«Η ΑΠΟΦΑΣΗ», ΚΡΙΤΙΚΗ

Όταν η διμοιρία του θα βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε μια αποστολή της στο Αφγανιστάν, ο Δανός διοικητής της Κλάους Πίτερσεν θα πάρει μια απόφαση με βαριές συνέπειες σε ένα ρεαλιστικό, ανθρώπινο σε πρώτο και πολιτικό σε δεύτερο επίπεδο δράμα, υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Από τους σπουδαιότερους Δανούς σεναριογράφους («Κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ, τηλεοπτικό σίριαλ «Borgen» ), ο Τομπίας Λίντχολμ εντυπωσίασε και ως σκηνοθέτης με το «Πειρατεία στον Ωκεανό» του 2012, ένα υψηλής έντασης θρίλερ χαρακτήρων με αιχμηρή πολιτική θέση και στέρεα κινηματογραφική άποψη. Στο επίκεντρό του βρίσκεται μια αντιπαράθεση δύο κόσμων που τους χωρίζει απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων: αυτού της φτωχής Αφρικής, στον οποίο Σομαλοί πειρατές έχουν καταλάβει ένα δανέζικων συμφερόντων φορτηγό πλοίο, και εκείνου του εύπορου ευρωπαϊκού βορρά, όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας προσπαθούν να διαπραγματευτούν την τύχη της περιουσίας τους και τη ζωή των μελών του πληρώματος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην «Απόφαση», όπου μια ομάδα Δανών στρατιωτών με διοικητή τον Κλάους Πίτερσεν μάχεται στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν. Ενός αόρατου εχθρού που δρα άτακτα, χτυπά αιφνιδιαστικά και τρομοκρατεί τον άμαχο πληθυσμό, τον οποίο έχουν έρθει ως εκεί για να υπερασπίσουν οι Δυτικοί «ειρηνοποιοί». Κι ενώ κάθε μέρα στο μέτωπο κρύβει και μια καινούργια πρόκληση (ο θάνατος ενός 19χρονου φαντάρου από νάρκη, εχθροί ντυμένοι πολίτες βάζουν βόμβες, οικογένειες εκτελούνται εν ψυχρώ γιατί δεν συνεργάζονται με τους αντάρτες ), πίσω στην πατρίδα η σύζυγος του Πίτερσεν προσπαθεί να διατηρήσει μια φυσιολογική ζωή για την ίδια και τα τρία μικρά παιδιά τους. Μέχρι που μια επιχείρηση στο γειτονικό από τη βάση χωριό θα εξελιχθεί απρόβλεπτα, η δανέζικη διμοιρία θα βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και ο επικεφαλής θα υποχρεωθεί να πάρει μια απόφαση με βαριές συνέπειες, η οποία θα τον οδηγήσει ενώπιον του στρατοδικείου.

Πάνω στην ιδέα δύο μακρινών κόσμων που αλληλεπιδρούν, ο Λίντχολμ επανέρχεται στην προβληματική της «Πειρατείας…» και σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα η οποία συνδέει τη διεθνή πολιτική με την «ταπεινή» καθημερινότητα, τις πολεμικές αποφάσεις στο Αφγανιστάν με τα σκανδιναβικά οικογενειακά διλήμματα. Στο ενδιάμεσο, ανήμποροι να διαχειριστούν τις διαπλεκόμενες αυτές σχέσεις, μια χούφτα άνθρωποι υποχρεώνονται να επιλέξουν ανάμεσα στο ιδιωτικό και το κοινό συμφέρον, παγιδεύονται σε κατά συνθήκη ψεύδη και καταδικάζονται να ζήσουν παρέα με βασανιστικές ενοχές. Με υποδειγματική σεναριακή μεθοδικότητα, η «Απόφαση» αναλύει διεισδυτικά όλο αυτό το ψυχολογικό αδιέξοδο του σύγχρονου Σισύφου.

Προχωρώντας ακόμα μακρύτερα, αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που οι καλές προθέσεις του τον οδηγούν στο πολλαπλώς εξαμαρτείν, συνδέοντας τη συμπεριφορά του με τον τρόπο που η ίδια του η χώρα (από τη στρατιωτική τακτική και την απόδοση δικαιοσύνης έως την κοινωνική συνείδηση ) αντιμετωπίζει τα διεθνή συμφέροντά της, τα εγκληματικά λάθη της και την ιστορική της ευθύνη. Δίνοντας συγχωροχάρτι στον εαυτό της, κάνει ένα ακόμα βήμα που τη φέρνει πιο κοντά στην ευμάρεια, τη δημοκρατία και την εσωτερική γαλήνη, αλλά, όπως λέει και η –εξ Ανατολών προερχόμενη– Μήδεια, «ποιος τη φωτιά άναψε, οι θεοί το ξέρουν»…

Δανία. 2015. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Πηγή: athinorama.gr