάσει το θάρρος μας και την προθυμία να αλλάξουμεˑ σε μια τέτοια στιγμή, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι τίποτα δεν έχει συμβεί ή λέγοντας ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Η πρόκληση δεν περιμένει. Η ζωή δεν κοιτάζει πίσω. Μια βδομάδα είναι διάστημα περισσότερο από αρκετό για να αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε ή όχι το πεπρωμένο μας.

Paolo Coelho αποφθέγματα από το βιβλίο: Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα

Είναι ανώφελο να μιλάς γι αγάπη, γιατί η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα και μιλάει από μόνη της.

Η αγάπη δε θέτει πολλά ερωτήματα, γιατί αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, αρχίζουμε και να φοβόμαστε.

Ίσως είναι ο φόβος να σε περιφρονήσουν, να μη γίνεις αποδεκτός, ο φόβος μήπως σπάσει η μαγεία.

Μπορεί να φαίνεται γελοίο, αλλά έτσι είναι. Γι αυτό δεν κάνουμε ερωτήσεις αλλά ενεργούμε.

Καμιά μέρα δεν είναι όμοια με την άλλη. Κάθε πρωί έχει το ξεχωριστό του θαύμα, τη μαγική στιγμή του, όπου οι γέρικοι κόσμοι καταρρέουν και ξεπροβάλλουν καινούριοι αστερισμοί!

Paolo Coelho αποφθέγματα: Από το βιβλίο: Το ημερολόγιο ενός μάγου

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι προσωπική και δεν υπάρχει πρότυπο για να το μεταφέρεις στους άλλους.

Μια απειλή δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα αν δεν γίνει αποδεκτή.

Ο δρόμος του προσκυνήματος είναι ο δρόμος των κοινών ανθρώπων.

Το να διδάσκεις είναι να δείχνεις αυτό που είναι δυνατό.

Το να μαθαίνεις είναι να το κάνεις δυνατό για τον εαυτό σου.

Το δεύτερο σύμπτωμα του θανάτου μας είναι οι βεβαιότητές μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως και η επίθεση και η φυγή αποτελούν μέρος της μάχης. Αυτό που δε βοηθάει είναι το να στέκεις παραλυμένος από το φόβο.

Ένας εχθρός αντιπροσωπεύει πάντα την αδύναμη πλευρά μας, που μπορεί να είναι ο φόβος του φυσικού πόνου αλλά και η πρόωρη αίσθηση της νίκης ή η επιθυμία να εγκαταλείψουμε τη μάχη, λέγοντας πως δεν αξίζει τον κόπο.

Paolo Coelho αποφθέγματα: Από το βιβλίο: Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός

Ο Θεός κρίνει το δέντρο από τους καρπούς, όχι από τις ρίζες.

Θάρρος. Ξεκινώντας το ταξίδι με αυτή τη λέξη και συνεχίζοντας με πίστη στο Θεό, θα φτάσεις εκεί όπου έχεις ανάγκη να φτάσεις.

Ο πολεμιστής του φωτός επιμένει στη θέληση του, αλλά ξέρει να περιμένει την καλύτερη στιγμή.

Η ενέργεια της γης χρειάζεται ανανέωση. Οι νέες ιδέες απαιτούν χώρο. Το σώμα και η ψυχή έχουν ανάγκη από νέες προκλήσεις. Το μέλλον έχει μετατραπεί σε παρόν κι όλα τα όνειρα, εκτός απ’ όσα εμπεριέχουν προκαταλήψεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εκδηλωθούν.

Paolo Coelho διάφορα άλλα αποφθέγματα:

Αγάπη είναι… όποιο συναίσθημα, όποια χαρά, όποια λύπη, όποιος πόνος, όποια τρέλα, όποιος φόβος σου βγαίνει όταν βλέπεις εκείνον που λαχταράς. Αγάπη είναι να την κοιτάς στα μάτια, να λες “σ’ αγαπώ” και όλος ο κόσμος να φαντάζει μοναδικός μόνο κοιτώντας την!

Έχουμε την ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν σε τούτο τον κόσμο. Με τη δύναμη της αγάπης μας, της θέλησής μας, μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας, καθώς και το πεπρωμένο πολλών ανθρώπων. – Βαλκυρίες

Η ελεύθερη βούληση απαιτεί τεράστια ευθύνη, μας βαραίνει και μας προκαλεί άγχος και βάσανα. – Η μάγισσα του Πορτομπέλο

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται. – Το χειρόγραφο της Άκρα

Οι πόρτες του παραδείσου θα ήταν ανοιχτές για όσους αποφάσιζαν να μπουν. Ο κόσμος ήταν στα χέρια εκείνων που είχαν το θάρρος να ονειρεύονται και να ζουν τα όνειρά τους. – Βαλκυρίες

Στη ζωή, τα πάντα είναι κάποιο σημάδι.

Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει.