Δημητρα Ματσουκα: «Μανιασμενη» Μηδεια σε εναν ακαταλληλο για ανηλικους μονολογο

Η «μανιασμένη» Μήδεια του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν γίνεται η Δήμητρα Ματσούκα στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ερμηνεύοντας έναν μονόλογο ακατάλληλο για ανηλίκους. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρο a la Grecque» η ηθοποιός καλείται να ανεμτρηθεί με το έργο «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» του πολυβραβευμένου δραματουργού Ζαν­Ρενέ Λεμουάν, το οποίο θα παρουσιαστεί για τέσσερις παραστάσεις, την Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Μαΐου.

Στο έργο του “Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα” ο Ζαν-Ρενέ Λεμουάν αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας, για να συνθέσει το τραγούδι μιας πολλαπλής εξορίας. Η Μήδεια, η βάρβαρη παιδοκτόνος, εξόριστη όχι μόνο από την πατρική γη και την οικογένεια, αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό, ξένη, άπατρις πασχίζει να θυμηθεί, να αναβιώσει την ιστορία της, να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό. Την μετάφραση του έργου έχει κάνει η Έφη Γιαννοπούλου και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Γιοβανίδης.

«Μια γυναίκα αφηγείται την ιστορία της. Έχει αγαπήσει με πάθος, έχει πληγωθεί βαθιά και έχει εκδικηθεί άγρια. Τον άντρα που την πρόδωσε και την οδήγησε στην καταστροφή εξακολουθεί να τον αγαπά. Επιστρέφει αναζητώντας λύτρωση για ό,τι έχει κάνει και για ό,τι της έχουν κάνει. Όχι όμως συγχώρεση. Κανένας συμβιβασμός. Έχει οργή μέσα της. Δεν περιμένει πια τίποτα. Έχει αποδεχθεί την ήττα της. Δεν ντρέπεται γι’ αυτό που είναι, βρεφοκτόνος μητέρα. Θεωρεί τον εαυτό της αθώο. Η μυστηριώδης και αμφιλεγόμενη Μήδεια, ξαναγεννιέται και πάλι από τις στάχτες της στο “μανιασμένο ποίημα” του Jean – René Lemoine, για να διηγηθεί με σημερινά λόγια, τη βιαιότητα και την προκλητική δύναμη του τραγικού μύθου. Επιστρέφει να πει την αλήθεια της, να πει την αλήθεια της κάθε γυναίκας που νιώθει ότι έχει προδοθεί. Οι σκανδαλώδεις πράξεις αυτής της γυναίκας, συγκλονίζουν, αναστατώνουν αλλά ταυτόχρονα συναρπάζουν» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Λευτέρης Γιοβανίδης

O πολυβραβευμένος για θεατρικά του έργα, συγγραφέας και σκηνοθέτης ο Jean-René Lemoine, γεννήθηκε στην Αϊτή, το 1959, έζησε στο Ζαΐρ και στο Βέλγιο, δούλεψε ως ηθοποιός στην Ιταλία και τη Γαλλία, και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1989, όπου συνεργάζεται με την Πειραματική Ακαδημία Θεάτρου, ιδρύει την ομάδα Erzuli (1997) και γράφει έργα για το θέατρο, διδάσκει, σκηνοθετεί αλλά και παίζει.

Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Μαΐου 2014
Κατάλληλο: από 18 χρονών.

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ώρα: 21:00
Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€ ανά παράσταση

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Πηγή: protothema.gr