ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΤΑΝΗΣ: «ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ CHEF ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΟ»

Εμβληματική προσωπικότητα, στον χώρο της γαστρονομίας, ο Απόστολος Αλτάνης, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή δίνοντας το δικό του στίγμα, μέσα από τις δικές του, σπεσιαλιτέ, σε έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό χώρο. Η καθιέρωση, ήρθε αμέσως με την βράβευση των Χρυσών Σκούφων, με το γεγονός αυτό, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Οι νόστιμες εικαστικές συνθέσεις του, με τα υλικά πρώτης ποιότητας που χρησιμοποιεί, τον κατέταξαν, στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων chef.

H συνέντευξη που ακολουθεί, θα σας παρουσιάσει ένα πραγματικό gentleman, τόσο σε προσωπικό, όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

Η γαστρονομία στην Ελλάδα έχει ανεβεί επίπεδο. Τι είναι αυτό που συντελεί στο να αποκτήσει η χώρα δίκη της ταυτότητα στο εξωτερικό;

Γεγονός είναι ότι όντως η γαστρονομία έχει ανέβει επίπεδο στην Ελλάδα και είναι αρκετοί πλέον οι chef, που βασίζονται στην Ελληνική παράδοση και προωθούν την σύγχρονη εκδοχή της κουζίνας μας. Αδιαμφισβήτητα γίνονται πολύ καλές προσπάθειες για την ανάδειξη της Ελληνικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων και εμφανίστηκαν πολλοί νέοι ταλαντούχοι chef με αξιόλογο έργο.

Η Ελληνική κουζίνα, πάντοτε είχε τη δική της ταυτότητα και αναγνωσιμότητα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς είχαμε μείνει στάσιμοι με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος και να παραμένουμε γνωστοί πλέον μόνο για τον μουσακά, το τζατζίκι και το σουβλάκι.

Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια που γίνεται έβγαλε στο προσκήνιο την γαστρονομία μας και δικαιωματικά κερδίζουμε έδαφος παρουσιάζοντας την νέα Ελληνική – σύγχρονη κουζίνα η οποία όμως δεν παύει να είναι βασισμένη στην παράδοση και στα προϊόντα του τόπου μας, δοσμένη μέσα από ένα άλλο πρίσμα με σύγχρονες τεχνικές διατηρώντας όμως πάντοτε την μεσογειακή – Ελληνική γεύση.

Οι καιροί αλλάζουν, οι απαιτήσεις είναι πολλές και οι συνθήκες δύσκολες. Τι είναι αυτό που κάνει έναν chef να ξεχωρίζει; 

Το επάγγελμα του chef ποτέ δεν ήταν και ούτε πρόκειται να γίνει εύκολο.

Ένας συνειδητοποιημένος επαγγελματίας αφήνει όλες τις δυσκολίες στην άκρη και προχωράει μπροστά αξιοποιώντας όλα τα θετικά που σου προσφέρει η κουζίνα.

Για να ξεχωρίσεις πρέπει να υπάρχει μεράκι, αγάπη για αυτό που κάνεις, πολύς κόπος, ανησυχία και όρεξη για εξέλιξη.

Ένας πετυχημένος chef δεν επαναπαύεται ποτέ, βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και διψάει για μάθηση όση εμπειρία και εάν έχει αποκτήσει.

Θα ήθελα να μου θυμίσεις όλες τις διακρίσεις, που έχουν πάρει το Alfredo’s και το Ambrosia, για να σε ρωτήσω την συνταγή της επιτυχίας.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι διακρίσεις είναι πολλές για όλα τα εστιατόρια συμπεριλαμβανομένου και του Alfredos Garden.

Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας από τις ομάδες των εστιατορίων.

Χωρίς τους ανθρώπους που πλαισιώνουν αυτές τις ομάδες, την αγάπη τους για αυτό που κάνουν και τους κοινούς μας στόχους δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Το Alfredos Grand Dining έχει στο ενεργητικό του 16 χρυσούς σκούφους, 12 βραβεία gourmet, 2 βραβεία FNL.

To Afredos garden αριθμεί μέχρι τώρα 3 βραβεία Ελληνικής κουζίνας από το Αθηνόραμα ενώ το Ambrosia μέχρι στιγμής έχει λάβει 2 βραβεία Philoxenia ως το καλύτερο ξενοδοχειακό εστιατόριο πόλης, στην Ελλάδα και 2 βραβεία Ελληνικής κουζίνας από το FNL.

Υπάρχει ένα περιστατικό που ξεχωρίζεις στην καριέρα σου; 
Μέσα στο διάστημα των 27 ετών της επαγγελματικής μου καριέρας μέχρι σήμερα, έχω βιώσει πολλές ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά περιστατικά. Θα σταθώ όμως σε ένα που έγινε στην αρχή της καριέρας μου, γιατί ακόμη και σήμερα το θυμάμαι έντονα.

Ήταν η ικανοποίηση που ένιωσα και με έκανε να πάρω δυνάμεις για την συνέχεια, όταν επιβραβεύτηκα για πρώτη φορά από τη διεύθυνση Ιταλικής αλυσίδας εστιατορίων, που μου ανέθεσε το άνοιγμα υποκαταστήματος στα πρώτα βήματα της καριέρας μου, όντας άπειρος με μόνο 6 μήνες στο χώρο δείχνοντας στο πρόσωπο μου εμπιστοσύνη.

Πιστεύεις ότι υπάρχει αχαριστία στο χώρο σου και κακία ταυτόχρονα

Η αχαριστία και η κακία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου και το συναντάμε παντού και φυσικά υπάρχει και στο δικό μας χώρο.

Επιλογή μας είναι η απομόνωση αυτών των ανθρώπων, που μόνο κακό μπορούν να κάνουν και παράλληλα η συνέχιση του έργου μας ανεπηρέαστα, για να πετύχουμε το στόχο μας.

Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος πως περνάς; 

Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος και φυσικά πολύτιμος, οπότε προσπαθώ να τον γεμίζω παρέα με την οικογένεια μου και τους ανθρώπους που αγαπώ.