LAPO ELKANN: BUSINESSMAN ΣΑΝ ROCK STAR

Our Rating

8

Η FIAT, η Γιουβέντους, το εικονοκλαστικό και διάσημο αλά sprezzatura στυλ του, το πάθος για οτιδήποτε κινείται καθώς και για το ωραίο φύλο εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζωή του, με μία διαφορά: Δεν αποτελούν πια παρά δορυφόρους ενός λαμπερού πλανήτη. Και αυτό γιατί στα 38 του έχει εγκαταλείψει τις αυτοκαταστροφικές συνήθειες και έχει αναδειχθεί σε χαρισματικό businessman.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας, με λίγες λέξεις;

Είμαι ένας Ιταλός Καθολικός (από την πλευρά της μητέρας του, Margherita Agnelli) Γαλλοεβραίος (από την πλευρά του πατέρα του, Alain Elkann) που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και νιώθω ταυτόχρονα Τορινέζος και Ναπολιτάνος. Έχω πολλές αδυναμίες, αλλά και μια σημαντική ικανότητα: Όταν κάνω κάτι, το κάνω στο 300%. Δεν είμαι μέτριος άνθρωπος, δεν συμβιβάζομαι.

Νιώσατε ποτέ εγκλωβισμένος στην καταγωγή σας και τα επιτεύγματα του παππού σας, Gianni Agnelli;

Δεν αρνούμαι την κληρονομιά μου ούτε την πολυτέλεια και την ευκαιρία που είχα να δω την ομορφιά, να την αναζητήσω και να μάθω από τους ανθρώπους. Αλλά έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή που πρέπει να ασχοληθείς με εκείνα που πραγματικά θέλεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπόρεσα να κάνω όλα όσα ήθελα στην οικογενειακή επιχείρηση, έτσι αποφάσισα να τα κάνω μόνος μου. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Δεν είμαι τύπος που τα παρατάει στη μέση.

Η εταιρεία design στην οποία είστε πρόεδρος, η Italia Independent, μπόρεσε μέσα σε λίγα χρόνια να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα brand καινοτόμο και πρωτοποριακό στα γυαλιά ηλίου και όρασης. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον «γυάλινο κόσμο»;

Τα γυαλιά πρώτα από όλα είναι ένας τρόπος να προφυλάξεις την ψυχή σου από τους άλλους. Αποτελούν επίσης μια βιομηχανία με μεγάλη παράδοση στην Ιταλία. Όλοι μου έλεγαν στην αρχή ότι αυτό που πάω να κάνω είναι τρελό, γιατί δεν είναι εύκολο να μπεις σε έναν τόσο κλειστό επιχειρηματικό κλάδο. Τα καταφέραμε, γιατί στρατηγικά δεν επιδιώξαμε να μπούμε στην αγορά της πολυτέλειας, αλλά σε μια αγορά την οποία μπορεί και ο μέσος καταναλωτής να προσεγγίσει. Ορισμένοι σκελετοί κοστίζουν μόλις 80 ευρώ και φοριούνται πλέον από αναγνωρίσιμους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Τι διαφοροποιεί την Italia Independent από τα άλλα fashion brands;

Θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για fashion, αλλά για lifestyle brand. Δεν ασχολούμαστε μόνο με τη μόδα, αλλά και με άλλους τομείς της ζωής, όπως τα αυτοκίνητα και το σπίτι. Εξερευνούμε διαρκώς νέα όρια χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά, καινοτόμα υλικά (όπως τα ανθρακονήματα λ.χ.) και τεχνολογίες στα προϊόντα μας. Έτσι, συστήνουμε εκ νέου στον κόσμο το κλασικό και εμβληματικό «Made in Italy» προϊόν –αυτός είναι ο στόχος μας. Από τα πλακάκια μέχρι τα υφάσματα και από τα έπιπλα μέχρι τα αξεσουάρ, το «Made in Italy» είναι μια πολύ δυνατή «σφραγίδα», την οποία θέλουμε να ανανεώσουμε.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να δημιουργήσετε την Garage Italia Customs (εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να δώσουν στο αυτοκίνητό τους το προσωπικό τους στυλ);

Ό,τι αγαπώ μου δίνει κίνητρο και τα αυτοκίνητα τα λατρεύω. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν τα πράγματά τους να έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτούς, να αντικατοπτρίζουν το στυλ τους. Είτε είσαι νέος είτε ηλικιωμένος είτε γυναίκα είτε άνδρας, υπάρχουν κάποια πράγματα στο αυτοκίνητό σου που σου αρέσουν και κάποια άλλα που δεν σου αρέσουν. Τα τελευταία μπορούμε να τα αλλάξουμε. Και δεν περιοριζόμαστε μονάχα στα αυτοκίνητα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ειδικά τη μοτοσικλέτα, τη βάρκα, το τζετ σκι, ακόμη και ελικόπτερο.

Με τις τόσες επιχειρηματικές ενασχολήσεις σας, προκαλεί απορία το πώς προλαβαίνετε να σχεδιάζετε πουκάμισα και κουστούμια για τον οίκο Gucci…

Από τη στιγμή που αρχίζω κάτι, είμαι πολύ γρήγορος. Είναι ωραίο να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, όπως εξίσου όμορφο είναι να τα κάνεις κάπου όπου σου δίνεται η ευκαιρία και ο χώρος. Το να είσαι δημιουργικός είναι περίπου το ίδιο με το να είσαι επιχειρηματίας. Αναλαμβάνεις ρίσκα και αυτό είναι κάτι που με τρέφει. Όμως, το ρίσκο πρέπει να το παίρνεις όταν βλέπεις ότι υπάρχουν και ευκαιρίες. Αλλιώς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσεις.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Ύστερα από πολλές προσωπικές περιπέτειες και αφού πέρασε ως marketing manager από τον όμιλο FIAT, ίδρυσε το 2008 τις δικές του επιχειρήσεις, («Italia Independent»).
  • Lapo Elkann: Businessman σαν rock star
  • Lapo Elkann: Businessman σαν rock star
  • Lapo Elkann: Businessman σαν rock star

Δημοσιεύτηκε στο HOMME, τεύχος 118 – Απρίλιος 2016