«ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», ΚΡΙΤΙΚΗ

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20 ο καταξιωμένος επιμελητής εκδόσεων Μαξ Πέρκινς συναντά τον εξωστρεφή και ανοικονόμητο νεαρό συγγραφέα Τόμας Γουλφ. Η περιπετειώδης σχέση τους θα αποβεί καθοριστική για την αμερικανική λογοτεχνία του 20ού αιώνα, σ’ ένα μετρημένο βιογραφικό δράμα που δεν κορυφώνει ποτέ πειστικά τις συγκρούσεις των χαρακτήρων του.

Νέα Υόρκη, μέσα της δεκαετίας του ’20. Ο Μαξ Πέρκινς είναι ο σπουδαιότερος επιμελητής εκδόσεων της εποχής, έχοντας συνεργαστεί με κολοσσούς, όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Σκοτ Φιτζέραλντ. Είναι ένας μάλλον συντηρητικός άνθρωπος, παντρεμένος με πέντε παιδιά – όλα κορίτσια! Μπορεί, όμως, να διακρίνει αμέσως ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, όπως αυτό που του φέρνει στο γραφείο του ο εξωστρεφής, παρορμητικός και ανοικονόμητος νεαρός Τόμας Γουλφ. Μαζί θα αρχίσουν να δουλεύουν για μήνες πάνω στο 1.100 σελίδων ημι-αυτοβιογραφικό «O lost», το οποίο θα συμπληρωθεί, θα περικοπεί, θα ανασυνταχθεί και θα καταλήξει στο εμβληματικό «Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου» («Look homeward, angel» ), που θα δημοσιευτεί το 1929, έντεκα μέρες πριν από το διαβόητο χρηματιστηριακό κραχ.

Ο Γουλφ ήταν ένας λογοτεχνικός κυκλώνας που σάρωσε τα αγκυλωμένα συγγραφικά ταμπού και επηρέασε όσο λίγοι τις επόμενες γενιές Αμερικανών μυθιστοριογράφων, από τον Τζακ Κέρουακ και τον Χάντερ Τόμσον έως τον Φίλιπ Ροθ. Ένα μεγάλο ταλέντο που έζησε γρήγορα και πέθανε νέος, στα 38 του μόλις χρόνια, αντικείμενο του βιογραφικού «Max Perkins: Editor of genius» του Σκοτ Μπεργκ, το οποίο διασκεύασε σεναριακά ο πολύς Τζον Λόγκαν («Μονομάχος», «The Aviator», «Hugo», «Skyfall» ). Με το φακό στραμμένο στον Μαξ Πέρκινς, το ακαδημαϊκό δράμα του σπουδαίου θεατρικά, αλλά πρωτοεμφανιζόμενου κινηματογραφικά Μάικλ Γκράντεϊτζ ζωντανεύει μια λογοτεχνικά συναρπαστική περίοδο με άμεσες κοινωνικές αναφορές και μελετά το τίμημα της ιδιοφυΐας.

Τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για να αναδειχτεί, την τάση αυτοκαταστροφής που συχνά τη συνοδεύει, την απόσταση που διατηρεί με όσα και όσους την περιβάλλουν… Ο χαμηλότονα σοφός εκδότης και ο ασυγκράτητα χαρισματικός συγγραφέας, που ο ένας αγαπά όσο και ζηλεύει τον άλλον, αποτελούν τις «αντίπαλες» (ή συμπληρωματικές; ) στάσεις ζωής τις οποίες η νοσταλγική, υπερβολικά κρατημένη αυτή βιογραφία φέρνει σε αντιπαράθεση. Η ένταση της σύγκρουσης, όμως, είναι δραματικά αναιμική, οι χαρακτήρες δέσμιοι μιας σχηματικής σκιαγράφησης του ταμπεραμέντου τους –ειδικά η συναισθηματικά ασταθής Αλίν της Νικόλ Κίντμαν–, και το τελικό «μήνυμα» ανώδυνα συγκαταβατικό.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Πηγή: athinorama.gr