ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ: «ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΚΕΣ»

Our Rating

10

Από την ηλικία των 15 ετών συνειδητοποίησε ότι η μαγειρική είναι η ζωή του. Διπλά στον πατέρα του εργαζόταν τα καλοκαίρια στις κουζίνες των πλοίων, χωρίς να νιώθει ότι «στερείται» έστω και το παραμικρό από την εφηβική του ηλικία. Ο Λευτέρης Λαζάρου, γεννήθηκε για να είναι μάγειρας και να ζει μέσα από την «τέχνη» του, όπως αποκαλεί και ο ίδιος τη μεγάλη του αγάπη.

Μέσα στις κουζίνες εμπνέεται, ηρεμεί, δημιουργεί. Ο όρος chef είναι κάτι ιδιαίτερο για εκείνον, γι αυτό και τον χρησιμοποιεί σπάνια στο λεξιλόγιό του. Είναι μάγειρας. Απλά ένα μάγειρας που μαθαίνει συνεχώς, πειραματίζεται μέρα με τη μέρα και «δημιουργεί» ξεχωριστές, αλλά αυθεντικές γεύσεις με μεράκι, αγάπη και αφοσίωση.

Σε μία όμορφη κουβέντα μαζί του, ο Λευτέρης Λαζάρου «μοιράζεται» τα μυστικά της επιτυχίας του, σχολιάζει το φετινό «Master Chef» και αποκαλύπτει τα συναισθήματα που νιώθει όταν το παρακολουθεί, καθώς λίγα χρόνια πριν ήταν ένας από τους κριτές του συγκεκριμένου reality μαγειρικής.

«Εισβάλατε» στις κουζίνες των πλοίων -εξαιτίας της εργασίας του πατέρα σας ως σεφ στα καράβια- από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό σας «στέρησε» πράγματα, την ώρα που οι συμμαθητές σας απολάμβαναν τα καλοκαίρια τους τελείως διαφορετικά;

Εργαζόμουν δίπλα στον πατέρα μου στις κουζίνες των πλοίων τα καλοκαίρια. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή, τον έπεισα να με πάρει μαζί του, ήθελα να τον ακολουθήσω. Βρισκόμουν –θυμάμαι- στο πλάι του, κάνοντας -όσο περνούσε από το χέρι μου- βοηθητικές εργασίες δίπλα του. Δεν στερήθηκα τίποτα, αντιθέτως η συγκεκριμένη μου επιλογή μου «έδινε» πάρα πολλά πράγματα. Τη μαγειρική τέχνη αν πιστέψεις ότι πρέπει να την ακολουθήσεις, πρέπει να σε πιστέψει κι εκείνη ότι την ακολουθείς. Δεν σε διαπραγματεύεται… σε διεκδικεί. Διαφορετικά υπάρχει ένα κενό κι εγώ αυτό το κενό δεν ήθελα να συμβεί. Ήθελα να «δίνω» σε αυτήν την τέχνη και να «παίρνω». «Έδινα» ζωντάνια, παιδική αθωότητα, αλλά «κέρδιζα» γνώση.

Chef ή μάγειρας;

Εγώ δεν δηλώνω chef. Δηλώνω μάγειρας και παραμένω μάγειρας. Ο όρος chef -ο αρχιμάγειρας δηλαδή- θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Πιστεύω ότι ακόμη μαθαίνω και δημιουργώ.

Στην αρχή της πορείας σας, αντιμετωπίσατε ρατσισμό;

Η μητέρα μου αποδέχτηκε αμέσως την επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη μαγειρική γιατί ήταν και ο άντρας της μάγειρας, οπότε με την οικογένειά μου δεν υπήρχαν «θέματα». Από την άλλη πλευρά στις κουζίνες πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Ένας μάγειρας στην κουζίνα θέλει ένα επιτελείο με υγεία. Δεν θέλει να δημιουργεί ούτε ίντριγκες, ούτε «κλίκες», ούτε γκρίνιες, ούτε φασαρίες. Τον ενδιαφέρει να «δημιουργεί» σε μία κουζίνα υψηλού επιπέδου με ηρεμία. Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος έξυπνος -γιατί το να γίνεις επικεφαλής μίας κουζίνας σημαίνει πολλά- πρέπει να διαχειρίζεται τα «εργαλεία» του με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζήτηση της δουλειάς και στις δύσκολες συνθήκες που εργάζεται. Η μαγειρική δεν είναι μία οποιαδήποτε δουλειά. Όταν εμείς εργαζόμαστε, οι υπόλοιποι διασκεδάζουν. Έχεις να αντιμετωπίσεις δυσκολίες και ευθύνες. Πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα «εργαλεία» σου –και οι βοηθοί σου, οι δεύτεροι και οι τρίτοι μάγειρες, «εργαλεία» σου είναι- για να τα πετύχεις όλα αυτά.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας chef που θαυμάζεται;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όπου και να πάω κινητοποιείται το σύμπαν και περνάω πάρα πολύ καλά. Ευχαριστιέμαι και χαίρομαι που οι συνάδελφοί μου με φροντίζουν και με περιποιούνται όταν στον ελάχιστο μου χρόνο –έστω και δύο ώρες το μεσημέρι- ή σε κάποιο ρεπό μου τις καθημερινές, απολαμβάνω τις τεχνικές τους και το φαγητό τους.

Το διάστημα που «πρωταγωνιστούσατε» στην τηλεόραση, υπήρξε κάποια κριτική που να σας «πίκρανε»;

Δεν υπάρχει τίποτα που να με έχει στεναχωρήσει. Υπήρχαν πράγματα που χρειάστηκαν μία ιδιαίτερη διαχείριση από εμένα. Ποτέ δεν κάνω κάτι που θα το μετανιώσω. Ό,τι κάνω είναι ξεκάθαρο, το κάνω με πολύ ενέργεια και πολύ αγάπη, μέσα από μία πολύ ώριμη σκέψη.

Τηλεοπτικά σκέφτεστε να επιστρέψετε;

Δεν έχω σκεφτεί να κάνω κάτι τηλεοπτικό γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν συμβόλαια δικά μου, που με «δεσμεύουν» σε σχέση με την υπερέκθεσή μου στην τηλεόραση. Δεν μπορώ έτσι να κάνω κάτι περισσότερο αν τα ίδια μου τα συμβόλαια δεν μου επιτρέπουν να κάνω κάτι τηλεοπτικό.

Το «Master Chef» το έχετε παρακολουθήσει, καθώς υπήρξατε κριτής του συγκεκριμένου reality μαγειρικής στο παρελθόν;

Δυστυχώς το έχω παρακολουθήσει ελάχιστα εξαιτίας του φόρτου εργασίας μου κι αυτό στις επαναλήψεις αργά το βράδυ. Το παρακολούθησα, ωστόσο, ολόκληρο για να δω τους τρεις νέους συναδέλφους, ιδιαίτερα τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο, που προστέθηκε φέτος στην ομάδα και τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, να δω ποιο είναι το επίπεδο σήμερα μιας τέτοιας εκπομπής για να με διασκεδάσει κι εμένα το βράδυ. Μου άρεσε πάρα πολύ.

Σας έλειψε καθόλου; Νοσταλγήσατε τις στιγμές που πρωταγωνιστούσατε εσείς στο συγκεκριμένο reality μαγειρικής;

Δεν μπορεί να μου λείπει κάτι για το οποίο αποφάσισα εγώ ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω. Υπήρχαν δεσμεύσεις με τα συμβόλαιά μου που δεν μου επέτρεπαν να συμμετέχω στο «Master Chef». Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή.

Από όσο γνωρίζω έχετε ένα καινούργιο «παιδί» το τελευταίο διάστημα…

Πάντα φροντίζω να κάνω εξωτερικές δουλειές για να δημιουργώ θέσεις εργασίας για τα παιδιά μου. Από τις 15 Δεκεμβρίου δημιούργησα μέσα στον πολυχώρο «Βαρούλκο» στο Μικρολίμανο ένα σημείο, το «Bites & Wine». Είναι το καινούργιο μου «παιδί» και το «μεγαλώνω» εγώ μαζί με τα παιδιά που εργάζονται δίπλα μου! Είναι ένας χώρος με 25 καρέκλες στον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει τάπας συνοδευόμενα με μια ποικιλία κρασιών.

Η αγαπημένη σας σπεσιαλιτέ ποια είναι;

Όλα μου τα πιάτα έχουν μία ξεχωριστή θέση στη ψυχή μου και στην καρδιά μου. Το κάθε πιάτο στον καιρό του….