ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ HARVARD ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Ένας Έλληνας καθηγητής Οφθαλμολογίας, στο Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ, σώζει όχι μόνο μάτια αλλά και ζωές με μία μέθοδο που χρησιμοποιεί εδώ και 40 χρόνια και η οποία ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Γραγουδά, ο οποίος χρησιμοποιώντας ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων έχει θεραπεύσει περισσότερους από 4000 ασθενείς που έπασχαν από οφθαλμικό μελάνωμα, έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους που πλήττουν τα μάτια και δεν απειλεί απλώς την όραση αλλά και τη ζωή του ανθρώπου.

Ο κ. Γραγουδάς θεωρείται ένας από τους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους σε όλο τον κόσμο και το Πανεπιστήμιο του Harvard τον έχει τιμήσει ιδρύοντας έδρα που φέρει το όνομά του.

Στην Ευρώπη, πρωτοπόρος στην ακτινοβολία των οφθαλμικών όγκων με δέσμη πρωτονίων είναι ένας άλλος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο Λεωνίδας Ζωγράφος.

Και οι δύο εξαίρετοι επιστήμονες αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ στις 28 Νοεμβρίου, ήταν ομιλητές σε ημερίδα με θέμα “Ενδοϋαλοειδικές Φαρμακευτικές Θεραπείες”, που συνδιοργάνωσαν η Α’ και η Β’ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2.

Πηγή: novasports.gr