«Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ», ΚΡΙΤΙΚΗ

Άνεργος εδώ και καιρό, ο Ντιβάλ αναλαμβάνει για έναν άγνωστης ταυτότητας εργοδότη να απομαγνητοφωνήσει μια σειρά συνομιλιών που υποκλέπτει ένας κοριός. Μια απλή, καλοπληρωμένη μα μυστηριώδης δουλειά, η οποία τον παγιδεύει στα δίχτυα μιας σκοτεινής πολιτικής συνωμοσίας. Θρίλερ σιωπών, ατμόσφαιρας και υπόγειας έντασης, η οποία βαδίζει –μέχρι το άστοχο, εκβιαστικό φινάλε– στα χνάρια της «Συνομιλίας» του Φράνσις Κόπολα.

Παρακολουθώντας τη «Συνωμοσία της Σκιάς», είναι αδύνατο να μη φέρεις αργά ή γρήγορα στο νου σου τη «Συνομιλία» του Φράνσις Κόπολα, καθώς το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Τομά Κρουιτόφ κουβαλάει έντονα το γοητευτικό κινηματογραφικό άρωμα των αμερικανικών πολιτικών θρίλερ του ’70. Λιτό, ατμοσφαιρικό, με σημασία στη λεπτομέρεια και την αξία της σιωπής, αυτό το υπόγειας έντασης γαλλικό φιλμ περιγράφει καίρια έναν δαιδαλώδη κόσμο σκοτεινών κινήτρων και διαπλεκόμενων συμφερόντων, ακολουθώντας τον εδώ και καιρό άνεργο Ντιβάλ, ο οποίος­ αναλαμβάνει για έναν άγνωστης ταυτότητας εργοδότη να απομαγνητοφωνήσει μια σειρά συνομιλιών που υποκλέπτει ένας κοριός.

Μια εύκολη, καλοπληρωμένη μα μυστηριώδης δουλειά, η οποία παγιδεύει τον «συνάδελφο» του Χάρι Κάουλ (ο Τζιν Χάκμαν της «Συνομιλίας» ) στα δίχτυα μιας επικίνδυνης συνωμοσίας. Υποδειγματικός στη χαμηλότονη ερμηνεία του, ο Φρανσουά Κλιζέ ζωντανεύει έναν βουτηγμένο στην (ψυχολογική, ηθική και πολιτική ) αδράνεια χαρακτήρα, που κάποια στιγμή αποφασίζει να δράσει. μόνο που αυτή η δραματικά εύστοχη επιλογή πραγματώνεται με έναν άστοχο κι εκβιαστικό σεναριακό τρόπο, στερώντας έτσι από ένα στιβαρό θρίλερ την κομψή κορύφωση που θα του άξιζε.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: ODEON.

Πηγή: athinorama.gr