ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι ασθενείς που φέρουν τον ιό και ποια είναι η πιο επικίνδυνη. Γιατί η πνευμονία που προκαλείται από τον κορονοϊό είναι διαφορετική από όσες γνωρίζαμε ως τώρα.

Η γνώση σώζει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η πρόληψη. Αυτή τη στιγμή, ζώντας σε κατάσταση πανδημίας λόγω του κορονοϊού, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα πάντα για τον ιό. Αυτό θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να τον κατανοήσουμε, να προφυλαχθούμε και κατά συνέπεια να γίνουμε περισσότερο ενήμεροι για το τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας αν τυχόν μας «επισκεφθεί».

Ο καθηγητής John Wilson, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Royal Austalasian College μίλησε στον Guardian για τις επιπτώσεις που έχει ο ιός με χειρότερη όλων την πνευμονία. Θεωρεί πως όσοι φέρουν τον ιό μπορούν να τοποθετηθούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Η πιο εύκολα διαχειρίσιμη είναι αυτή στην οποία ανήκουν οι ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα κι ας κουβαλούν τον ιό.

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία με μεσαίου «βεληνεκούς» συμπτώματα, ήτοι: βήχα, πυρετό. Στην πραγματικότητα, όσοι έχουν μέτρια συμπτώματα δεν χρειάζεται να φοβούνται για την υγεία τους, ωστόσο είναι σε θέση να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους. Κάτι που πρέπει να προσμετρούμε. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που κρίνονται θετικοί στον Covid-19 και χρειάζεται να μεταφερθούν στα νοσοκομεία και τις κλινικές, περιλαμβάνει όσους έχουν συμπτώματα που μοιάζουμε μια απλή γρίπη και υπό άλλες συνθήκες απλώς δεν θα πήγαιναν στην εργασία τους.

Η τέταρτη κατηγορία είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη καθώς ο ιός προκαλεί σημαντικές διαταραχές που φτάνουν στην πνευμονία. Κατά τον Wilson, ακόμη και στην Κίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί και αναζήτησαν αμέσως ιατρική βοήθεια κατάφεραν να γλιτώσουν τα χειρότερα (μόλις το 6% είδε μια εξέλιξη επί τα χείρω). Είναι δεδομένο πως οι γηραιότεροι με προβλήματα καρδιάς, οι υπερτασικοί και η διαβητικοί ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

Πώς αναπτύσσεται η πνευμονία;

Οι άνθρωποι που δέχονται την επίθεση του Covid-19 ξεκινούν με βήχα και πυρετό, κάτι που είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης του αναπνευστικού. Αυτό αμέσως τραυματίζει το αναπνευστικό μας «δέντρο» προκαλώντας φλεγμονή. Ακόμη και ένα στίγμα σκόνης μπορεί να διεγείρει το βήχα. Αν αυτό χειροτερεύσει, τότε η φλεγμονή μπορεί να φτάσει έως και τους σάκους που βρίσκονται στον πυθμένα των πνευμόνων μας.

Αν αυτό συμβεί τότε αυτό θα προκαλέσει την έκχυση φλεγμονώδους υλικού (ρευστά και φλεγμονώδη κύτταρα) στους πνεύμονες και θα καταλήξουμε με πνευμονία.

Σ’ αυτή τη φάση, οι πνεύμονες, έτσι γεμάτοι από φλεγμονώδες υλικό, δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο για την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να δεχθεί οξυγόνο και να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι και η συνηθισμένη αιτία θανάτου έπειτα από σοβαρή πνευμονία, σημειώνει ο Wilson.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πνευμονία;

Η πνευμονολόγος Christins Jenkins, πρόεδρος του Lung Foundation στην Αυστραλία, σημειώνει: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει τον τρόπο να εμποδίσουμε την πνευμονία να γίνει αιτία θανάτου στους ανθρώπους που φέρουν τον Covid-19. Δοκιμάζουμε όλα τα είδη των φαρμάκων και ελπίζουμε πως σύντομα θα ανακαλύψουμε τους διάφορους συνδυασμούς ιογενών και αντι-ιικών φαρμάκων που θα αποδειχθούν αποτελεσματικοί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποδεκτή θεραπεία εκτός από την υποστηρικτική θεραπεία, την οποία προσφέρουν οι ΜΕΘ στους ασθενείς».

Για να συμπληρώσει: «Προσπαθούμε να διατηρούμε στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα οξυγόνου μέχρις ότου οι πνεύμονές τους είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά και πάλι». Ο Wilson σημειώνει πως οι ασθενείς με ιογενή πνευμονία διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν δευτερογενείς λοιμώξεις, επομένως θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία με αντιβιωτικά και αντι-ιικά φάρμακα. Αν και δεν μερικές περιπτώσεις ούτε κι αυτά είναι αρκετά.

Διαφέρει αυτή τη πνευμονία από αυτές που ξέραμε;

Κατά την Jenkins, η πνευμονία του Covid-19 διαφέρει από τις συνηθισμένες περιπτώσεις πνευμονιών που ξέραμε ως τώρα. Ως τώρα, οι περισσότεροι τύποι πνευμονίας ανταποκρίνονταν σε ένα αντιβιοτικό.

Ο Wilson λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πνευμονία που προκαλείται από το Covid-19 μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και αυτό γιατί οι πνευμονίες από κορονοϊό έχουν την τάση να επηρεάζουν ολόκληρους τους πνεύμονες, αντί για μικρά μόνο μέρη τους.

Η Jenkins λέει ότι, γενικά, οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύουν να πάθουν πνευμονία, καθώς και τα άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή μια άλλη χρόνια πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι. Το ίδιο συμβαίνει με τους καπνιστές και τα βρέφη ηλικίας 12 μηνών και κάτω.

«Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας πρόβλεψης του κινδύνου θανάτου από πνευμονία. Η πνευμονία είναι πάντα σοβαρή για έναν ηλικιωμένο και στην πραγματικότητα ήταν ήδη μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ηλικιωμένους. Τώρα έχουμε πολύ καλές θεραπείες για την πνευμονία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς και δραστήριοι είμαστε, ο κίνδυνος πνευμονίας αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται φυσικά με την ηλικία, καθιστώντας πιο δύσκολο το σώμα μας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και τις ασθένειες».

Πηγή: andro.gr

8
8