Ο ROMAN ABRAMOVICH ΧΑΡΙΣΕ YACHT ΣΤΟΝ VLADIMIR PUTIN

Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες αποκτήματα, με τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος έχει συγκεντρώσει μία τεράστια αλλά κρυφή περιουσία, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις. Αν και εδώ και χρόνια γίνονται υποθέσεις για το πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν, κάτι συνυφασμένο με κατηγορίες για διαφθορά, ελάχιστες αποδείξεις έχουν παρουσιαστεί για να στηρίξουν αυτά τα επιχειρήματα.

Όμως, ένα νέο ντοκιμαντέρ- το οποίο προβλήθηκε χθες στο BBC- περιέχει λεπτομέρειες για το πώς ο Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα «πρακτικών για το πώς να κρύβει την πραγματική περιουσία του».

Ενα από αυτά τα στοιχεία αφορά και το Olympia, ένα πολυτελές γιοτ 57 μέτρων, το οποίο λέγεται ότι απέκτησε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σκάργκα, πρώην επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Ρωσίας Sovcomflot, το σκάφος ήταν ένα δώρο από τον Αμπράμοβιτς, το οποίο μεταβίβασε στον πρόεδρο με τη βοήθεια ενός μεσολαβητή.


Το γιοτ Olympia

«Είναι γεγονός ότι ο Αμπράμοβιτς, μέσω ενός υπαλλήλου του, μεταβίβασε ένα γιοτ στον Πούτιν», είπε ο Σκάργκα στο ντοκιμαντέρ, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως το πολυτελές σκάφος λειτουργεί και συντηρείται με κρατικά κονδύλια, παρότι αποτελεί προσωπικό περιουσιακό στοιχείο του Ρώσου προέδρου.

Στην ίδια εκπομπή ο Ανταμ Σζούμπιν, επικεφαλής των κυρώσεων στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ανοιχτά ότι πιστεύει πως ο Πούτιν είναι διεφθαρμένος. «Τον έχουμε δει να βοηθά να πλουτίσουν οι φίλοι του, οι στενοί σύμμαχοί του και να περιθωριοποιεί όσους δεν θεωρεί φίλους, χρησιμοποιώντας κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Είτε πρόκειται για τον ενεργειακό πλούτο ή άλλες κρατικές συμβάσεις, τις κατευθύνει σε εκείνους που θεωρεί ότι τον υπηρετούν και αποκλείει εκείνους που δεν το κάνουν. Για εμένα, αυτό είναι διαφθορά», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσό για το μέγεθος της περιουσίας του Πούτιν, τόνισε ότι το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος κρύβει τον πραγματικό πλούτο του.

Το 2007 ο Στάνισλαβ Μπελκόφσκι, ένας Ρώσος πολιτικός σχολιαστής, ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει 40 δισ. δολάρια μέσω μετοχών σε τρεις ενεργειακές εταιρείες της Ρωσίας. Πέρυσι ο Μπιλ Μπρόουντερ, διαχειριστής hedge fund και επικριτής του Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αξίζει 200 δισ. δολάρια, ποσό που-αν είναι αληθές- θα τον έκανε μακράν τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Επιπλέον, το 2014, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει κρυφές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά δεν εκτίμησε την αξία τους δημόσια.

Το Κρεμλίνο δήλωσε στο BBC ότι οι κατηγορίες δεν απαιτούν απάντηση γιατί πρόκειται για «απόλυτη φαντασία», ενώ οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους» και κάτι παραπάνω από «αναμάσημα υποθέσεων και φημών».

Ο Πούτιν με τις δύο κόρες του και την πρώην σύζυγό του σε παλιότερες διακοπές σε γιοτ

Πηγή: iefimerida.gr