ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ»


O Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών Νίκος Θεοδωρόπουλος, είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, φιλόδοξο που δεν φοβάται το ρίσκο.  Ασχολείται με τα κοινά από μικρή ηλικία, παρόλο που δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Έχει καταφέρει με τη δυναμική προσωπικότητα του να ξεχωρίσει από τους νέους της ηλικίας του. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1993, τελείωσε δημόσιο σχολείο και αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ όντας υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συμμετείχε σε μελέτες στην Ελβετία και παρουσίασε με μία ομάδα νέων επιστημόνων στο ετήσιο συνέδριο της Ακαδημίας Engelberg τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics πάνω στην Συγκριτική Πολιτική Οικονομία ενώ η μεταπτυχιακή διατριβή του αφορούσε την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με συνεντεύξειςαπό αρκετούς σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς πρωταγωνιστές της εποχής της κρίσης. Εργάζεται από 20 ετών, αλλά η επαγγελματική πορεία του στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε το 2016 σε μια εταιρεία consulting – public affairs όπου η βασική ενασχόληση του αφορούσε το τρίτο μνημόνιο και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα σε επίπεδο Eurogroup- ΔΝΤ.

Το Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν είναι τυχαία η στήριξη που είχε από  τη ΝΔ αφού έχοντας δουλέψει με υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ ενώ ήταν στις Βρυξέλλες έλαβε πολύ υψηλού επιπέδου συστάσεις για να μπει στο ΕΛΚ. Το Μάιο του 2017, είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση της ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών, εγχείρημα που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και την ΟΝΝΕΔ, αφού οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος έχουν στηρίξει ένθερμα την προσπάθειαόπως φυσικά και άλλα κορυφαία στελέχη με την παρουσία τους όπως η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται  στις Βρυξέλλες, για σημαντικές προγραμματισμένες δράσεις, τόσο της ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών, όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πότε και γιατί ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τα κοινά;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τα 22 μου, δεν είχα ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Όμως από το καλοκαίρι του 2015, με την συμμετοχή μου στην καμπάνια του «ΝΑΙ», ξύπνησε το μικρόβιο μέσα μου. Μπορεί να χάσαμε, αλλά ήρθα κοντά με ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμασταν τις ίδιες ανησυχίες για την χώρα και το πάθος, να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας, σε μια ιστορική περίοδο. Από τότε, όπου και εάν βρισκόμουν, με όποιον  τρόπο ήταν εφικτό ενεργούσα  πολιτικά. Από τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, το δημοψήφισμα για το Brexit, όταν ήμουν στο Λονδίνο, μέχρι την δημιουργία της ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών.

Πώς ιδρύθηκε η ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών;

Μετά την  επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ και την εκλογή του Προέδρου Κώστα Δέρβου, υπήρξαν άνθρωποι, όπως ο Θοδωρής Καλαμπόκης που πήραν την πρωτοβουλία για δημιουργία ΟΝΝΕΔ, στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Εγώ στήριξα αυτή την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις και πέρυσι τον Μάιο, συστάθηκε η ΟΝΝΕΔ στις Βρυξέλλες όπου ανέλαβα την Προεδρία. Χτίζοντας την από το μηδέν, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, καταφέραμε να  ξεπεράσουμε τα 60 μέλη.

Τι δράσεις έχετε πραγματοποιήσει;

Σε ότι αφορά τις δράσεις, ιδρύσαμε το Νοέμβριο το παράρτημα της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Δέρβου και αντιπροσωπείας του εκτελεστικού της ΟΝΝΕΔ. Από τότε έχουμε πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων και ομιλιών, μέσω της Πολιτικής Ακαδημίας, όπως τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης με τον καθηγητή κ. Γιώργο Παγουλάτο και ένα digital political campaign workshop, με ομιλητή τον Γεράσιμο Ζαγορίτη.

Παράλληλα, οργανώσαμε την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κύρτσου, σχετικά με την καταστροφική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2017. Ακόμη, ξεκινήσαμε δυναμικά εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως συζήτηση για το όραμα της ΝΔ για την Ελλάδα, στην αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με ομιλήτρια την τομεάρχη της ΝΔ κ. Άννας Μισέλ – Ασημακοπούλου και εκδήλωση για τις σχέσεις μας, με την Τουρκία με προσκεκλημένο ομιλητή τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τους Ευρωβουλευτές κ. Λευτέρη Χριστοφόρου και κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Έχει ήδη αυξηθεί η επιρροή και η πολιτική διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας, στις Βρυξέλλες. Στις εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας το 2018, αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ από 44% σε 56%, εκλέγοντας το γραμματέα της ΟΝΝΕΔ τρίτο σε ψήφους.

Θέλω να τονίσω επίσης  ότι, έχουμε αναλάβει σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση 400 κιλών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για το Δήμο Μάνδρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου, και στηρίζουμε όλες τις κοινωνικές δράσεις της ΟΝΝΕΔ.

Παρά το ότι μετράτε μερικούς μήνες ως οργάνωση, έχετε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με απήχηση, που σίγουρα χρειάζονται διάθεση και αρκετό χρόνο. Πώς το έχετε καταφέρει αυτό; Τι στόχους έχετε για το επόμενο διάστημα;

Συνολικά, η αλήθεια είναι ότι αφού υπερδιπλασιάσαμε τα μέλη μας, έχουμε κάνει αισθητή την παρουσία της ΟΝΝΕΔ στις Βρυξέλλες και έχουμε κάνει περισσότερα, απ όσα είχαμε εξ αρχής στο νού μας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που εξηγούν, γιατί έχουμε κάνει τόσο γρήγορα, τόσα πολλά.

Αρχικά, η δυναμική φάση της ΟΝΝΕΔ στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε όταν συναντήσαμε τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Μας συνάντησε, μας άκουσε πολύ προσεκτικά και μας μίλησε με μια διαφορετική γλώσσα. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί νοιώσαμε πώς θέλει πολύ να μας δει να πετυχαίνουμε. Γενικότερα, η παρουσία του Κυριάκου στην Προεδρία μας έδωσε άλλο αέρα και ψυχολογία.

Ακόμη, όταν έχουμε μια ιδέα, όπως η δημιουργία άμισθης θέσης ασκούμενου στην ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών, που θα αναγνωρίζεται στα πλαίσια σπουδών, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, είναι εκεί για να μας ενθαρρύνει και να δώσει την έγκριση του.

Ύστερα ήταν οι υπόλοιποι. Η ΝΟΔΕ Βελγίου, η ΕΚΟ Υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Όλοι τους μας έδωσαν ώθηση, και το σημαντικότερο, έχουμε όλοι άψογες σχέσεις, κάτι που δεν είναι πάντοτε δεδομένο.

Υπήρχαν και υπάρχουν και άλλοι πολλοί στις Βρυξέλλες, που βοηθάνε πολύ την ενδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών, όπως οι Έλληνες Ευρωβουλευτές και ο Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άνδριανός Γιάννου, που δίνει το παρών ή συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας.

Το σημαντικότερο όλων, είναι ότι είμαστε ομάδα, υπάρχει χημεία και πολύ όρεξη. Όλα τα παιδιά θυσιάζουν προσωπικό χρόνο και βλέπουν την πολιτική, ως προσφορά στην πατρίδα. Και κυρίως το γουστάρουν. Αυτό ο περισσότερος κόσμος το αντιλαμβάνεται και το εκτιμά. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά εμπόδια, όπως και αρκετά λάθη. Αλλά η θέληση μας υπερτερεί και τα όποια προβλήματα, μας πεισμώνουν να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Προσωπικά είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Σε ότι αφορά τους στόχους, όντας η μοναδική ελληνική πολιτική νεολαία στο Βέλγιο έχουμε περισσότερες ευθύνες και δυνατότητες. Θέλουμε να ενισχύσουμε την καμπάνια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, να να ενδυναμωθεί ο φιλοευρωπαϊσμός στην Ελλάδα και να βελτιώσουμε όσο γίνεται την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για εμάς τους Έλληνες. Ο μεγάλος και μακρόπνοος στόχος, είναι να μεγαλώσουμε και άλλο ώστε να γίνουν οι Βρυξέλλες το πολιτικό προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο καθημερινός στόχος, είναι η αποτύπωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, μέσω της ουσιαστικής αποδήμησης του ΣΥΡΙΖΑ και η διατύπωση των πολιτικών προτάσεων, της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Οι Βρυξέλλες έχουν κουραστεί να ακούνε για την Ελλάδα, αφού έχουμε θυσιάσει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο και η Ε.Ε, πασχίζει να δείξει ότι τα προβλήματα της ανήκουν στο παρελθόν, αφού η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται.

Η αλήθεια είναι ότι η ύπαρξη πολλών και καταρτισμένων Ελλήνων σε θέσεις κλειδιά, στα Ευρωπαϊκά Όργανα ή σε εταιρείες, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να επηρεάζουμε μερικές αποφάσεις και να ακούγεται ακόμη η Ελληνική πλευρά . Όμως, δυστυχώς, αυτοί οι Έλληνες, συνήθως δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μιλούν διαφορετική γλώσσα και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδείξει πώς έχει αλλεργία απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους. Με το ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε μεγάλες ευκαιρίες, χάνουμε τη φωνή μας στις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε, χάνουμε προθεσμίες για ευρωπαϊκά προγράμματα, γενικότερα χάνουμε χρόνο.

Για την κυβέρνηση, στη φούσκα των Βρυξελλών, όσοι ασχολούνται με την Ελλάδα πιστεύουν πώς η χώρα κρατιέται στον αυτόματο πιλότο. Δεν έχουν μεγάλο σεβασμό για τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη εξαίρεση, ίσως τον Πιτσιόρλα. Αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ικανότητα σε  πολιτικούς ελιγμούς, και για να μην κρυβόμαστε, όσο κρατάει τον κόσμο στον καναπέ, αρκετούς στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν τους ενοχλεί αλλά τους βολεύει.

Πολλοί όμως, ανησυχούν για το πώς η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία. Πιστεύουν πώς η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να ακυρώσει πολλές μεταρρυθμίσεις και θα ξεκινήσει μια ρητορική, που θα κάνει ζημιά στη χώρα ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Πώς συγκρίνεις την αστυνόμευση στην Αθήνα με άλλες πρωτεύουσες όπως οι Βρυξέλλες σήμερα;

Στις Βρυξέλλες, η ασφάλεια και η αστυνόμευση των πολιτών θεωρείται προϋπόθεση δημοκρατίας και ελευθερίας. Και εκεί υπάρχει πραγματική αστυνόμευση, όπως σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αστυνόμευση βαφτίζεται καταστολή. Η δε πολιτική ανευθυνότητα της κυβέρνησης να μειώσει κατά 30 % την δημόσια αστυνόμευση οδήγησε τον Κυριάκο, να αποδεσμεύσει όλες τις ομάδες ΔΙΑΣ, που είχαν αναλάβει την φύλαξη τόσο του πολιτικού του γραφείου, όσο και των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να επιστρέψουν σε περιπολίες στην πόλη.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το θέμα της ασφάλειας παραμένει ψηλά στη δημόσια ατζέντα και έδειξε πώς υπάρχουν πραγματικά περιθώρια αντίδρασης, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε ως κράτος.

Πώς βλέπεις τον Νίκο σε πέντε χρόνια; Έχεις σκεφτεί να πολιτευτείς;

Θα ήθελα να έχω επιστρέψει στην Ελλάδα και να είμαι περήφανος για τη χώρα μου. Θα ήθελα να έχω μια σημαντική καριέρα, έχοντας επαφή με τον ιδιωτικό τομέα και να έχω πετύχει τους στόχους μου. Πιο σπουδαίο από όλα, είναι να έχω υγεία και τύχη. Όλα τα υπόλοιπα, έρχονται και ξαναέρχονται.

Όσοι ασχολούνται πιο ενεργά όπως εγώ, πιστεύω το έχουν σκεφτεί να πολιτευτούν. Όμως πολιτική είναι τα πάντα. Δεν χρειάζεται να εκλεγείς για να ασχολείσαι με την πολιτική. Σε κάθε περίπτωση για μένα σημασία δεν έχουν οι τίτλοι και η εξουσία αλλά οι πράξεις. Όλοι όσοι ασχολούνται πρέπει να μιλάνε με πράξεις. Και να τις υπερασπίζονται με πάθος χωρίς να τους νοιάζει εάν θα δυσαρεστήσουν ορισμένους. Να εκφράζουν την άποψη τους και να είναι αυθεντικοί. Βέβαια και οι πολίτες πρέπει να κρίνουν τις πράξεις. Όχι τα λόγια. Αυτό είναι το στοίχημα της γενιάς μας.

Photo Credit: Theodore Markovic