ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΚΟΛΙΔΑΚΗΣ: «Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΖΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ»

Ο Διαμαντής Γκολιδάκης ανήκει στην κατηγορία των πετυχημένων ανδρών. Ευγενικός, καλοσυνάτος, εργατικός, δραστήριος, δοτικός, και έτοιμος να προσφέρει. Συγκαταλέγεται στην κορυφή των πιο αναγνωρίσιμων καρδιολόγων της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο το κατάφερε με πολλή δουλειά, πείσμα και κόπο αλλά πάντα διατηρώντας χαμηλό προφίλ.

 

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να σπουδάσεις ιατρική και να ακολουθήσεις την ειδικότητα της καρδιολογίας;

Το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η αγάπη μου για τον συνάνθρωπο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να σώζεις ανθρώπινες ζωές και να βλέπεις το χαμόγελο να ανθίζει στα πρόσωπα των ασθενών σου. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

 

Μετά το προπτυχιακό κομμάτι, τι σπουδές ακολούθησες;

Οι γιατροί δεν σταματούν ποτέ τις σπουδές τους και ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης είναι παράλληλο με την εργασία τους, εξάλλου η μεγαλύτερη εκπαίδευση του γιατρού είναι η εμπειρία που αποκομίζει. Εργάστηκα αρχικά ως γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου και στη συνέχεια αφού εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις υπήρξα πρώτα ως ειδικός παθολογίας και έπειτα ειδικός καρδιολογίας στο νομαρχιακό νοσοκομείο Χαλκιδικής και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Έπειτα πήρα τον τίτλο της ειδικότητας της καρδιολογίας και τη διδακτορική διατριβή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα καρδιολογικά προβλήματα;

Η οικονομική κρίση πράγματι μπορεί να αυξήσει τα καρδιολογικά προβλήματα αφενός λόγω του άγχους και του στρες που εμφανίζονται στον άνθρωπο όταν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή μένει άνεργος. Αφετέρου, έχει επηρεάσει το πορτοφόλι του Έλληνα ο οποίος

δεν έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε γιατρούς για προληπτικούς λόγους.

 

Ο κόσμος θεωρείς ότι είναι σωστά ενημερωμένος για τις καρδιολογικές παθήσεις;

Ο κόσμος είναι λάθος ενημερωμένος για τις καρδιολογικές παθήσεις. Παρ’ όλο που γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς υγείας ο κόσμος πολλές φορές πληροφορείται από τον διπλανό του καθώς και από το διαδίκτυο όπου είναι πολύ πιθανό να λάβει λάθος ενημέρωση. Το διαδίκτυο και η γνώμη του διπλανού δεν αποτελούν ιατρική γνωμάτευση και δεν πρέπει να λαμβάνονται στα σοβαρά.

 

Είσαι ένας καταξιωμένος καρδιολόγος και όσοι σε γνωρίζουν αναφέρουν ότι είσαι παθιασμένος με τη δουλειά σου. Έχεις ελεύθερο χρόνο και με τι ασχολείσαι πέρα από τη δουλειά σου;

Στον ελεύθερο χρόνο μου συμμετέχω σε συνέδρια και ημερίδες καθώς επίσης αρθογραφώ σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

Ασχολείσαι και με τον αθλητισμό και ειδικότερα φέτος είσαι γιατρός σε μεγάλες αθλητικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Πόσο σημαντικός είναι ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος;

Ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος είναι το Α και το Ω στον αθλητισμό. Όλοι γινόμαστε μάρτυρες δυσάρεστων αλλά ευτυχώς όχι συχνών θλιβερών γεγονότων, όπως ο θάνατος ενός αθλητή. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί με έναν έλεγχο.

 

Πότε αισθάνθηκες τη μεγαλύτερη ικανοποίηση μέχρι τώρα στην καριέρα σου;

Κάθε μέρα νιώθω ικανοποιημένος και περήφανος όταν βλέπω ασθενείς μου να γίνονται μέρα με τη μέρα καλύτερα. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν συνειδητοποιώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Πλέον οι ασθενείς χρειάζονται τον γιατρό τους δίπλα τους.

 

Είσαι ένας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος, με έντονη κοινωνική προσφορά, αγάπη και συμπόνοια για τον συνάνθρωπο. Άν σου δινόταν η ευκαιρία, τι θα άλλαζες στην κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία καθώς και στην οικονομία σήμερα;

Πιστεύω ότι ευκαιρίες δίνονται συνεχώς στον κάθε ένα από εμάς ώστε να προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο ,ο οποίος καθημερινά δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας ,αλλά και από την κρίση θεσμών και αξιών . Η δεύτερη ,είναι και η χειρότερη ,διότι οι μεταβολές που γίνονται στην ελληνική κοινωνία αυτήν την στιγμή ,προωθούν ένα μοντέλο απαξίωσης των συνεκτικών ιστών που διατήρησαν δομημένη και ισχυρή την ελληνική κοινωνία ,παρά τις διάφορες αντιξοότητες . Βέβαια ,όταν 1 στους 2 νέους περίπου είναι άνεργος ,ίσως δεν περισσεύει χρόνος πλέον για να ασχοληθούμε με σημαντικότατα ζητήματα ,όπως πχ το δημογραφικό και οδεύουμε ταχύτατα προς μια γηρασμένη Ελλάδα . Όλα αυτά με προβληματίζουν ,όπως φαντάζομαι και κάθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη .

 

Τι στόχους έχεις από εδώ και πέρα;

Οι στόχοι μου είναι η συνεχής βελτίωση μου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο ,ώστε να μπορώ να συνεισφέρω από οποιοδήποτε μετερίζι χρειαστεί , στην εξέλιξη και βελτίωση της κοινωνίας μας και στην ουσιαστική προσφορά μου προς τον συνάνθρωπο».

 

* Ο κ. Διαμαντής Γκολιδάκης είναι Ειδικός Καρδιολόγος Ενηλίκων και Παίδων, καθώς επίσης και Διδάκτωρ Ιατρικής.