ΟΙ PIERIS. ARCHITECTS ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ «ΟΙΚΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

To αρχιτεκτονικό γραφείο “Pieris Architects” δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο.  Σύμφωνα, με τον διάσημο ακαδημαϊκό, αρχιτέκτονα και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών “Archigram” Colin Fournier  «οι Pieris Architects έχουν καταφέρει να πετύχουν μια ριζική μετάλλαξη στην αρχιτεκτονική πρακτική. Η οικολογική ευαισθησία που διέπει όλα τα έργα τους, πηγάζει από τότε που ήταν ακόμη φοιτητές πριν γίνει της μόδας και πολιτικά ορθό να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Αγγίζουν τη βιωσιμότητα με μια ειλικρίνεια και ένα αναζωογονητικό αέρα πολύ διαφορετικό από ότι οι υπόλοιποι. Για αυτούς η βιωσιμότητα είναι μέρος του αέρα που αναπνέουν και μέρος της ουσίας και της απόλαυσης της αρχιτεκτονικής τους. Τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι σχεδιασμού τους …Πηγαίνουν πολύ παραπέρα από τα συνήθη όρια του αρχιτεκτονικού λόγου. Τα έργα τους παρουσιάζουν μια εξαιρετική ικανότητα να συνδυάζουν τις τελευταίες τεχνολογίες με την έξυπνη χρήση των στοιχείων της φύσης.»

Μιλήστε μας λίγο για το γραφείο σας. Έχετε κατακτήσει πληθώρα αρχιτεκτονικών βραβείων, ασχολείστε με μελέτες αλλά και με την κατασκευή;

ΑΠ_Στέλλα Πιερή: Οι Pieris. Architects δραστηριοποιήθηκαν το 2004 και αποτελούν ουσιαστικά τη συνέχεια του γραφείου του Κωνσταντίνου Πιερή το οποίο ιδρύθηκε το 1976 όταν ήρθε από την Κύπρο στην Αθήνα. Η τότε 35 ετών εμπειρία και οι ανεκτίμητες γνώσεις στη μελέτη, κατασκευή και ανάπτυξη κτιρίων μεταλαμπαδεύτηκαν σταδιακά σε εμάς, τη νέα γενιά, ως ανεκτίμητο εφόδιο για να εξελιχθούμε και να φτάσουμε στο σήμερα. Ο Κωνσταντίνος έδινε και δίνει πάντα τις ορθότερες συμβουλές και απόψεις σε θέματα αρχιτεκτονικής, οικονομικής διαχείρισης αλλά και νομικά θέματα κ.α. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και ευγνώμον που τον έχουμε κοντά μας. Ο Πιέρος και εγώ, ερχόμενοι από Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας δώσαμε τη δική μας νέα σχεδιαστική οπτική και πιστεύω ότι ο συνδυασμός, το «πάντρεμα» του «νέου» και του «παλιού» έγινε με επιτυχία αφού υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις, συνεχή ροή νέων έργων και κατάκτηση βραβείων.

Πως καταφέρνετε να συνδυάσετε την αισθητική αλλά και τη δημιουργία ατμόσφαιρας με την αειφορια στα κτίρια που σχεδιάζετε;

ΑΠ_Στέλλα Πιερή: Στα έργα μας, η αειφόρος στρατηγική είναι ενταγμένη στο «DNA» του κτιρίου. Συχνά είναι ορατή και υπογραμμίζει με διακριτικό τρόπο τον αειφόρο χαρακτήρα του, άλλοτε πάλι πλήρως αφομοιωμένη από την αρχιτεκτονική γίνεται αντιληπτή μόνο βιωματικά. Στόχος μας είναι πάντα η δημιουργία ατμόσφαιρας και εμπειριών μέσα αυτό που εμείς ορίσουμε ως οικοσυναισθηματικη λογική. Υπακούοντας στην οικοσυναισθηματικη λογική ή αλλιώς αναπτύσσοντας την οικοσυναισθηματική μας νοημοσύνη εξελίσσουμε την ικανότητα ως σχεδιαστές να αναγνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε τη συναισθηματική πληροφορία που προκαλεί μια  εμπειρία στο χρήστη ως οδηγό σκέψης για την επιλεκτική εφαρμογή των υλικών, νέων συστημάτων και τεχνολογιών προς όφελος του χρήστη, του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενεών. Ως αρχιτέκτονες σκηνογραφούμε εμπειρίες προσδιορίζοντας την λειτουργία, τα όρια των χώρων, σχεδιάζοντας  τα ανοίγματα του   τοπίο προσδιορίζουμε την ακουστική, φιλτράροντας ή αποκόπτοντας εξωτερικούς ήχους, εξασφαλίζουμε τη σύνδεση  με τον τόπο κατευθύνοντας το βλέμμα μέσα από  συγκεκριμένα ανοίγματα σε οπτικές φυγές προς το εξωτερικό περιβάλλον και συγκινούμε  την αφή συνθέτοντας διαφορετικά υλικά. 

ΑΠ_Πιέρος  Πιερής Η ανάλυση και ανάγνωση των δεδομένων του τόπου που γίνεται στην αρχή κάθε έργου καθοδηγεί την αρχιτεκτονική σύνθεση και προσδιορίζεται την αφήγηση. Καθώς ωριμάζει το έργο, επιστημονικά δεδομένα για νέα υλικά και μεθόδους κατασκευής εμπλουτίζουν τον σχεδιασμό ως απόρροια της πολύχρονης συνεργασίας που διατηρούμε με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού  όπως πχ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Florida Atlantic University (FAU) στο Μαϊάμι κτλ.

Στις μέρες μας ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση δύο στοιχείων της υγείας και της ευεξίας κτίρια; Πείτε μας πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα στοιχεία αυτά μέσα από την αρχιτεκτονική.

ΑΠ_Στέλλα Πιερή: Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Ωστόσο, οι αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας είναι πολύ περίπλοκη και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Η αρχιτεκτονική μας προσέγγιση σέβεται το φυσικό περιβάλλον και αυτό εκφράζεται πρωτίστως μέσα από την επιλογή των υλικών και την ένταξη και προσαρμογή των κτισμάτων στα γεωγραφικά δεδομένα του τόπου, στη συνέχεια εκδηλώνεται μέσα από την εφαρμογή τεχνικών και συστημάτων τα οποία συντελούν στον περιορισμό των ενεργειακών καταναλώσεων και ρύπων των κτιρίων και τέλος ολοκληρώνεται μέσα από την καλλιέργεια καλών συνήθειων και πρακτικών στους χρήστες των κτιρίων που σχεδιάζουμε, την ανάπτυξη της οικοσυναισθηματικής τους νοημοσύνης, που αναφέραμε πρωτύτερα και είναι η οποία εφικτό να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους στο σχεδιασμό.

ΑΠ_Πιέρος  Πιερής: Το έργο Aetheria Heights παραδείγματος χάρην θα  κατασκευαστεί σε έκταση 245.000 μ2  στην περιοχή Πέγεια και αποτελεί τον πρώτο οικισμό Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης στην Κύπρο και τον τέταρτο μόλις στην Ευρώπη. Αποτελείται από 90 μονάδες κατοικιών και 230 διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών, πλατεία και εμπορικό κέντρο.  Μας έχει ανατεθεί ένα μεγάλο μέρος του οικισμού και ο σχεδιασμός της πλατείας που θα αποτελεί την καρδία του οικισμού και συμπεριλαμβάνει γκαλερί, πολιτιστικό κέντρο, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα, residence club και βοτανικό κήπο. Στόχος της μελέτης μας είναι η δημιουργία μια ολιστικής βιωματικής εμπειρίας για τον κάτοικο, η ανάπτυξη όχι ενός ακόμα οικισμού αλλά ενός νέου οικολογικού τρόπου ζωής βασισμένου σε χαρακτηριστικά στοιχεία του «τόπου» και του κλίματος της Κύπρου. Απώτερος στόχος είναι η μελέτη μας να αποτελέσει πρότυπο αειφόρου σχεδιασμού και μοντέλο ανάπτυξης για την Κύπρο.

Εξηγήστε μας πως μπορούμε να επιτύχουμε να λειτουργούν τα ξενοδοχεία με αειφορικη διαχείριση κατά τη λειτουργία  και πως μπορεί ο αρχιτέκτονας μέσω του σχεδιασμού να επηρεάσει τον μελλοντικό τρόπο χρήσης, διαχείρισης ενός ξενοδοχείου;

ΑΠ_Στέλλα Πιερή: Μα φυσικά, ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι καθοριστικής σημασίας. Φανταστείτε ένα πολυτελές αλλά και αειφόρο camping, glamping (glamorous-camping), όπως ονομάζεται, το πρώτο που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα, δέκα χρόνια πριν. Σ’ αυτό το resort, πολυτελείς οικίσκοι ελαφριάς κατασκευής περιέχουν δωμάτια και σουίτες, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα οργανικό σύμπλεγμα μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων. Η τουριστική αυτή υποδομή προσφέρει τις ανέσεις  5αστερου ξενοδοχείου, στην καρδιά των απολαύσεων της φύσης. Χαλάρωση, θαλπωρή, επαφή με γη, νερό και δάσος, κάτω από τον μεσογειακό ουρανό, γεμάτο αστέρια τη νύχτα και ζωτικό ήλιο το πρωί. Η ζωή εξελίσσεται έξω. Υπάρχουν υπαίθριες κουζίνες, ντουζιέρες, καθιστικά και χώροι εστίασης.

 ΑΠ_Πιέρος  Πιερής: Φυσικά, η ιδιωτικότητα είναι εξασφαλισμένη στα σημεία που πρέπει, μέσα από το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Tο πρότυπο Posidonia energy-zero Resort στο Παλιούρι Χαλκιδικής που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε έκταση προστατευόμενη με βάση το πρόγραμμα Natura 2000, για την ύπαρξη του υποθαλάσσιου φίκους Posidonia Oceanica πέρα από την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας που επιτυγχάνει λόγω του σχεδιασμού του και της χρήσης ΑΠΕ, είναι ένα ξενοδοχείο σε απόλυτη αρμονία με τη φύση που συλλαμβάνει και αποτυπώνει την ουσία του καλοκαιριού αλλά και καλλιεργεί την οικοσυναισθηματική νοημοσύνη των χρηστών του ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον αειφόρο χαρακτήρα του.