ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ολοκληρώθηκε το 12ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (12th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το φετινό Roadshow, ακολουθώντας την παράδοση των έντεκα προηγούμενων διοργανώσεων, έδωσε τη δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάσουν στην διεθνή επενδυτική κοινότητα τις επιχειρηματικές τους εξελίξεις και προοπτικές.

Συμμετείχαν τριάντα τρείς εισηγμένες εταιρείες από τους παρακάτω τριάντα ομίλους:

1.       ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ

2.       ATTICA BANK

3.       AUTOHELLAS

4.       FOLLI-FOLLIE

5.       FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

6.       GRIVALIA PROPERTIES

7.       INTRALOT

8.       LAMDA DEVELOPMENT

9.       MARFIN INVESTMENT GROUP

10.   MLS

11.   VIOHALCO – CENERGY

12.   ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

13.   ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

14.    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ / ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

15.   ΔΕΗ

16.   ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ

17.   ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

18.   ΕΛΛΑΚΤΩΡ / ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ

19.   ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

20.   ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

21.   ΚΡΙ ΚΡΙ

22.   ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

23.   ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

24.   ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

25.   ΟΠΑΠ

26.   ΟΤΕ

27.   ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

28.   ΤΙΤΑΝ

29.   ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK

30.   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 650 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 90 επενδυτικά funds και 125 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης σημείωσε: “Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μακροοικονομικής σύγκλισης και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτά αξιολογήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον που επιτρέπει την ανάδειξη των επιχειρηματικών προτάσεων στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής δυναμικής. Το γεγονός αυτό, χρηματιστηριακά, αποτυπώνεται από τη θετική πορεία της αγοράς από την αρχή του χρόνου, από τη μείωση της μεταβλητότητας σε ιστορικά χαμηλά κάτω του 15% καθώς και την αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών σε επίπεδα άνω του 60%.

Ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση το 2017, λόγω της βελτίωσης των τιμών των εισηγμένων εταιρειών. Παρόλα αυτά παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συνεχίζει να επιτρέπει τη διαμόρφωση προσδοκιών βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Στο φετινό 12ο Roadshow σημειώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για συναντήσεις επενδυτικών οίκων και αναλυτών με τις διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών επιτρέποντας έτσι την ευρύτερη εκπροσώπηση των κλάδων του χρηματιστηρίου ώστε, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κρίση, να δοθεί η δυνατότητα σε 33 εταιρείες να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης τόνισε: “Οι διαπιστώσεις από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και επίσημοι φορείς,  με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου, είναι αρκετά αισιόδοξες. Με δεδομένη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της διαγραφόμενης θετικής εξέλιξης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στις αποδόσεις και τις προοπτικές κλάδων και επιχειρήσεων. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν, ότι συμμετέχοντας σε μια καλά ρυθμισμένη αγορά, επενδύουν σε μια κεφαλαιαγορά στην οποία μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους”.

Στο πλαίσιο του Roadshow, στις 20 Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: “Ελλάδα: σε φάση επιτάχυνσης της ανάπτυξης ;” Στη συνάντηση, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου με θέμα: “Ελληνική Οικονομία: επιστροφή στην ανάπτυξη” και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης με θέμα “Παρούσα κατάσταση και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

O Υπουργός κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δείχνουν την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης, κάτι που ήταν και το θέμα της ομιλίας του.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017 και στη μείωση της ανεργίας, ενώ υπογράμμισε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το τρέχον έτος, ύψους 2,5 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική οικονομία για επενδύσεις, ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι είναι χώρα της ευρωζώνης με σταθερό νομισματικό σύστημα, ότι παρέχει σταθερότητα σε μια γεωγραφική περιοχή που παρουσιάζει αλλαγές και ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο για την Ευρασία. Τέλος αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα συμβάλλει στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.

O Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χουλιαράκης στην ομιλία του τόνισε: “Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι καθοριστική. Θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και να αποκτήσει δυναμική. Θα ανοίξει δε το δρόμο για την Ελλάδα, να ανακτήσει την πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με ότι προέβλεπε η τελευταία αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των Ελληνικών τραπεζών. Η οικονομία είναι σε φάση ανάκαψης, οι τράπεζες βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου των ισολογισμών τους με χρήση αξιόπιστων εργαλείων και στο πλαίσιο συγκεκριμένων στόχων. Μια νέα αξιολόγηση του ενεργητικού τους θα αποτελούσε αναίτια απόσπαση από το έργο τους”.

Σε πάνελ για την Ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές της συμμετείχαν ο κ. Daniele Antonucci, Senior European Economist, Managing Director της Morgan Stanley και κ. Carsten Hesse, European Economist της Berenberg Bank. Οι σχετικές παρουσιάσεις επισυνάπτονται.

Ο κ. Antonucci στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Hesse σημείωσε: “Υπάρχουν 5 λόγοι για τους οποίους έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: (1) Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ στις πρώτες θέσεις υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2010. (2) Η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει το δίδυμο έλλειμμα (έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και έλλειμμα προϋπολογισμού) σε αντίστοιχο πλεόνασμα. (3) Η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και σημείωσε άνοδο από τη θέση 110 στην 60 στο δείκτη “ευκολίας του επιχειρείν” (ease of doing business) ενώ ταυτόχρονα το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 15% από το 2008 έναντι αύξησης κατά 18% στην ΕΕ. (4) Η Ελλάδα βελτιώνει τις εξαγωγές και τον τουρισμό της (οι τουριστικές αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2012). (5) Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία και Κύπρος, χώρες με αντίστοιχη συμμετοχή σε πρόγραμμα, έχουν ήδη ανακάμψει και η πιθανότητα η Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία τους είναι μεγάλη”.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κ. André Küüsvek, Διευθυντή Local Currency and Capital Markets Development της EBRD, της κ. Ράνιας Αικατερινάρη, Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, του κ. Ηλία Αθανασίου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Enterprise Greece, του κ. Απόστολου Γκουτζίνη, Partner της Shearman & Sterling LLP και του κ. Ιωάννη Κυριακόπουλου, CFO της Εθνικής Τράπεζας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Κουτσός, Partner της Deloitte Business Solution SA.

Ο κ. Κουτσός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε: “Η Deloitte είχε ενεργή συμμετοχή στα πρόσφατα έργα που αφορούσαν άμεσες ξένες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τραπεζικός και ασφαλιστικός κλάδος, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες υγείας, οι κατασκευές και η ακίνητη περιουσία κ.ά. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο ορατή στα ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Στις συζητήσεις μας με τους επενδυτές, δύο βασικά θέματα εξακολουθούν να εμφανίζονται ως προαπαιτούμενα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις: Ένα σταθερό και φιλικό προς τους επενδυτές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και ένας ισχυρός και ευέλικτος χρηματοπιστωτικός τομέας, ικανός να στηρίξει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση βιώσιμων και φιλοδοξιών πλάνων”.

Ο κ. Küüsvek για τη δράση της EBRD αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων τόνισε: “Η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος με το Eurogroup, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Η EBRD συνεχίζει να ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας σε υποστήριξη και επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Από την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης και να καταστεί αποτελεσματικός κόμβος χρηματοδότησης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω μετοχών και ομολόγων”.

Η κα. Αικατερινάρη στην τοποθέτησή της σημείωσε: “Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας επεξεργάζεται ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο που στηρίζεται στην υιοθέτηση σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης, με στόχο την αύξηση της αξίας της περιουσίας του δημοσίου και των εσόδων, και παράλληλα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της εταιρείας είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό των δημοσίων επιχειρήσεων σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα και πρακτικές. Στην κατεύθυνση αυτή, πολύ σημαντική είναι η εδραίωση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, με τεκμηριωμένο στρατηγικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα, καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, ισχυρές ομάδες αλλά και ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης που θα υποστηρίζει την υπεύθυνη διοίκηση, τη διαφάνεια και την επικοινωνία. Ο μετασχηματισμός δεν είναι ποτέ εύκολος όταν πρόκειται για αλλαγές μεγάλης εμβέλειας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για την οικονομική σταθερότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

Ο κ. Αθανασίου για το ρόλο και το έργο του Enterprise Greece δήλωσε: “Το Enterprise Greece – ο Εθνικός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και Εμπορίου – έχει στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο επιχειρηματικό σχέδιο που αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς από αντίστοιχους οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός μας συμμετείχε στο 12ο Roadshow στο Λονδίνο για την προώθηση κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την Ελληνική οικονομία”.

Ο κ. Γκουτζίνης για τη σημασία της αγοράς στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας σημείωσε: “Οι κεφαλαιαγορές και άλλες πηγές χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Πάντα έτσι ήταν. Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες στη χώρα καθιστούν την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό την πρώτη προτεραιότητα – όχι μια από τις πολλές προτεραιότητες. Η χρηματοπιστωτική βελτίωση και ανάπτυξη απαιτούν πολιτική σταθερότητα, υγιή δημόσια οικονομικά, ασφάλεια δικαίου και σταθερό και προηγμένο νομοθετικό πλαίσιο. Η χώρα μας έχει επιτύχει πολλά από το 2010 στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι επιτυχίες πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για περαιτέρω επιτάχυνση των εξελίξεων αλλά και αξιοποίηση της τρέχουσας διαθέσιμης παγκόσμιας ρευστότητας”.

Ο κ. Κυριακόπουλος κάλυψε εμπεριστατωμένα τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.

Το Roadshow υποστηρίχθηκε από επτά (7) από τις μεγαλύτερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες Alpha Finance, ΒΕΤΑ Securities, Eurobank Equities, Investment Bank of Greece, NBG Securities, PANTELAKIS Securities, Piraeus Securities, από τη διεθνή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte και την εταιρεία παροχής νομικών συμβουλών Shearman & Sterling.

Πηγή: capital.gr