ΔΡΕΣΔΗ: ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ BAROQUE

Όταν ο τσάρος Μέγας Πέτρος αποφάσισε να ιδρύσει την Αγία Πετρούπολη, ήθελε αυτή να μοιάζει με την όμορφη πόλη της Δρέσδης.

Πράγματι, θα ήταν δύσκολο να μην σαγηνευτεί από την εκθαμβωτική ομορφιά των καναλιών της και την αψεγάδιαστη αστική της διαρρύθμιση που κάνει εύκολη την Δρέσδη να εξερευνηθεί με μια ευχάριστη βόλτα με ποδήλατο.

Η Δρέσδη είναι κτισμένη σε μια κοιλάδα στον ποταμό Έλβα, ο οποίος ομορφαίνει την πόλη με τα βουκολικά λιβάδια στις όχθες του. Είναι μια πολιτισμικά εκλεπτυσμένη μητρόπολη, πλούσια και πράσινη χάρη στα πολυάριθμα δάση, τους κήπους και τα πάρκα της.

Η πόλη διαθέτει ένα υπερήφανο μπαρόκ παρελθόν που είναι προφανές σε πολλά παλάτια και κτίρια που στολίζουν τους δρόμους και τις πλατείες. Αυτό το Ευρωπαϊκό κόσμημα ξεπρόβαλε από τις στάχτες αφού καταστράφηκε ουσιαστικά από βομβαρδισμούς των συμμάχων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Β’ Παγκοσμίου.

dresden_inside copy 6

Μια επίσκεψη στη Δρέσδη πρέπει να ξεκινάει στο ιστορικό κέντρο στο Zwinger, ένα μεγάλο κτίριο στην καρδιά της πόλης. Το Zwinger κτίστηκε στο τελευταίο μπαρόκ στυλ στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει λειτουργήσει ως θερμοκήπιο για πορτοκάλια, εκθεσιακό κέντρο και ως αρένα φεστιβάλ για το Dresden Court.

Σήμερα, το Zwinger είναι ένα συγκρότημα μουσείων που περιλαμβάνει το Old Masters Picture Gallery, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν διάσημα έργα, όπως το “Sistine Madonna” από τον Raphael και την Dresden Porcelain Collection, που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στον κόσμο.

Κοντά βρίσκουμε το Royal Palace που καταστράφηκε το 1945 και ξανακτίστηκε το 1986 πλέον ως The Palace of Arts and Sciences. Αυτό φιλοξενεί το Treasure Chamber με μια εκπληκτική συλλογή εκθαμβωτικών κοσμημάτων σε έκθεση.

Γειτονικό του Royal Palace είναι το Protestant Church for Our Lady που κτίστηκε ανάμεσα στο 1726 και το 1743.Η τέχνη και η ουσία του 19ου και του 20ου αιώνα φαίνονται στο μουσείο Albertinum.

dresden_inside copy 12

Στην όπερα , ιδρύματα, όπως το State Orchestra, Dresden Philharmonic και το Dresdener Kreuzchor Choir, προσφέρουν μουσικά events όλων των ειδών. Η ιστορική σχέση της Δρέσδης ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Διάσημοι συνθέτες, όπως ο Carl Maria von Weber και ο Richard Wagner ξεκίνησαν μερικά από τα έργα τους σε αυτήν την εκπληκτική γερμανική πόλη.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το New Synagogue, το οποίο ξανακτίστηκε το 2001 στο ίδιο μέρος όπου βρισκόταν και το Semper Synagogue πριν καταστραφεί από τους Ναζί το 1938.

Στην περιοχή γνωστή ως New Town, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να περιηγηθεί γύρω από την μπαρόκ συνοικία, ειδικά στον δρόμο Königstrasse. Ακριβώς δίπλα στην Hauptstraße, θα πέσετε πάνω στα Craftsmen’s Passageways,όπου παλιά οι καλλιτέχνες εξέθεταν τα έργα τους. Καθίστε μια στιγμή να απολαύσετε κάποια από τα γοητευτικά cafe της περιοχής ή να ευχαριστηθείτε την κουζίνα των εστιατορίων της.

Η αγορά του New City θέτει τον παλμό της μητρόπολης και φυσικά δεν πρέπει να χάσετε το Ιαπωνέζικο παλάτι που διακοσμήθηκε σε ασιατικό στυλ που ήταν της μόδας τον 17ο αιώνα.

Οποιαδήποτε επίσκεψη στην Δρέσδη πρέπει να τελειώνει με μια σαγηνευτική επίσκεψη στα παλάτια του Έλβα -πάνω ακριβώς στον ποταμό- όπου οι ντόπιοι απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους στην ύπαιθρο όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός. Η πόλη περιτριγυρίζεται από πάρκα, συμπεριλαμβανομένου του Albrechtsberg Palace, του Lingnerschloss Palace και του Eckberg Palace, ίσως το πιο γοητευτικό για το αγγλικό γκόθικ στυλ που μας πάει στην Ρομαντική περίοδο σε μια πόλη που αποπλανεί όποιον την επισκέπτεται.