Art Athina 2014: Η συγχρονη τεχνη «πηγαινει» παραλια (15-18 Μαϊου)

Κάνοντας ένα άνοιγμα στην εικαστική σκηνή της «γειτονιάς» μας, με τις διεθνείς πλατφόρμες ακόμη πιο δυναμικά παρούσες κι ενισχυμένο το παιδικό της πρόγραμμα, αν και χωρίς να λείπει ο προβληματισμός, η αθηναϊκή φουάρ επιστρέφει στις 15-18/5 στο Κλειστό Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

156

mirko mayer, Colin Cook

Ουρά από επισκέπτες στην είσοδο, γεμάτες καρέκλες στα «Symposia» όπου μοιράστηκαν εμπειρίες διεθνείς επιμελητές και κριτικοί τέχνης, πιτσιρίκια που αναζητούσαν το αγαπημένο τους εικαστικό έργο για να ξεδιπλώσουν μετά και αυτά το ταλέντο τους. Ποντάροντας στη δημιουργία μιας γιορτής τέχνης για το ευρύ κοινό, η περσινή Art Athina κατάφερε να προσελκύσει 30.000 επισκέπτες κι ένα κοινό πιο νεανικό κι εναλλακτικό.

Συστατικά αυτού του ανοίγματος, όπως το αφιέρωμα στις εικαστικές πλατφόρμες και το παιδικό πρόγραμμα, επιστρέφουν και φέτος στη φουάρ, που θα μας φέρει σε επαφή με τη ματιά 800 καλλιτεχνών από 18 χώρες, 43 γκαλερί και 47 πλατφόρμες τέχνης. «Με μότο την εξωστρέφεια, η φετινή διοργάνωση έχει πετύχει να προσελκύσει πολύ μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών από το εξωτερικό και προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης», μας επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Αλέξης Κανιάρης. «Απώτερος στόχος είναι η προβολή και η διάδοση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας με το διεθνές περιβάλλον καθώς και η δημιουργία γόνιμων συνεργιών και συνεργασιών».

157

Galeri Binyil, Havva Marta

Κοιτάζοντας βέβαια τις συμμετοχές των γκαλερί δεν μπορέσαμε να μην επισημάνουμε την απουσία γνωστών αθηναϊκών ονομάτων – δεν λείπει άλλωστε στο χώρο ο προβληματισμός για τις επιλογές της διοργάνωσης. «Η δύσκολη στιγμή την οποία βιώνει η χώρα ίσως έχει δημιουργήσει ένα κλίμα απαισιοδοξίας και δυσαρέσκειας», μας ανέφερε επίσης ο κ. Κανιάρης. «Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες χρονιές όλες οι αθηναϊκές γκαλερί θα στηρίξουν το θεσμό συμβάλλοντας στην προσπάθεια για άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας­ με το εξωτερικό αλλά και στην προβολή ­μιας ζωντανής καλλιτεχνικά χώρας».

169

Χρήστος Παλλαντζάς, Alpha C.K. Art Gallery

Τι φέρνουν οι γκαλερί

Με αυτό το σκεπτικό δίνουν το «παρών» οι Kalfayan Galleries, που καταθέτουν δου­λειές εικαστικών από διαφορετικές γενιές­ (Βλ. Κανιάρης, R. Yassin, Στ. Τσιβόπουλος κ.ά. ), όπως και η a.antonopoulou.art (με δημιουργίες των Αλ. Ψυχούλη, beetroot, Λ. Παπακωνσταντίνου κ.ά. ). Κυρίως σε νέους­ καλλιτέχνες δίνει ψήφο εμπιστοσύνης η Elika (Δ. Αμελαδιώτης, Ειρ. Μπαχλιτζανάκη, Κ. Ρουσσάκης κ.ά. ). Η ΑΔ θα παρουσιάσει έργα των Δανιήλ, Ηλ. Καφούρου, Στ. Γιανάκου κ.ά., η «Ιλεάνα Τούντα» την εγκατάσταση «Mercedes S500» της Μ. Δημητροπούλου, ενώ η «Ελευθερία Τσέλιου» συμμετέχει με έργα των Αντ. Χριστοδούλου, Ar. Sukan, Γ. Χατζημιχάλη και Δ. Σαμπεθάι. Από το εξωτερικό πάλι έρχονται 13 αίθουσες: παλιές γνώριμες, όπως οι Francoise Heitsch, Mulier Mulier και Mirko Mayer, αλλά και καινούργιες αφίξεις, όπως η ρουμάνικη IAGA, η γερμανική Kaune, Posnik, Spohr και η ιταλική Dino Morra.

159

Elika Gallery, Δημήτρης Αμελαδιώτης

Παράλληλο πρόγραμμα

Την προσοχή μας τραβά και φέτος το παράλληλο πρόγραμμα. Στο κάτω επίπεδο θα δώσουν επιπλέον το «παρών» ο οργανισμός ΝΕΟΝ και η Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου με το βίντεο «Supersubjektiv» της Pipilotti Rist. Ακριβώς δίπλα η έκθεση «Συλλέγοντας την εικόνα του αισθητού. Έργα σύγχρονης τέχνης από συλλέκτες της Τουρκίας» αντικατοπτρίζει την πρόθεση της διοργάνωσης να επενδύσει «σε μια στρατηγική εδραίωση στο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, την περιοχή-παλίμψηστο πολιτισμών που διαμορφώνει τα δικά της χαρακτηριστικά στη σύγχρονη τέχνη» και στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική σκηνή. «Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει όχι μόνο τη σκηνή των συλλεκτών στην Τουρκία αλλά και τη συνάντηση δύο οπτικών – του καλλιτέχνη και του συλλέκτη», μας ανέφερε η συντονίστρια της 1ης και της 2ης Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης Beral Madra, που συνεπιμελείται το εγχείρημα με τη Saliha Yavuz.

«Αυτό που ενώνει καλλιτέχνες και συλλέκτες είναι στην ουσία η σαγήνη και το πολύπλευρο περιεχόμενο της “εικόνας του αισθητού”, που σε αυτήν την έκθεση εστιάζει στην ταυτότητα και την εικόνα των γυναικών όπως ερμηνεύεται στα έργα καλλιτεχνών από δύο γενιές μετά τη δεκαετία του ’90».

160

a.antonopoulou.art, Aντωνία Γρίβα

Θα παρουσιαστούν πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και βίντεο κυρίως νεότερων καλλιτεχνών, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν «προσωπικές μυθολογίες, θέσεις διαφωνίας απέναντι στο στάτους κβο και φεμινιστικές διακηρύξεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά επικρατούν στη σημερινή τέχνη στην Τουρκία και δημιουργούν ένα σημαντικό υλικό για την ανάπτυξη της δημοκρατίας», καταλήγει η κ. Madra.

Με 47 ομάδες επιστρέφει στο επάνω επίπεδο το Platforms Project, στοχεύοντας στη δημιουργία καλλιτεχνικών συνεργασιών. «Πέρυσι­ το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό», δηλώνει η επιμελήτρια του project Άρτεμις Ποταμιάνου. «Ενδεικτικά η Lo and behold ετοιμάζει συνεργασία με τους Milk shake Agency στη Γενεύη, ενώ ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης συμμετέχει φέτος στην Art Athina με την καναδική Julie Rene de Cotret & Jung-Chul Hur». Στη δεύτερη έκδοσή του το εγχείρημα έχει αποκτήσει «φανατικούς» υποστηρικτές που επιστρέφουν (π.χ. Microwesten ), οι περισσότερες όμως ομάδες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα μέρη μας. «Την Kallio Kunsthalle από τη Φινλανδία, λ.χ., την επιλέξαμε γιατί είναι από τις ιστορικές πλατφόρμες της Ευρώπης και θα παρουσιάσει έργα ενός Έλληνα δεύτερης γενιάς, του Πάνου Μπαλωμένου, με άξονα την κρίση.

161

Donopoulos IFA, Gehard Demetz

Το Bang art now centre οργανώνει έξι residencies στο Κεμπέκ, ενώ ιδρυτικό μέλος των Candyland είναι ο Andreas Ribbung, ο διευθυντής του Supermarket Art Fair, που θα διοργανώσει εδώ συνέδριο για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες. Σημειώστε όμως και τις Σκουζέ 3 από την Ελλάδα και Abc από τη Ρωσία που θα συμμετέχουν με performances». Τέτοιου είδους δράσεις θα τρέχουν καθημερινά και σε τακτά διαστήματα, ενώ οι ομιλίες-συζητήσεις θα εστιάσουν στις πλατφόρμες του Καναδά και των Βαλκανίων.

Η Ποταμιάνου υπογράφει επιμελητικά και την έκθεση «Statement made», μια αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής σε ενεστώτα χρόνο με έργα καλλιτεχνών από τις γκαλερί του βασικού προγράμματος. Στο επάνω επίπεδο θα υπάρχουν επιπλέον το πωλητήριο, ο χώρος ομιλιών (μεταξύ άλλων με αφιέρωμα στην ιστορική αίθουσα Ζυγός ) αλλά και το παιδικό στέκι. Οι μικροί φιλότεχνοι θα ταξιδέψουν στον κόσμο της μάσκας με το Very Young Contemporary Art και θα γνωρίσουν καλλιτέχνες στις «Συνεντεύξεις τέχνης», δημιουργώντας «ζωντανά γλυπτά» με την ομάδα του Playroom».

Πηγή: athinorama.gr