ΦΑΙΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: «ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ»

Our Rating

8

Μια από τις καλύτερες δημοσιογράφους που με το ήθος της και την ανιδιοτέλεια της έχει χαρίσει στους Έλληνες ώρες αληθινής ενημέρωσης. Η Φαίη Μαυραγάνη είναι πάντα απολαυστική στις συνεντεύξεις της. Χωρίς κλισέ και με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας αποκαλύπτει τις  “διαολιές”  που κάνει και μας «ανοίγει» την πόρτα στον όμορφο, πολλές φορές δύσκολο, αλλά και ταυτόχρονα υπέροχο κόσμο της. 

Απ΄ τη Φαίη Μαυραγάνη, θα θυμάμαι πάντα ό,τι σε μια δύσκολη στιγμή μου, χωρίς να με γνωρίζει, είπε αβίαστα ένα μεγάλο ΝΑΙ.  Είναι κάτι που εκείνη μπορεί να μη θυμάται …  Σ΄ ευχαριστώ Φαίη Μαυραγάνη! 

Είστε  ένας πολύ υπολογίσιμος αντίπαλος σε μια ανδροκρατούμενη ζώνη. Φοβηθήκατε στην αρχή αυτής της προσπάθειας;  

Δεν είχα το περιθώριο να φοβηθώ. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, πολύ λιγότερα άτομα κάνουν πολύ περισσότερα απ΄ ότι στο παρελθόν. Έτσι για να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα βάζεις όλες σου τις δυνάμεις, ως άτομο, ως ομάδα και πολλές φορές δεν προλαβαίνεις ούτε για τα βασικά. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου βέβαια πάντα έχεις την έννοια, την αγωνία να πάει καλά αυτό που κάνεις.

Ποιο είναι το στοιχείο που έκανε τον κόσμο ν΄ αγαπήσει την εκπομπή σας;

Δεν ξέρω να σας πω με σιγουριά τι ακριβώς θέλει ο κόσμος. Εγώ λειτουργώ σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα τι θα άρεσε σε εμένα να δω. Δεν καταφέρνω πάντα βέβαια να ασχολούμαι μόνο με ότι μ΄αρέσει. Δεν πάει ακριβώς έτσι. Κρίνοντας και από τα μηνύματα πάντως νομίζω ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν κάνουμε παιχνίδια, δεν μπαίνουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες και λοιπές ίντριγκες, δεν ακολουθούμε κίτρινα θέματα. Μάλλον αυτό κάπου μετράει.

Τι είναι αυτό που δε θα αντέχατε να παρουσιάσετε;

Δεν μου αρέσει να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων. Δεν είμαι περίεργη -ελάττωμά για το συγκεκριμένο επάγγελμα- δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιος είναι, τι φόρεσε, με ποια είναι. Αυτά λοιπόν τα “θέματα” δεν θα ήθελα να τα παρουσιάσω. Επίσης δεν μ΄ αρέσει να υπερβαίνει τα εσκαμμένα ένας δημοσιογράφος, όποιο τομέα και αν καλύπτει. Δε μ΄ αρέσει η δημοσιογραφική αλητεία, αγένεια, απρέπεια κλπ. Θέματα λοιπόν που σε κάνουν απρεπή και αλήτη δεν θα μου άρεσε να τα παρουσιάζω.

Ποιο ήταν το δυσκολότερο θέμα που παρουσιάσατε τη φετινή σεζόν ;

Η φετινή σεζόν όπως και η περυσινή και οι άλλες πίσω κουβαλούν το βάρος των μνημονίων. Κι εμείς κουβαλάμε το βάρος να λέμε τα ίδια και τα ίδια με διάφορες παραλλαγές, προσθαφαιρέσεις, ενισχύσεις. Ζούμε στη σφαίρα της παράνοιας σαν χώρα και πολλές φορές πνίγομαι και δυσκολεύομαι να προσπαθώ να φωτίσω μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με πρόσωπα; που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο. Με δυσκολεύει να προσπαθώ να κρατήσω σε ένα επίπεδο λογικής την κουβέντα με έναν πολιτικό και αυτός να πουλάει απρόσκοπτα τρέλα!

Ποια είναι η αγαπημένη σας εκπομπή και γιατί; 

Το “60 ΄λεπτά Ελλάδα” διότι είναι ότι πιο φρέσκο είχε η ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Ναι ξέρω αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…! Και οι “Αταίριαστοι”. Μου αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζουν τα θέματα, αυτή η ελαφράδα που βγάζουν ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα χωρίς να τα ευτελίζουν.

Τα κανάλια πριν από λίγο καιρό πέρασαν από 40 κύματα. Το θέμα της αδειοδότησης από ότι φαίνεται επανέρχεται…  Αγχώνεστε;

Νομίζω ότι το μεγάλο άγχος πέρασε και ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με όλο εκείνο τον τραγέλαφο που ζήσαμε. Τότε που το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας “έβλεπε” 4 άδειες! Ας μπουν κανόνες, ας μπει τάξη με όρους διαφάνειας και βιωσιμότητας όμως.

Θα επιστρέφατε στην ΕΡΤ;

Μάλλον είμαι σε ηλικία που το ποτέ μη λες ποτέ ισχύει. Ωστόσο δεν είναι από τις επιλογές που θα επεδίωκα. Μου έγινε μια νύξη φέτος και απάντησα με τίποτα.

IMG_2035

 Έχετε πει όχι στην καριέρα σας; Σας στοίχησαν;

Νομίζω ότι πιο πολλά ήταν τα όχι μου, από τα ναι. Ο καθένας όμως κινείται βάσει αυτού που είναι. Σίγουρα θα είχα διαφορετική πορεία αν σε κρίσιμα σταυροδρόμια πήγαινα προς το όποιο ναι, αλλά αυτό δεν μου λέει τώρα πια κάτι διότι με κάποιο τρόπο μου τα έφερε η ζωή και με τα όχι μου.

Έχετε δηλώσει πως σας έχουν τύχει περιστατικά “ανθρωποφαγιας”. Ποιο είναι το χειρότερο που σας συνέβη κατά την διάρκεια της καριέρας σας; Εντός και έκτος τηλεοπτικού αέρα…

Έχω εικόνες στο μυαλό μου και από συναδέλφους που όταν πήγα σε μια δουλειά μου φέρθηκαν λες και πήγα ακάλεστη στο σπίτι τους, και από συναδέλφους που “ψάρευαν” πληροφορίες για να αυτοπροταθούν για τη δική μου θέση και από άλλους που μου έδωσαν συμβουλή τι όρο να βάλω στο συμβόλαιο μου για να είναι ισχυρό και οι ίδιοι προσπάθησαν να με πετάξουν εκτός. Όλα καλά!

Παρακολουθείτε survivor; Αν τα παιδιά σας έλεγαν ότι επιθυμούσαν να  συμμετέχουν τι θα τους λέγατε;

Πρέπει να είμαι από το 20-30% που δεν το παρακολουθεί. Δεν έχω ιδέα τι γίνεται, αλλά εγώ δεν είμαι αντιπροσωπευτικό δείγμα τηλεθεατή διότι παρακολουθώ ελάχιστα τηλεόραση. Πολλές φορές τα παιδιά στην εκπομπή μου κάνουν πλάκα, μιλάνε για εμβληματικές μορφές από σήριαλ ή ελληνικές ταινίες και εγώ δεν έχω ιδέα. Μου βάζουν καμία φορά στο you tube  να δω τι λένε και γελάνε. Τώρα σχετικά με τα παιδιά μου, θα ένιωθα πολύ άχρηστη μάνα αν ενηλικιώνονταν και ήθελαν να συμμετάσχουν σε παρεμφερή τηλεοπτικά παιχνίδια.

Ο σύζυγος σας στο παρελθόν παραλίγο να μηνύσει περιοδικό που τράβηξε εσάς και την οικογένεια σας φωτογραφίες! Πως καταφέρατε να τον κρατήσατε πίσω;

Δεν ήταν το θέμα να τον αποτρέψω ή μη, το θέμα ήταν ότι “έσκασε” μέσα στον πανικό των τηλεοπτικών αδειών και δεν υπήρχε όρεξη να ανοίξουμε και τέτοιο μέτωπο.

Είστε και εσείς τόσο απόλυτη σε θέματα δημοσιότητας που αφορούν στην προσωπική σας ζωή;

Εννοείται. Στη συγκεκριμένη παραλία πηγαίνουμε 15 χρόνια, ένα καλοκαίρι μου τηλεφώνησε ένας συνάδελφος  και μου λέει είμαστε στην Κεφαλονιά λόγω Βανδή θέλεις να περάσουμε τυχαία από την παραλία που είσαστε εσείς. Του είπα θα αστειεύεσαι, το σεβάστηκε και τέλος. Το περασμένο καλοκαίρι πέσαμε θύματα λόγω Φουρέιρα όπως έμαθα εκ των υστέρων. Χωρίς να πάρουμε μυρωδιά, διότι πια όλοι είναι με “κάτι” που φωτογραφίζει στο χέρι,  μας τράβηξαν ένα σωρό οικογενειακές φωτογραφίες. Με ενημέρωσε η εξαδέλφη μου την άλλη μέρα που τις είδε δημοσιευμένες και πάθαμε σοκ. Με ποιο δικαίωμα, χωρίς να θέλω, χωρίς να με ρωτήσεις. Μάλιστα ο Νίκος έπαιζε και έκανε βουτιές και κάτι άσχετα παιδάκια που έκαναν παρέα με τα δικά μας και ήταν και αυτά στις φωτογραφίες ως τα δικά μας παιδιά. Μετά τι μαγιό φοράω, πόσο κάνει. Ας τα κάνουν αυτά σε αυτούς που τα θέλουν. Νομίζω ότι ούτε σε εσάς θα άρεσε να σας έχουν κατασκοπεύσει, φωτογραφήσει κρυφά και να σας βγάλουν στα περιοδικά!

Είστε η “ήρεμη” δύναμη του σπιτιού; Υπάρχει “αρχηγός” στο σπίτι;

Δεν νομίζω ότι είμαι η ήρεμη ή η μη ήρεμη δύναμη! Νομίζω ότι ένα σπίτι στηρίζεται στις δυνάμεις και των δύο για να ισορροπήσει, αν κάποιος κάνει τον αρχηγό πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσουν άλλα ζητήματα. Αυτό που κάνω είναι να αναλαμβάνω αυτά που μπορώ και στα οποία έχω περισσότερη έφεση και κάπως έτσι κάνει και ο Νίκος. Τα έχουμε μοιρασμένα, διότι δε νομίζω ότι βγαίνει αλλιώς.

Είστε απ τα πρώτα ζευγάρια που έχετε συνεργαστεί . Θα το ξανακάνατε; Τι εκπομπή θα μπορούσατε να κάνετε μαζί ιδανικά; 

Το γεγονός ότι περάσαμε καλά και βγήκαμε αλώβητοι -διότι μπορεί ένα ζευγάρι μαζί στο σπίτι, μαζί και στη δουλειά να μην  μπορέσει να το διαχειριστεί- μας αφήνει περιθώρια να το ξανακάνουμε κάποτε. Δεν ξέρω -όπως λέτε ιδανικά- τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ξανά μαζί, λογικά κάτι παρόμοιο με αυτό που κάναμε.

Ποια ήταν η χειρότερη συνεργασία που είχατε ή τι σας ενοχλεί σε μια συνεργασία;

Αρκετές. Με ενοχλεί η ασέβεια, η προκλητικότητα, η ασχετοσύνη ταυτόχρονα με το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”.

Τι είναι αυτό που μέσα στην καθημερινότητα σας κάνει να χαμογελάτε; 

Παιδί ήμουν μεγάλο διαολάκι, με μια σειρά από “διαολιές” όπως μου έλεγε και ο παππούς μου. Αυτό δεν μου έχει φύγει 100% και πολλές φορές κάνουμε πλάκες με τα παιδιά που μου λένε “μαμά είσαι  ενήλικη εδώ και χρόνια”. Να με κάτι τέτοια χαμογελάω με τις τωρινές ιδιωτικές διαολιές!