«ΕΦΥΓΕ» Η ZAHA HADID

Our Rating

7

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών η πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Zaha Hadid, μετά από καρδιακή προσβολή ενώ νοσηλευόταν με βρογχίτιδα σε νοσοκομείο του Miami.

Η διάσημη αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει δεκάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων. Γεννημένη στη Βαγδάτη τον Οκτώβριο του 1950, υπήρξε η πιο επαναστατική δύναμη του αρχιτεκτονικού ρεύματος του Λονδίνου. Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Zaha Hadid κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Pritzker.

hadid1-thumb-large

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας της «Η Zaha Hadid ήταν η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο», ενώ ο αρχιτέκτονας Γκράχαμ Μόρισον δήλωσε: « Ήταν τόσο σπάνια που δεν υπάρχει καμία άλλη σαν κι αυτή.  Δεν χωρούσε πουθενά κι αυτό το λέω με την καλή έννοια. Είχε τον δικό της κόσμο και ήταν μοναδική».

copyright-zaha-hadid-architects_exterior-sunset

Πηγή: jenny.gr